Slika ratnog dragovoljca Jean Michela Nicoliera u Gradskom poglavarstvu (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Slika ratnog dragovoljca Jean Michela Nicoliera u Gradskom poglavarstvu (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Nakon višegodišnjeg istraživanja, policija je u četvrtak podnijela kaznenu prijavu protiv 45-godišnjeg srbijanskog državljanina zbog sumnje da je nakon pada Vukovara u studenome 1991. sudjelovao u strijeljanjima zarobljenika te u hangaru na Ovčari zlostavljao i ubijao zarobljene hrvatske branitelje i civile dovedenih iz vukovarske bolnice, a među njima i francuskog državljanina Jean-Michela Nicoliera.


Kaznena prijava protiv nedostupnog srbijanskog državljanina podnesena je nakon istraživanja policije i osječkog Županijskog državnog odvjetništva zbog sumnji da je "kao pripadnik JNA-a sudjelovao u agresiji na Republiku Hrvatsku kada je nakon okupacije Vukovara počinio kazneno djela ratnog zločina" protiv civila i ratnih zarobljenika, izvijestio je MUP.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Pixsell, Krstina Štedul Fabac) Plenković: Do uhićenja u Vukovaru nije došlo zbog političkih pritisaka Slika nije dostupna Svjedočenja koja i danas lede krv u žilama

U policiji tvrde da je osumnjičeni tijekom listopada 1991. godine, nakon okupacije vukovarske gradske četvrti Sajmište, sudjelovao u odvođenju i ubojstvu sedam civilnih osoba, od kojih se tri još uvijek vode kao nestale.

Također se sumnja da je u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenog 1991. u hangaru na poljoprivrednom dobru Ovčara "sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice, prilikom čega je usmrtio više osoba, među kojima i francuskog državljanina (1966.), čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

S ostalim pripadnicima neprijateljskih postrojbi na lokaciji Grabovo/Vorginac, udaljenoj oko jedan kilometara od hangara, sudjelovao je u strijeljanju 200 zarobljenika, a posmrtni ostaci 193 zarobljenika do danas su identificirani", kažu u MUP-u.

"S obzirom na to da je osumnjičeni srbijanski državljanin nedostupan, hrvatska će policija u suradnji s nadležnim tijelima kaznenoga progona u Hrvatskoj i inozemstvu maksimalno intenzivirati mjere traganja s ciljem uhićenja i privođenja osumnjičenika nadležnim pravosudnim tijelima Republike Hrvatske", stoji u priopćenju. (Hina)