Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin odbacio je tvrdnje HSP-ove zastupnice Ruže Tomašić da hrvatska policija, zbog manjka obučenih ljudi i opreme, gubi bitku s krijumčarima droge.


Tomašić je, u 'aktualnom prijepodnevu', upitala ministra kako se može očekivati uspješna borba protiv droge kada MUP ima za taj posao obučenih tek 170 policajaca, a Vlada za suzbijanje droga godišnje izdvaja manje od 60 milijuna kuna.

Vezani članci Novac i koronavirus, ilustracija Od 400 do 1200 kuna: Umirovljenicima danas počinje isplata COVID dodatka Pronađeni fosili - 2 Kako je pao krijumčar neprocjenjivog blaga: "Rekao je da su bezvrijedni i da ih skuplja iz hobija. No bio je nervozan". Čuvao ih je na nevjerojatnom mjestu

Ministar Kirin odbacio je njezine tvrdnje, istaknuvši da hrvatska policija, u suradnji s kolegama iz susjednih država, uspješno vodi bitku s krijumčarima droge, a najavio je i da će policija, u skladu s akcijskim planom, više raditi na prevenciji, ne samo na represiji što se tiče zlouporaba droga.

Najavio je i da će MUP uskoro raspisati natječaj za 200 kriminalista te oko 600 temeljnih policajaca, prije svega za jači nadzor granice te luka.

Odgovarajući na pitanje Tomislava Tomića (HDZ) kako namjerava podići učinkovitost policije, Kirin je kazao da će danas proraditi sustav AFIS za identifikaciju putem otisaka prstiju.

Kazao je da se radi o jednom od najmodernijih sustava u svijetu, te da bolji ima jedino FBI.

Naglasio je i da hrvatska policija ima jednu od najmodernijih baza DNA podataka u Europi.

Ministar prometa i razvitka Božidar Kalmeta odbacio je, pak, tvrdnje Gordane Sobol (SDP) da država za obavljene poslove na infrastrukturi, posebno u cestogradnji, izvođačima radova ne isplaćuje ugovoreni novac.

Sobol je prozvala resorno ministarstvo da, prikrivanjem u javnosti da ne isplaćuje izvođače, izigrava porezne obveznike i neistinito prikazuje stanje državnih financija.

Kalmeta je, pak, ustvrdio da nema nikakvih zatezanja u plaćanju, barem što se tiče isplata iz državnog proračuna, a da za eventualna kašnjenja u plaćanju između izvođača radova i kooperanata Vlada ne može utjecati. 

"U odnosu na proračun, plaćanja prema izvođačima su u dan", naglasio je.

Matu Arlovića (SDP) zanimalo je kako i kada Vlada misli riješiti problem oko 45 tisuća korisnika obiteljskih mirovina koji, zbog pogrešaka u zakonu, ne mogu ostvariti pravo na preuzimanje mirovina svojih supružnika.

Odgovorila mu je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, izvijestivši da je, u cilju rješavanja tog problema, Vlada osnovala radnu skupinu koja je počela s radom, a u pripremi su, najavila je, i zakonske izmjene koje bi trebale riješiti taj problem.

"Vjerujem da će taj posao u dogledno vrijeme biti završen i problem riješen", kazala je Kosor.