Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kartice kao nužno zlo

Kako se ne (pre)zadužiti? "Dobila sam karticu s odgodom plaćanja i isti dan sam pretjerala. U banci su me u čudu gledali..."

Kartice su jednostavne za korištenje (Printscreen Informer)
Kartice su jednostavne za korištenje (Printscreen Informer)
Aktualno Galerija Nikolina Erbežnik (Printscreen Informer) Nikolina Erbežnik (Printscreen Informer) Kartice su jednostavne za korištenje (Printscreen Informer) Kartice su jednostavne za korištenje (Printscreen Informer) +0 Mnogi su se  prezadužili (Informer) Galerija 1/3 >>
Korištenje kreditnih kartica je nezdrava navika. Mnogi ih peglaju bez znanja o tome koliko one stvarno stoje korisnika, prije svega popularni minus i revolving kartica.

Svakodnevno plaćamo karticama. Za neke je to nužno zlo i jedini način da prežive od prvog do prvog, dok ih drugi znaju koristiti na racionalan način. Budimo iskreni, većina nas pripada ovoj prvoj skupini, a jedna je od njih i naša sugovornica koja je željela ostati anonimna.

Pročitajte i ovo Plaćanje karticama: Ilustracija - 1 Digitalna era Svjedočimo li izumiranju gotovine? Za nove generacije keš više nije kralj, Hrvatska tu nije iznimka Slika nije dostupna Izgurale gotovinu Nevjerojatno: Na jednog Hrvata po dvije bankovne kartice!

"Posjedovala sam jednu karticu s odgodom plaćanja. Čim sam je dobila isti dan sam potrošila iznos od tisuću kuna i shvatila da sam stvarno pretjerala i odmah sam je drugi dan vratila u banku. Iz banke su me u čudu pitali zašto je vraćam, ali sam im objasnila kako to nije za mene."

Kartice čine kupnju jednostavnom i dostupnom u svakom trenutku. Međutim, svaku kupnju treba unaprijed planirati, a ne kupovati impulzivno. Treba razmisliti prije no što zatražimo karticu za što nam je ona stvarno potrebna.

"Uvijek je pametnije gotovinom plaćati jer onda imate uvid u svoje troškove, ali zato postoje debitne kartice. Na kojoj zapravo klijent u svakom trenutku mora imati pokriće za onu transakciju koju će obaviti", savjetuje Nikolina Erbežnik, kreditna savjetnica.

Kartice su jednostavne za korištenje (Printscreen Informer) Nikolina Erbežnik (Printscreen Informer)

Mali pojmovnik osobnih financija. Debitna je kartica - kartica tekućih, žiro i deviznih računa. Jednostavniji je naziv za nju bankomat kartica, jer sam naziv sve objašnjava. Za takve kartice morate imati pokriće. Na kreditnoj kartici, s druge strane, izdavatelj kartice unaprijed određuje limit.

"Takve kartice podrazumijevaju mogućnost i kupnje na rate. Podizanje gotovinskih i potrošačkih kredita. Imamo treću kategoriju to su revolving kartice. To je zapravo neka vrsta kredita. Određen je limit. Klijent svaki mjesec plaća postotak računa, a na iskorišteni neotplaćeni dio mu se obračunava kamata", pojašnjava savjetnica.

To može biti početak kraja. Kod debitnih kartica postoji dozvoljeno prekoračenje ili svima nam poznati minus. Kamate na minus kod debitnih kartica okvirno se kreću oko devet posto. Kod revolving kartica kamate su nešto više, a mogu iznositi čak 11 posto. Ako ste zagazili u nedopušteni minus, već postojećoj kamati pribraja se i zakonska zatezna kamata koja trenutno iznosi 7.09 posto.

Važno je stati na vrijeme...

"Tu se obračunava kamata za svaki dan kašnjenja. S druge strane korištenje nedozvoljenog minusa sa sobom nosi i druge posljedice poput blokade računa, ovrhe svih računa koje ime i ukidanja korištenja svih ostalih usluga koje možda ima u banci", objašnjava Erbežnik.

Kartice su jednostavne za korištenje (Printscreen Informer) Mnogi su se prezadužili (Informer)

Te su ostale usluge nemogućnost podizanja novoga kredita ili ukidanje limita. Zato je važno znati stati na vrijeme, a to je shvatila i sugovornica s početka priče.

"Vratila sam karticu jer sam shvatila da sam stvarno pretjerala i tko zna koliko bi još trošila da se nisam opametila. Mislim da sam na vrijeme reagirala", kaže naša sugovornica. Naravno najbolje je uopće ne biti u minusu, no ako već jeste valja ga optimizirati prema visini svoje plaće.

"Svakako ne bi bilo dobro da se klijenti zadužuju preko visine jedne svoje plaće. Banke uglavnom odobravaju do nekakve tri plaće dozvoljenog prekoračenja, ali uvijek računajte da se mogu desiti nepredvidive životne situacije i da jednu plaću ćete možda i uspjeti vratiti, ali kada su tri plaće u pitanju to je malo veći problem", savjetuje Nikolina Erbežnik.

Kupnju treba prilagoditi svojim mogućnostima i primanjima. Ako kupujete nešto na rate bilo bi dobro da se najprije otplati jedna kupnja, a tek onda ulazi u drugu kupnju. Pri tome je temeljna preporuka - štedite da biste mogli trošiti.

Emisiju Informer pogledajte besplatno na novatv.hr.
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene