Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveći kršćanski blagdan sve je bliže, svi žele biti s najmilijima. A što kada ih nema? Znate li, uopće, kako se za Uskrs pripremaju djeca koja ne žive sa svojim roditeljima? Ukrašavaju li jaja, je li ih posjetio zeko, tko će im sutra ujutro dati prvi poljubac u obraz?


Dječaka koji od rođenja živi u domu, ima pet godina, a majka mu je umrla pri porođaju, oca ne poznaje, posvojitelji zaobilaze jer boluje od cerebralne paralize. I tako već peti Uskrs za redom. On ima istu želju - novu obitelj. 'Djeca su ta kod kojih vidite napredak. Kad bilo kakav pomak napravite vidite koliko je to bilo korisno za dijete. Teško je, jer je emocionalno teško, jer svako dijete tu dođe sa svojom posebnom pričom', rekla je Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica dječjeg doma Zagreb.

Vezani članci Slika nije dostupna Suprug Nancy Pelosi divljački napadnut u njihovom domu: Nalazi se u bolnici Mama i sin (Foto: Getty Images) Svake godine sve veći udio mladih koji žive s roditeljima: ''Komocija je kad sve stvari odradi mama''

U Nazorovoj trenutačno boravi 85 predškolske djece. Među njima i šestero beba. Većinom je riječ o djeci za čiju se sudbinu njihovi roditelji zbog teških socijalnih prilika ne mogu brinuti. Iako ova djeca nisu svjesna svoje situacije, ne traže mnogo. Samo puno pažnje i puno, puno ljubavi.

Djecu posjetila ministrica Kosor

Uz pjesmu i ples, osjećaj Uskrsa neće izostati. 'Sutra ujutro za vrijeme doručka dobit će jaja koja su sami ofarbali, šunku, rotkvicu, mladi luk, a poslije toga sa četvero djece idemo sa košarom na posvećenje u katedralu', kaže teta Ana. S kutijama slatkiša danas ih je posjetila i ministrica Kosor. Ravnateljica ju je zamolila za pomoć kako bi uredili odjel za mlade majke.

'Neka ovo bude i poziv i naša uskršnja želja da ljudi koji žele posvojiti dođu u dom i da im to sustav naravno omogući', rekla je Jadranka Kosor, ministrica obitelji. Svako dijete ovdje se u prosjeku zadrži godinu dana. Unatoč neizmjernoj ljubavi i pažnji koju dobivaju, iz dana u dan ova djeca čekaju nekog tko će ih uzeti. Jer, dom u Nazorovoj za sada im je jedini.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju