Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik uprave osječke Kandit grupe Josip Pavić izjavio je danas u Osijeku da je stanje u toj tvrtki vrlo ozbiljno, ali nije bezizlazno.


Uprava neće povući nijedan potez koji bi za posljedicu imao bilo kakav oblik nestajanja osječke Tvornice šećera 'Kandit premijer'. Takvu je mogućnost, kao najgori scenarij, na prošlotjednom sastanku s čelnicima lokalne samouprave iznio upravo Pavić ako tvrtka od IPK Tvornice ulja 'Čepin', u većinskome državnom vlasništvu, ne naplati tražbinu od 68 milijuna kuna, što bi, po njegovim tvrdnjama, dovelo u pitanje njezino poslovanje, pri čemu se spominje nekoliko mogućnosti, među kojima je i prodaja ili zatvaranje šećerane. Na današnjemu zboru radnika Pavić je rekao kako od mjerodavnih državnih institucija očekuje odluku, to jest najavu o podmirenju te tražbine, pri čemu je dodao da se zbog nekog razloga o osječkoj šećerani u medijima stvara loša slika.

Vezani članci Rad nedjeljom - 1 Koliko vrijedi rad nedjeljom u Hrvatskoj? "Ne može mi to nitko platiti, da radim subotu i nedjelju. To nema cijene" Zrakoplov Croatia Airlinesa (Foto: Arhiva/Marko Prpic/PIXSELL) Nema dogovora sindikata s upravom CA, radnici kreću u štrajk

Ocijenio je kako je stanje u toj tvrtki vrlo ozbiljno, ističući da njezinu moguću prodaju mora odobriti skupština dioničara te kako 'nema nikakvog razloga da šećerana ove godine ne proizvede planiranih 100.000 tona šećera'. Pavić nije odgovorio na upite radnika kako će šećerana financirati ovogodišnju proizvodnju te kada će domaćim proizvođačima podmiriti 35 milijuna kuna za isporučenu šećernu repu i dug prijevoznicima. Na upit kada će biti isplaćena plaća za veljaču odgovorio je da će se isplatiti što je prije moguće. Regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a Slavko Kotromanović rekao je da je kako ta sindikalna udruga i Hrvatska udruga sindikata (HUS) od ministra poljoprivrede Petra Čobankovića traže da do 27. ožujka dođe u Osijek na razgovor o rješenju sporne tražbine Kandit grupe. Ako se ne odazove, za 29. ožujka najavio je javni prosvjed u Osijeku.

Dodao je kako traže isplatu plaće za veljaču najkasnije do 27. ožujka, pri čemu je pozvao upravu i kupce da o mogućoj prodaji šećerane ne razgovaraju bez sindikalnih predstavnika, a ovlaštene institucije da obave reviziju poslovanja 'Kandit grupe'. Kotromanović je izrazio nezadovoljstvo što su radnici o problemima tvrtke doznali iz medijskih napisa, a ne od uprave koja ih je, po Zakonu o radu, bila dužna o tome pravodobno izvijestiti. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju