Obavijesti Video Pretražite Navigacija
priziv savjesti

Ravnateljica KB-a Sveti Duh: "Oformili smo tim, sve žene mogu kod nas zatražiti prekid trudnoće"

Ana Marija Šimundić
Ana Marija Šimundić Foto: DNEVNIK.hr
Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević u četvrtak obilazi gradilište budućeg Zavoda za mikrobiologiju Kliničke bolnice Sveti Duh u društvu ravnateljice Ane Marije Šimundić.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u obilasku je gradilišta budućeg Zavoda za mikrobiologiju Kliničke bolnice Sveti Duh zajedno s ravnateljicom Anom Marijom Šimundić.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević - 1 na kraju će surađivati Tomislav Tomašević o izborima i propalim pregovorima s SDP-om: "Dobro je da na izbore izađemo u dva bloka, a imamo zajednički cilj" Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti"

Prema najavljenoj reformi zdravstva ministra Vilija Beroša, sve županijske bolnice trebale bi postati državne, što bi se trebalo odnositi i na zagrebački Sveti Duh, kojem je osnivač Grad.

Tomašević se pohvalio velikim smanjenjem dugova ove bolnice, znatnim poboljšanjem usluga, kao i ulaganjima grada u svoju najveću gradsku ustanovu, u koju su uložili 40 milijuna kuna. Najavio je i daljnja ulaganja, kao i obnovu sedam zgrada bolnice u vrijednosti 300 milijuna kuna u suradnji s Ministarstvom zdravstva.   

"Nova ravnateljica Šimundić, koja je preuzela upravljanje u siječnju, uvela je velike promjene uz značajan pritisak onih koji žele da stvari ostanu kao prije", kazao je Tomašević i naglasio kako je ravnateljica već dobila osam anonimnih kaznenih prijava od onih koji ne žele promjene. "Mi sve ove promjene koje ravnateljica dobiva podržavamo te je to i poruka svima onima koji misle da će moći zaustaviti kontrolu javne nabave", naglasio je Tomašević.

Dostupnost pobačaja

Na pitanje o dostupnosti usluge pobačaja u bolnici u kojoj su se svi liječnici pozvali na priziv savjesti ravnateljica Šimundić kazala je kako bolnica "kontinuirano pruža usluge prekida trudnoće za žene s medicinskom indikacijom. Mi uvažavamo liječnike koji imaju priziv savjesti i nova je uprava prepoznala to kao problem te smo kao ustanova odlučni u tome da ženama pružimo njihovo zakonom garantirano pravo", kazala je Šimundić.

"To je stoga zahtijevalo određene organizacijske promjene i mi smo sada sve te stvari posložili. Oformljen je stručni tim i mogu reći da u našoj bolnici unazad mjesec dana sve žene mogu ostvariti uslugu prekida trudnoće na zahtjev."   

Promjene u odvozu otpada

Govoreći o razdvajanju i odvozu otpada, gradonačelnik Tomašević rekao je kako će doći do promjene u broju odvoza otpada, prije svega za miješani komunalni otpad kako bi se "oslobodili kamioni za odvoz plastičnog i metalnog otpada", koji je do sada bio jednom u dva tjedna, pa se grad zatrpavao žutim vrećicama. Naglasio je i da su 90 posto vrećica u kontejnerima miješanog otpada "ZG vrećice" te je kazao kako je problem kompostane riješen te je ponosan što građani mogu uzeti kompost. 

"Grad Zagreb bio je među najgorim gradovima u razdvajanju otpada i zbog toga smo plaćali 10 milijuna kuna godišnje penale, a te smo novce mogli uložiti u kupovinu novih kamiona", kazao je gradonačenik i dodao da se, nakon uvođenja novog načina razdvajanja, "drastično povećalo razdvajanje otpada do te mjere da je iznenadilo i najoptimistične prognoze u Čistoći".

"Mi se sada moramo prilagoditi odvozu otpada za plastiku i papir koji se u puno većim količinama sada odvajaju te se radi revizija u broju otpada u obiteljskim kućama i to više neće biti dva puta tjedno nego jednom tjedno", rekao je Tomašević.

"Odvoz plastike i papira je sada interventan i mi idemo prema tome da on bude službeno jednom tjedno za višestambene zgrade kako se više ne bi odlagale žute vrećice bilo kada ispred ulaza zgrade", rekao je gradonačelnik koji je, kako kaže, svjestan da se sustav mora unaprijediti u svim djelovima grada te da je zadovoljan kako su se građani navikli na novi model odlaganja otpada.     

  

 

     

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene