Vlada ne odustaje od želje da se kupe dionice Ine. Slijedi analiza ponuda 7 financijskih savjetnika. Riječ je o najuglednijim institucijama i bankama u utrci za savjetnika koji Vladi treba preporučiti kako i kojim novcem će pregovarati s Mađarima.

Galerija Savjetnik za Inu (Foto: Dnevnik.hr) +0 Andrej Plenković u rafineriji Sisak (Foto: Pixell)

Od sedam konzultantskih kuća Vlada treba odabrati najboljeg savjetnika za Inu. Slijedi analiza ponuda. "Kada se to dogodi onda ćemo organizirati naš savjet za ovaj proces donijeti odluke fiksnih rokova u samom procesu nema zato što zahtijeva detaljnu analizu a što se tiče termina učinit ćemo sve da bude učinkovito", poručio je u petak premijer Andrej Plenković.

Vezani članci Sindikati u Petrokemiji - 14 Petrokemija u problemima, sindikati prijete prosvjedima: Oglasila se Ina Zgrada Ine Član Uprave Ine dao ostavku: Bio je direktor korporativnih usluga, kasnije prešao u MOL grupu

Za posao odabira zaduženi su ministri financija i energetike. "Ne bih u ovom trenutku kalkulirao kad točno možete očekivati izbor konzultanta i onda daljnje aktivnosti na ocjeni vrijednosti mađarskog udjela u Ini", kaže Tomislav Ćorić.

Kako doznajemo, ponudu je poslala ugledna američka investicijska banka JP Morgan, Deutsche bank koja je bila savjetnik u postupku privatizacije Ine. U igri su i Morgan Stanley s Privrednom bankom kao partnerom, Goldman Sachs s Interkapitalom, potom Lazard, Rotschild te UBS.

Trebaju pronaći rješenje - kako će Hrvatska otkupiti dionice Ine, s kojim novcem i treba li joj strateški partner. Njega očekuje HNS.

"Trebamo jasno reći što mi želimo od novog partnera, želimo proizvodnju u Sisku, želimo modernizaciju rafinerija i Rijeke ulaganje u Rijeku želimo vrlo velike udjele u tržištima maloprodajne i veleprodajne u regiji", smatra šef HNS-a Ivan Vrdoljak.

Prema neslužbenim informacijama, savjetnika neće birati prema najjeftinijoj ponudi. Presudni će biti prijašnji projekti, tim koji nude uz plan za proces vraćanja INE u hrvatske ruke. Oporba kritizira - nisu pozvali stručnjake za naftni biznis.

"Vidimo da ovdje se svelo na financijske savjetnike, oni uvijek mogu reći imate ili nemate novaca da nešto kupite, ključno pitanje je koliko ćemo morati mi uložiti u buduću proizvodnju ako to preuzmemo trebat će obnoviti rafinerije", kaže bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić (Most).

"Ovom brzinom će se stvari oko Ine riješiti negdje 2040. godine. Jedino što su oni sad spremni napraviti je da potroše javni novac da bi privatni konzultanti zaradili stotine milijuna kuna a da se na kraju odluka najvjerojatnije neće nikakva donijeti", kaže pak SDP-ov Gordan Maras.

Plan Vlade je da se INU kupi bez povećanja javnog duga. Pitanje je s kojim novcem. "Realna procjena je da bez strateškog partnera nekog strane kompanije sad pitanje koje dal s istoka ili zapada jel da hrvatska ne može sama ekonomski izvesti taj proklamirani cilj vlade da otkupi udio MOL-a u Ini", ističe dr.sc. Dominik Vuletić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Vode li ikakve pregovore - i Hrvatska i Mađarska strana zasad šute.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju