Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Klimatolog otkrio što možemo učiniti već danas za spas planeta

Klimatolog Krešimir Pandžić o ektremnim klimatskim promjenama (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Klimatolog Krešimir Pandžić o ektremnim klimatskim promjenama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Klimatolog Krešimir Pandžić bio je gost Dnevnika Nove TV te otkrio što kao pojedinci možemo učiniti već danas da utječemo na smanjenje klimatskih promjena koje uzrokuju ekstremne vremenske prilike kakve su pogodile našu zemlju proteklih dana.

Kako klimatolozi objašnjavaju ekstremne vremenske pojave?

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek i Sabina Tandara Knezović Gost Dnevnika Nove TV Žestoko se pregovara za parlamentarnu većinu: "Mislim da je to manji problem od fotelja" Snježana Markušić, PMF Simulacija potresa Područje od Splita do Zadra potresnije nego što se mislilo: "Dobili smo rezultate koje ni mi nismo očekivali"

Klimatski scenariji ukazivali su na sve češće i jače ekstreme, uključujući suše, poplave, pa i jak vjetar koji se ovih dana događa. To se na neki način realizira već dulji niz godina i na području Hrvatske.

Hoće li one biti učestalije?

Naravno, osobito u slučaju ako se ne bi ništa poduzelo. Kao što znate, potpisan je Pariški sporazum o klimatskim promjenama. On je vrlo radikalan u smislu ublažavanja klimatskih promjena, tako da će pokušati sniziti porast na razinu od dva Celzijeva stupnja. To istovremeno znači manje ekstrema i manje šteta.

Može li Pariški sporazum spasiti planet?

Najbolje što se u ovom trenutku može napraviti, u protivnom bi se globalno zagađenje udvostručilo do kraja stoljeća i porast temperature bio bi duplo veći, negdje preko četiri stupnja i to bi dovelo do znatno većih problema.

Amerika je odustala od Pariškog sporazuma.

Jest, i to je velika šteta. Iako, svjedočio sam osobno na klimatskom zasjedanju u Bonnu ove godine, bilo je nazočno negdje oko osam američkih država koje su zainteresirane da na svojoj razini brinu o provedbi Pariškog sporazuma.

Što čovjek može učiniti već danas da bi spasio planet i zaustavio klimatske promjene u negativnom smislu?

Prva je stvar smanjenje emisije stakleničkih plinova uvođenjem obnovljivih izvora energije, manje fosilnih goriva, ali i drugim aktivnostima, povećanje šuma itd.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene