Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slučaj vukovarskog branitelja Tihomira Purde dobro je zamislio veterane domovinskog rata.


Dok resorni ministar poručuje da branitelji mogu slobodno putovati po svijetu, oni u to ne vjeruju, naročito zbog silnih popisa koji se pojavljuju.

Vezani članci Miljenko Filipović i Tomo Medved (Foto: Dnevnik.hr) Zajednica branitelja HDZ-a komentirala poteze Vlade i oglasila se o Miloševićevu odlasku u Knin Slika nije dostupna Skup potpore braniteljima: 'Hrabra srca, uzdignute glave'

Tihomir Purda u Zenici čeka novu odluku. Hrvatskoj je Srbija poslala dokaze, ali nakon što je državno odvjetništvo utvrdilo da nema osnove za kazneno djelo, suditi mu sada želi Srbija.

'Zahtjev za izručenjem gospodina Purde utemeljen je na dokazima koji su dati u vrijeme dok se on nalazio u logoru. Prema stajalištu sudske prakse, pa i europske konvencije temeljene na ljudskim pravima i slobodama, takvi dokazi su nevalidni', rekao je Josip Muselimović, odvjetnik Purde.

>> 'Nadam se da će Purda uskoro biti u Vukovaru s obitelji'

>> VIDEO: Purda na sudu

Kako su se prikupljali dokazi u logorima najbolje zna Dubravko Gvozdanović. Sa svojim kolegama zarobljen je na dan pada grada Vukovara, gdje je svakodnevno bio izložen psihofizičkim zlostavljanjima.

'Ja sam optužen od strane svog kolege koji je radio sa mnom da sam mu ubio sestru, a danas njegova sestra živi u Londonu. Dakle, postavlja se pitanje kako netko iole ozbiljan može uzeti u obzir kao dokaz izjave koje su uzete u takvim okolnostima pod prijetnjom batinama i smrću', pita je Gvozdanović.

Dubravko je danas poznati vještak za oružje. Čovjek koji svoju karijeru nije izgradio na temelju rata i boravka u logoru, već isključivo zbog znanja. Bavi se streljaštvom i zbog natjecanja putuje svijetom. Ali, zbog svakakvih popisa koji se pojavljuju u posljednje vrijeme mora strahovati hoće li ga netko zaustaviti na granici.

'Hrvatski branitelji mogu putovati bez problema i Vlada republike Hrvatske će naravno učiniti sve kako bi zaštitila svakog hrvatskog branitelja', tvrdi ministar Ivić. Ali slaba je to utjeha svim sudionicima Domovinskog rata. Nakon uhićenja Veljka Marića i Tihomira Purde, koji nisu ni znali da su na tjeralicama, branitelji se s razlogom pitaju, jesu li svi oni ratni zločinci samo zato što su sudjelovali u obrani svoje domovine.