Obavijesti Video Pretražite Navigacija
večeras u Provjerenom

Kao djevojčica godinama je proživljavala bitku za skrbništvo, a detalje otkriva za Provjereno: "Ne znam hoću li više ikad plakati kao što sam tada"

Provjereno - bitke za skrbništvo - 7
Provjereno - bitke za skrbništvo - 7 Provjereno
Aktualno Galerija Provjereno - bitke za skrbništvo - 1 Provjereno - bitke za skrbništvo - 1 Foto: Provjereno Provjereno - bitke za skrbništvo - 2 Provjereno - bitke za skrbništvo - 2 Foto: Provjereno Provjereno - bitke za skrbništvo - 3 Provjereno - bitke za skrbništvo - 3 Foto: Provjereno Provjereno - bitke za skrbništvo - 4 Provjereno - bitke za skrbništvo - 4 Foto: Provjereno +2 Provjereno - bitke za skrbništvo - 5 Galerija 1/7 >>
U večerašnjoj emisiji Provjereno donosi priču žene koja je kao djevojčica godinama proživljavala bitku roditelja za skrbništvo. Dok zakon kaže: "vodimo se u najboljem interesu djece, roditeljski sporovi su žurni", stvarnost je nažalost suprotna jer u Hrvatskoj sporovi oko skrbništva traju pet, deset, 14, pa čak i 23 godine, što pokazuje i aktualni slučaj Severine Vučković.

Ono što piše u zakonu nema veze sa stvarnošću jer djeca pate, a o svom iskustvu za Provjereno progovorila je Mihaela čiji su se roditelji rastali kad je imala devet godina, a njezina je agonija trajala i s 14 godina kada je skupila hrabrost i sama se obratila pravobraniteljici.

"Ne znam jesam li ikad i hoću li više ikad plakati kao što sam tada, pogotovo u tim godinama kada se dijete razvija i pokušava nešto reći i onda ga se ne sluša, to nije zdravo za dijete", otkriva Mihaela kojoj su, prisjeća se, stručna vještačenja bila posebno mučna. "Imao si osjećaj isto kao da ideš u zatvor, tako nekako, nije bila nimalo dobra atmosfera. Već tada sam znala da ono što kažem će utjecati na neke odluke", dodaje.

Pročitajte i ovo Oluja u Norveškoj Klimatske promjene FOTO Europsku zemlju pogodio uragan kakav mlađe generacije ne pamte: Rijetka pojava mogla bi se sve češće ponavljati

No, umjesto da institucije pomognu Mihaeli, one su je dugogodišnjim razvlačenjem slučaja skrbništva dodatno traumatizirale. Da je Mihaelin slučaj samo jedan od mnogih pokazala je i anketa koju je Provjereno provelo na temu dugoročnih sporova oko skrbništva prema kojoj je veliki postotak ispitanika nezadovoljan radom suda i Zavoda za socijalni rad.
O bitkama za skrbništvo za Provjereno su progovorile i psihologinja Anita Lauri Koralija, odvjetnica Una Zečević, Sanja Sarnavka iz zaklade Solidarna i Dorotea Šušak iz Centra za ženske studije, a cijelu priču pogledajte u večerašnjoj emisiji na Novoj TV.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene