Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Budući ministar kulture svakako mora povećati udjel kulture u državnom proračunu na jedan posto, a tijekom mandata i na više', poručila je Milana Vuković Runji, kandidatkinja koalicije 'Za premijera' za ministricu kulture.


Koalicija "Za premijera" predstavila je u četvrtak u Zagrebu svoju kulturnu strategiju, u čijem je fokusu podizanje izdvajanja za kulturu u državnom proračunu na barem jedan posto te izmjenom poreznih zakonskih regulativa zainteresirati privatni sektor za sudjelovanje u financiranju kulturnih programa.

Vezani članci Slika nije dostupna Bandić: Povećat ćemo mirovine najugroženijih skupina od 5 do 20 posto Slika nije dostupna Milanović: Kultura nije vojni marš ili koračnica

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

"Kultura u Hrvatskoj ima tretman žestokog pića: udjel u državnom proračunu za kulturu trenutno iznosi 0,49 posto, što je na svim razinama, pa čak i na simboličkoj, vrlo tužno i ponižavajuće", kazala je kandidatkinja koalicije "Za premijera" za ministricu kulture, publicistica i književnica Milana Vuković Runjić na konferenciji za novinare u prostorijama stranke Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti.

"S time smo na samom začelju Europe i budući ministar kulture svakako mora povećati udjel kulture u državnom proračunu na jedan posto, a tijekom mandata i na više", poručila je Vuković Runjić, predsjednica Odbora za kulturu Stranke rada i solidarnosti.

Narod koji nema svoju kulturnu povijest, nema ni budućnost, a mi kao mali narod moramo brinuti o svojem identitetu i povijesti "jer upravo kao takvi ćemo biti prepoznatljivi na karti svijeta i Europe – kao zemlja kreativnih ljudi", smatra. 

Stoga je jedna od ključnih smjernica njezine strategije pojačati brigu o nacionalnoj baštini, ali i jednako tako o "onome što se zove kulturne industrije, jer kultura, uz gospodarstvo i turizam, može puniti proračun i pridonijeti našem sveopćem boljitku i napretku".

U tome smislu, istaknula je, bitno je raditi na sinergiji budućih ministarstava – gospodarstva, turizma i kulture - pri čemu Ministarstvo kulture zamišlja "kao jednu stožernu organizaciju, ustanovu koja stvari više ne prepušta slučaju i pojedincima i koja se doista brine, Ministarstvo kulture koje će se osvijestiti za svaku malu sredinu".

"No, da bi to mogli, moramo imati veći proračun", poručila je Vuković Runjić.

Potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti Jelena Pavičić Vukičević, prva na listi koalicije u I. izbornoj jedinici, osvrnula se na financiranje programa u kulturi, ocijenivši kako je ključno kroz programe poreznih olakšica zainteresirati privatni sektor za financiranje tih programa.

"Nije sporno da budžet za kulturu što se tiče državnog proračuna treba biti barem jedan posto. No, tih jedan posto u najvećoj mjeri treba financirati obnovu i očuvanje tradicijske i kulturne baštine, osigurati dostatan budžet za nesmetano funkcioniranje nacionalnih kuća i najvećih kulturnih ustanova", kazala je Pavičić Vukičević.

"Ali tu su i trgovačka društva, velike zaklade i korporacije, poduzetnici koji itekako mogu mati interes u financiranju programa u kulturi, prvenstveno zato što se kulturom stvaraju nove vrijednosti", napomenula je.

Drugačija zakonska regulativa koja se tiče poreza na dobit i dohodak mogla bi osloboditi prostor kako bi ulogu mecena iz prošlosti preuzeo privatni sektor, smatra.

Stranka rada i solidarnosti želi stvoriti okvir u kojemu će to biti moguće, poručila je Pavičić Vukičević. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju