Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNA SNIMKA

VIDEO: Purda na sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija je, osim zahtjeva za produženje pritvora, u Sarajevo uputila i formalan zahtjev za izručenjem vukovarskog branitelja Tihomira Purde. U video prilogu Vam ekskluzivno donosimo snimku Tihomira Purde sa suda u BiH.

Zahtjev za izručenjem je upućen na sudu BiH koji još nije iz Beograda dobio popratnu dokumentaciju koja je nužna kako bi se odlučivalo o srbijanskom zahtjevu za izručenjem. 'Srbija je u četvrtak kasno poslijepodne posredstvom Ministarstva pravosuđa BiH uputila zahtjev za Purdino izručenje', kazala je glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić. Sud BiH još nije dobio propratnu dokumentaciju koja je nužna kako bi se odlučivalo o srbijanskom zahtjevu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako bi se Hrvatska sada trebala ponašati prema Purdi? Slika nije dostupna Apel na dostojanstvo Strize: Budimo kulturni, bez incidenata

Saslušanje vukovarskog branitelja Tihomira Purde, koje u petak trebalo biti obavljeno pred Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine, otkazano je na zahtjev obrane koja je istodobno najavila kako će uložiti žalbu na odluku Suda BiH da se Purdi produži ekstradicijski pritvor, izjavila je novinarima u Sarajevu odvjetnica Ana Primorac iz odvjetničkog ureda Josipa Muselimovića.

Purda u Sarajevu radi davanja iskaza

Također je potvrdila kako je Purda tijekom dana iz pritvora u Zenici, gdje se nalazi od 5. siječnja, doveden u Sarajevo kako bi na zahtjev Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) dao iskaz po optužbama za ratni zločin kojima ga tereti Srbija, no obrana se usprotivila davanju takvog iskaza s obzirom na odluku hrvatskog pravosuđa da neće tražiti Purdino izručenje jer ne postoje osnove za njegov kazneni progon.

>> 'Nadam se da će Purda uskoro biti u Vukovaru s obitelji'

>> Ivić: Očekivao sam ovakav rezultat istrage o Purdi

DORH je na svojoj internetskoj stranici u četvrtak izvijestio da je nakon provedenih izvida i istražnih radnji utvrđeno kako nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv Purde, hrvatskog branitelja uhićenog 5. siječnja na granici Hrvatske s BiH na temelju srbijanske tjeralice.

Kako ne postoje zakonske osnove za poduzimanje kaznenog progona u Republici Hrvatskoj tako Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku neće tražiti izručenje Tihomira Purde o čemu je uz dostavljanje rezultata provedenih izvida i istražnih radnji obaviješteno Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, izvijestio je DORH.

>> Srbija podnijela zahtjev za izručenjem Purde

>> Tihomiru Purdi produžen pritvor na zahtjev Srbije

'Imajući u vidu obavijest Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku da se neće pokretati kazneni postupak zbog nepostojanja bitnih elemenata kaznenog djela koja se Purdi stavljaju na teret, mi smo se danas usprotivili njegovu saslušanju', kazala je Primorac.

'Predlaženo da se Purdu pusti na slobodu'

Potvrdila je kako je u međuvremenu dobila i rješenje Suda BiH o produženju pritvora Purdi. 'U roku od 24 sata podnijet ćemo žalbu', kazala je odvjetnica. Temeljem rješenja Suda BiH koje je doneseno na zahtjev srbijanskog pravosuđa ekstradicijski pritvor Tihomiru Purdi, koji istječe 23. siječnja, produžen je za još 22 dana.

Primorac je kazala kako je uz zahtjev za produženje pritvora iz Srbije stigla i zahtjev za Purdino izručenje što je Hini tijekom dana potvrđeno i u Sudu BiH. Odgovarajući na pitanje kakva je daljnja strategija Purdine obrane u ovakvoj situaciji, Primorac je kazala kako je prvi korak tražiti njegovo oslobađanje iz ekstradicijskog pritvora.

'Predlažemo da se Purda pusti na slobodu 23. siječnja imajući u vidu službeno stajalište DORH-a u kojemu stoji da nema kaznenog djela. Dakle, ako nema kaznenog djela koji bi bio osnova za tjeralicu?', kazala je Primorac ne želeći otkrivati što bi mogli biti sljedeći koraci Purdine obrane. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene