Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGORČENI U KOHOM-u

Obiteljski liječnici: "Procjene sposobnosti vozača dovest će do listi čekanja u obiteljskim ordinacijama"

Liječnici, ilustracija
Liječnici, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Obveza obiteljskim liječnicima da utvrđuju zdravstvenu sposobnost vozača dovest će do listi čekanja u obiteljskim ordinacijama, upozorili su liječnici iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Obveza obiteljskim liječnicima da utvrđuju zdravstvenu sposobnost vozača dovest će do listi čekanja u obiteljskim ordinacijama, upozorili su liječnici iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine u svom priopćenju u srijedu.

Pročitajte i ovo Dalibor Špadina i liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki "To je nonsens" Liječnici bijesni na Vladu, ne žele glumiti policajce i poručuju: Polovica vozača u Hrvatskoj mogla bi u nekom trenutku ostati bez vozačke

Oni su ogorčeni zbog upućivanja Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji se odnose na utvrđivanje zdravstvene sposobnosti vozača u saborsku proceduru. 

Pročitajte i ovo Pacijentica kod doktorice, ilustracija liječniku autom, doma pješice Bez dozvole vozači koje muče alergija ili žgaravica? Obiteljski liječnici protiv: "Pola Hrvatske ne bi smjelo voziti"

"Pred zastupnike upućen je tekst kojim se u potpunosti narušava povjerljivi odnos liječnik - pacijent jer se uvodi obaveza da izabrani liječnici, uz zabranu vozaču da privremeno upravlja
vozilom zbog trenutnog zdravstvenog stanja, o tome odmah obavijeste policiju", naveli su u priopćenju KOHOM-a koje potpisuje Nataša Ban Toskić.

Obiteljski liječnici ističu i da se nitko od nadležnih nije očitovao o KoHOM-ovu prijedlogu da obavijest ili upozorenje dano pacijentu ostane između liječnika i pacijenta, tako da liječnik taj podatak zavede u medicinskoj dokumentaciji te preda pacijentu. Samo na posebno traženje policijskih službenika, liječnik bi bio dužan dostaviti takvu obavijest ili upozorenje na uvid. Sam pacijent odnosno vozač u tom slučaju imao bi mogućnost i odgovornost suzdržati se od korištenja motornog vozila za
vrijeme trajanja upozorenja (jednako kao što je to dužan činiti kada ima prisutnost alkohola u krvi!) Podsjećaju da sličnu zakonsku praksu ima većina zemalja Europske unije.

"Usvoji li se prijedlog upućen u Hrvatski sabor, postoji mogućnost da će pacijenti koji imaju financijsku mogućnost, umjesto kod liječnika obiteljske medicine, pomoć tražiti u privatnim ordinacijama ili će izbjegavati odlazak liječniku. Isto tako, obiteljski liječnici više
neće moći koristiti alternativne oblike komunikacije sa pacijentima u sadašnjem opsegu (mail,Portal Zdravlje, Viber, WhatsApp) jer će biti prisiljeni procijeniti sposobnost za upravljanje vozilom što na takav način nije moguće. To će potencijalno dovesti do velikih gužvi i zastoja u radu, ionako opterećenih, ordinacija obiteljske medicine", zaključili su u KOHOM-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene