Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Naprava eksplodirala prerano'

Nesreću će istraživati tri povjerenstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom vojne vježbe kraj Karlovca teško su ozlijeđeni instruktor i 22- godišnji polaznik časničke škole.

22:20 - Ministar obrane Josip Buljević u srijedu je navečer u Karlovcu rekao kako očevid na poligonu Cerovac još traje, a da su radi utvrđivanja okolnosti eksplozije u kojoj su ranjena dvojica pripadnika Oružanih snaga formirana tri istražna povjerenstva.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

'Očevid na mjestu eksplozije još nije gotov, a uz očevidne ekipe formirana su tri povjerenstva, jedno u sklopu postrojbe, drugo u sklopu Vojnog učilišta i treće na razini Glavnog stožera OS RH', rekao je Buljević u karlovačkoj bolnici.

Stanje 22-godišnjeg polaznika 15. naraštaja temeljne časničke izobrazbe, koji je s ozljedama opasnim po život bio na višesatnoj operaciji od 19:30 sati je stabilno. 'Radi se i dalje o teškim ozljedama opasnim po život, te će se nastaviti mjere intenzivnog liječenja tijekom noći i nadati se oporavku sljedećih dana', rekao je Crnica. Odgovarajući novinarima rekao je kako očekuje da se na nalaze povjerenstava neće čekati mjesec ili dva, nego puno kraće. Opovrgnuo je medijske napise da se na poligonu Cerovac prije nekoliko godina već dogodila ovakva nesreća. 

20:00 - Bolnicu je napustio ministar obrane Josip Buljević koji je došao razgovarati s liječnicima o stanju ozlijeđenih. Još uvijek nisu poznati detalji o nesreći, a nakon završetka očevida trebat će vremena da osnovano povjerenstvo završi svoj dio posla.

Stanje ozlijeđenog 41-godišnjeg instruktora je stabilno, a s ozljedama glave prebačen je na liječenje u KB Dubrava u Zagrebu. Operacija polaznika časničke škole još uvijek traje, a njegovo je stanje i dalje teško, liječnici se, kako doznajemo još uvijek bore za njegov život.

Na pitanje Ivane Pezo Moskaljov, reporterke Dnevnika Nove TV ' je li točno da je naprava prerano eksplodirala nakon što je aktivirana, pa se instruktor i mladić nisu imali vremena maknuti na sigurnu udaljenost', ministar Buljević je rekao 'Da'.

kako neslužbeno doznajemo radilo se o mini.

19:20 - Kako javlja Ivana Pezo Moskaljov, prema najnovijim informacijama kiša otežava očevid na mjestu nesreće na vojnom poligonu kod Karlovca. Zdravstveno stanje mladog polaznika vojnog učilišta i njegovog instruktora i dalje je nepromijenjeno, a uzrok nesreće i dalje nije poznat. 

Kako javlja reporterka Dnevnika Nove TV instruktor je bio iskusan i ovo mu definitivno nije bila prva vježba ovog tipa.

Za to će vjerojatno trebati više vremena, a prema neslužbenim informacijama naprava je prerano eksplodirala, ali službenih informacija još uvijek nema.

18:45 - Uslijed eksplozije teško su ozlijeđena dvojica pripadnika Oružanih snaga RH, 22-godišnji polaznik 15. naraštaja temeljne časničke izobrazbe te 41-godišnji instruktor, koji je bio i zadužen za uništavanje eksplozivnih sredstava nakon provedene obuke, objavilo je u najnovijem priopćenju Ministarstvo obrane RH.

Na teren je, zajedno sa suradnicima odmah stigao i načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Mirko Šundov, koji je razgovarao s liječničkim timom i provjerio stanje nastradalih pripadnika Oružanih snaga. U ovom trenutku poduzimaju se svi potrebni medicinski zahvati, dvojica pripadnika smještena su na Odjelu intenzivne njege.

Kako doznajemo vojna je policija napustila mjesto nesreće na poligonu Cerovac kod Karlovca.

Teška nesreća na vojnom poligonu

Dvojica pripadnika Oružanih snaga RH, danas u srijedu 27. travnja 2016., oko 13 sati teško su ozlijeđeni uslijed eksplozije koja se dogodila tijekom specijalističke obuke na vojnom poligonu 'Cerovac' kod Karlovca.

Instruktor i 22- godišnji polaznik Hrvatskog vojnog učilišta, odmah su prevezena u Opću bolnicu Karlovac gdje su podvrgnuti hitnom medicinskom tretmanu.

Prema posljednjim informacijama polaznik časničke škole koji je stradao na vojnom poligonu 'Cerovac' je operiran te se i dalje nalazi u teškom stanju, život mu je u opasnosti, dok se instruktor, koji je također stradao uslijed eksplozije, priprema za operacijski zahvat. Njegove ozljede, kako javlja s terena Ivana Pezo Moskaljov, nisu po život opasne.

Kako doznajemo, polaznik časničke škole koji je u kampu prolazio vojnu obuku rodom je iz Dalmacije, a instruktor iz Zagreba. Obojicu je u Općoj bolnici u Karlovcu obišao načelnik glavnog stožera, general pukovnik Mirko Šundov.

U izjavi za novinare general pukovnik Šundov kazao je da je pokrenuta istraga koja će istražiti okolnosti koje su dovele do nesreće, te je dodao i da je formirano i posebno istražno povjerenstvo Ministarstva obrane koje će istražiti uzrok tragedije. Šudov je novinarima u karlovačkoj Općoj bolnici rekao da su njih dvojica nastradali prilikom redovitih aktivnosti, te da očevid na mjestu nesreće provode i vojna policija i Dražavno odvjetništvo RH.

Sanacijski upravitelj karlovačke Opće bolnice Suad Crnica rekao je da je "trenutno uključen u zbrinjavanje dvojice ranjenih vojnika", te da ne može reći ništa više "osim da su obojica ranjenika na Odjelu intenzivne medicine u pripremi za operativni zahvat". "Ozljeđni instuktor nije životno ugrožen, iako su njegove ozljede na ekstrimitetima i pojedinim organima vrlo ozbiljne, međutim mlađi pacijent je vrlo teško ozlijeđen i životno je ugrožen", rekao je Crnica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene