Iako su iz Hrvatskih cesta obećali sanirati klizište koje već tjedan dana blokira cestu u Jesenju, to i dalje nisu učinili, a građani su ljutiti jer ne mogu na posao te, kao i njihova djeca u škole, moraju putovati nesigurnom cesticom.

Galerija Sanacija klizišta samo što nije krenula - 4 Klizište im i dalje blokira prometnice - 3 Sanacija klizišta samo što nije krenula - 3 +4 Klizište im i dalje blokira prometnice - 1

Veliko klizište i dalje blokira županijsku prometnicu na području zagorske Općine Jesenje. Iako je predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić jutros najavio kako će već danas početi s micanjem gomile zemlje, kamenja i počupanog drveća, radovi još uvijek nisu počeli.

Vezani članci Klizište u Posedarju - 3 Svaka nova kiša tjera im strah u kosti: "Kad je grmljavina, onda se cijela kuća trese" Blokirana kartica, ilustracija Zbog 25 kuna blokirali mu sve kartice, ali pravi šok uslijedio je kada je otkrio koliko je dug star: "Toga nigdje na svijetu nema"

Više od tjedan dana lokalnom stanovništvu probleme stvara putovanje na posao, u školu i vrtić uskom i opasnom obilaznom cestom, a strahuju i što će biti ako padne još snijega. Mještanin Stjepan rekao je da je došao vidjeti stanje i da je riječ o katastrofi. Tvrdi da je potrebno samo staviti nekoliko kanala.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić ranije je obećao sanaciju, no do nje nije došlo. "U najbržem mogućem roku, dakle već od danas će se krenuti s rješavanjem tog problema i uspostavljanja prometa na državnoj cesti D-74“, najavio je.

Građanin Vlado potvrdio nam je da ništa nije i dalje napravljeno. "To su trebali već odavno riješiti. Drugi dan, treći dan. Ne znam što se čeka. Ha, tko nije ljut. U današnje vrijeme, u 21. stoljeću gledajte ovakvi problemi. Nažalost“, zaključio je.

Obilazna cesta nije sigurna

Radi se o cijelom jednom dijelu odlomljenog brda, zajedno s pripadajućim komadom šume, koji zagorcima stoji na putu. Lokalci su usuglasili svoj sud, smatraju da se to neće počistiti mjesecima. Jer složen je to zahvat zbog obližnjeg kamenoloma.

"Prometna inspekcija će donijeti rješenje i u dogovoru sa vlasnikom kamenoloma, vlasnik će ići prometno u rješavanje tog problema. Jer zapravo nije tu potrebno samo riješiti materijal s ceste, a radi se o ogromnim količinama materijala, nego je potrebno spriječiti i riješiti uzrok“, objasnjava naknadno Škorić.

Dotad se putuje obilaznom cestom koja je na jednom dijelu široka svega dva metra. Postavljeni su semafori jer se veća vozila sigurno ne bi mogla mimoići. Za lokalne stanovnike to je sada jedina cesta između Krapine i Varaždina. Put na posao, u školu ili vrtić itekako je otežan, a obilazak traje dvadesetak minuta. Najkraći put je preko potoka.

"Ne vidim nekih velikih problema da se ovo polako ne počne odvoziti pa se onda vidi što će se događati jer ovako smo u nekoj pat poziciji, klasična priča, birokracija, papiri, snimanje dronovima, a ljudi pate“, nezadovoljan je Zlatko Erdelja.

Kinezi su u tjedan dana sagradili bolnicu, a Zagorci toliko vremena tek čekaju radove. No, tko zna, možda Hrvatske cesta baš ovaj put iznenade pa se ipak ne ostvare pesimistične prognoze strpljivih zagoraca o tromjesečnim radovima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju