Gabrijela Žalac (Foto: Patrik Macek/Pixsell)
Gabrijela Žalac (Foto: Patrik Macek/Pixsell)

Na vidjelo izlaze nove nelogičnosti u aferi rent-a-car ministrice Žalac. Posebno je problematično i to što je ugovor o najmu luksuznog automobila ovjeren kod javnog bilježnika - 46 dana nakon sklapanja!


Ugovor o najmu luksuznog automobila Mercedesa E klase između majke ministrice Gabrijele Žalac i tvrtke Star rent-a-car šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića, potpisan je 18. siječnja, ali vjera potpisa majke ministrice, Vinke Ivanković napravljena je kod javnog bilježnika tek 5. ožujka, čak mjesec i pol nakon sklapanja samog ugovora. 

Vezani članci Wanda Nara i Mauro Icardi (Foto: Instagram) Godinama je bio meta podsmijeha jer su ga žena i prijatelj izdali, a sada je konačno krenuo dalje Marion Cotillard i Brad Pitt (Foto: Profimedia) Holivudski skandal bez premca: On se razvodio, a za sve je bila kriva udana francuska zavodnica?

Takvo nepoklapanje datuma budi sumnju u vjerodostojnost ugovora o najmu i priču koju priča ministrica Žalac, a to je da je Mercedes dva mjesec bio parkiran u njenom dvorištu, a koji je prema svjeodočenju susjeda vozio jedino njen suprug Mario Žalac, unajmila njena mama koja će ga vjerojatno i kupiti. 

Neobična praksa 

Potpis na sumnjivom ugovoru je ovjerio javni bilježnik u Vinkovcima i u ovoj situaciji nije učinio ništa protuzakonito, ali drugi javni bilježnici objašnjavaju kako je ovakva praksa neobična. Dozvoljena je naknadna ovjera potpisa, ne i solemnizacija, ali se i to rijetko događa pa ovaj slučaj karakteriziraju kao primjer neobične prakse, piše Jutarnji list. 

"Ovjerom potpisa utvrđuje se identitet potpisnika i to se radi isti dan kada se ugovor i solemnizira kod javnog bilježnika te je doista čudno da je potpis ovjeren tek nakon mjesec i pol. To se kod nas ne bi moglo dogoditi, a uostalom i leasing kuća traži da im vratite primjerak ugovora s ovjerenim potpisima, a zašto to ova kuća nije tražila, možemo samo spekulirati", rekao je jedan od najuglednijih i iskusnijih javnih bilježnika u Zagrebu.  

"Gledajte, da vi i ja idemo uzeti auto na leasing, ta auto-kuća bi isti dan tražila svoj primjerak solemniziranog ugovora sa svim ovjerenim potpisima. To nije kazneno djelo, ali je neuobičajeno. Zapravo, majka ministrice Žalac, ako je vozila taj automobil od 18. siječnja, vozila ga je bez valjane dokumentacije", pojašnjava ovaj javni bilježnik.

Ugovor o najmu sklopljen je na određeno vrijeme, i to od 18. siječnja 2019. do 31. siječnja 2020., s tim da se može raskinuti u bilo koje vrijeme uz otkazni rok od 15 dana.

Sporna i cijena Mercedesa

Sporna je i cijena luksuznog Mercedesa. U ugovoru stoji da je mjesečna cijena najmana 903,01 euro, odnosno oko 6800 kuna, ali se u drugim rent-a-car kućama isti model automobila mjesečno iznajmljuje za 13.000 do 14.000 tisuća kuna. Dakle po 100 posto većoj cijeni od one koju navodno plaća majka ministrice Žalac. 

U cijeloj je priči zapravo i neobično to je uopće i došlo do ovjeravanja potpisa kod javnog bilježnika jer za ugovor o dugoroćnom najmu nije potrebna ovjera, nego se ugovori ovjeravaju samo kad je riječ o leasingu, za što pak Star rent-a-car nema dozvolu, piše Jutarnji list.