Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LIJEPA VIJEST

FOTO/VIDEO Velika novost u KB Sveti duh: Pogledajte najsuvremeniju ginekološku salu u Hrvatskoj

Aktualno Galerija Ratko Matijević Ratko Matijević Foto: DNEVNIK.hr Integrirana operacijska dvorana u bolnici Sveti Duh - 3 Integrirana operacijska dvorana u bolnici Sveti Duh - 3 Foto: DNEVNIK.hr Integrirana operacijska dvorana u bolnici Sveti Duh - 4 Integrirana operacijska dvorana u bolnici Sveti Duh - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Integrirana operacijska dvorana u bolnici Sveti Duh - 5 Galerija 1/4 >>
U KB-u Sveti Duh u srijedu je otvorena nova ginekološka operacijska sala namijenjena u prvom redu minimalno invazivnoj kirurgiji, ali u njoj će se raditi i dijagnostičko-terapijski te kirurški postupci, uključujući i pobačaje koji su od listopada na zahtjev dostupni u toj bolnici.

U opremanje nove sale utrošeno je pet milijuna kuna, a predstojnik Klinike za ginekologiju Ratko Matijević istaknuo je da je to jedinstvena sala ne samo u Hrvatskoj, nego i u okolnim zemljama.

"Ovo je integrirana sala, sala koja ima dvije komponente koje su nam bitne. Kako je ovo sala namjenjena za minimalnu invazivnu kirurgiju gdje kirurg ne vidi direktno svojim očima operativno polje nego gleda putem optike jako je važna kvalitetna oprema. Dakle ova oprema koju sad imamo je vrhunska oprema koja omogućava kirurgu da vidi sve ono što treba vidjeti tijekom operativnog zahvata", kazao je Matijević.

"Olakšat će nam u tome što ćemo moći operirati više, moći ćemo raditi dodatne postupke koje do sada možda nismo mogli raditi i ono što je jako važno . što Sveti duh jako ulaže, naša dva mlada specijalista prošli tjedan su se vratila s edukacije u Milanu gdje su bili na edukaciji kako što bolje iskoristiti medicinsku opremu u novoj sali. U Hrvatskoj postoje dvije ovakve sale međutim niže kategorije od ove sale, ova sala ima jednu prednost - integrirana je i može se nadograđivati", dodao je Matijević.

Pročitajte i ovo Ilustracija smrt nakon poroda Zamjenik ravnatelja zadarske bolnice: "Ovakav tragični događaj nije se mogao spriječiti. U gospićkoj bolnici napravili su sve što se može napraviti"

Pročitajte i ovo Branko Bazdan Promjene u zdravstvu "Reforma neće ništa promijeniti. Za 5, 6 godina neće biti ni mene, ni ministra": Najviše negodovanja stiže s juga Hrvatske

Opremljena je najmodernijom laparoskopskom opremom za minimalno invazivnu kirurgiju. Liječnik vidi operativno polje kroz optičke instrumente, a iznimno dobra vizualizacija omogućuje precizno operiranje te su sve komande objedinjene na jednom mjestu.

U novoj sali, uz pobačaje, radit će se svi dijagnostičko-terapijski i kirurški postupci, no Matijević ističe da je u prvom redu namijenjena za minimalno invazivnu kirurgiju.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je kako ne raspolaže podatkom koliko je pobačaja na zahtjev obavljeno u KB Sveti Duh u zadnja dva mjeseca.

"Mogu reći samo da su uslugu pobačaja na zahtjev dobile sve žene koje su je zatražile u ovoj bolnici", poručio je.

Naime, u toj bolnici medicinska usluga pobačaja na zahtjev bila je nedostupna zbog kolektivnog priziva savjesti od 2015. godine do listopada ove godine.

Danas svaka žena koja zatraži prekid trudnoće, može ga obaviti u ovoj bolnici do 10. tjedna trudnoće, potvrdila je novinarima zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec nakon otvorenja nove integrirane operacijske sale Klinike za ginekologiju i porodništvo.

Pomoćnik ravnateljice KB Sveti Duh Žarko Alfirević rekao je da je sala nazvana po ginekologu Mariju Kerneru, koji je endoskopsku kirurgiju na Svetom Duhu htio podići na razinu internacionalnog centra izvrsnosti.

Posebna savjetnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković smatra pak da će nova sala pridonijeti poboljšanju dijagnostike i operativnih zahvata na Klinici za ginekologiju koja se proteklih godina neprestano razvija.

Pročitajte i ovo Termin za MR mozga na Rebru MR mozga Bolnice pacijente naručuju za proljeće 2024., a na službenoj stranici piše da nema čekanja: "Razljutilo me kad sam čula što ministar govori"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na otvorenju bolnice Plenković o podignutim optužnicama protiv bivših ministara: "To nema veze, to je bilo prije"

Novu salu financijskim sredstvima poduprli su Ministarstvo zdravstva, Grad Zagreb, a dio sredstava namaknula je i sama bolnica. Sala se nalazi u staroj bolničkoj zgradi, s tim da je prostor potpuno preuređen, uključujući zidove i instalacije.

Dolenec je rekla da je u gradskom proračunu za iduću godinu planirana investicija od dva milijuna kuna u Centar za planiranje obitelji koji će biti sastavni dio Klinike za ginekologiju KB Sveti Duh. Plan je i da bude završen novi zavod za mikrobiologiju u toj bolnici, a počinje i sanacija dijelova bolnice oštećenih u potresu, vrijedna više od 300 milijuna kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene