Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U nekoliko koraka

U MJESECU LJUBAVI Kako se boriti protiv stresa u dvoje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stres može biti uzrokovan borbom za opstanak, postavljanjem nerealnih ciljeva, emocionalnim stresom te umornom i prekomjernim radom. Evo kako ga se možete riješiti.

Stres utječe na našu vezu i više nego što tome pridajemo pažnju. Toliko se utkao u našu svakodnevicu da ne primjećujemo simptome i znakove upozorenja, prije nego što potpuno 'izgorimo'. Stres često ignoriramo i pokušavamo ga se sami riješiti na razne načine, no on je često 'zarazan' odnosno vrlo lako ga prenosimo na partnera, i dok se ni ne okrenemo, nađemo se u zahlađenom odnosu, a uzrok ili razloge tomu ne možemo definirati.

Pročitajte i ovo Stres na poslu Bolovanje Glavni uzrok izostanka s posla u Njemačkoj: Bolest je u stalnom porastu, čak 70 posto radnika se požalilo Dubravka Pešorda, psihologinja Dvije skupine građana Psihologinja o uvođenju eura: "Imamo jako puno promjena u jako malo vremena"

Stoga iskoristite mjesec ljubavi kako bi poradili na sebi, ali uz voljenu osobu. U dvoje je bolje sve pa i boriti se protiv stresa. Evo kako se u nekoliko koraka jednostavno riješiti ubojice 21. stoljeća.

1. Prepoznavanje simptoma, empatija i razgovor

Promjene raspoloženja, otresitost, živčanost, tuga, odsutnost, osjetljivost, plačljivost, ljutnja i nemir samo su neki od znakova da je vašeg inače veselog i dobro raspoloženog partnera obuzeo stres. Potrebno mu je prići bez osude i napadanja te potaknuti na razgovor o tome zašto je neraspoložen. Kad razgovor započne važno je biti dobar slušač, iako sad to zvuči banalno i smiješno, rijetko tko u takvim situacijama zna dobro slušati što mu partner zaista želi reći.

2. Prihvaćanje i traženje pomoći partnera

Stres može biti uzrokovan borbom za opstanak, postavljanjem nerealnih ciljeva, emocionalnim stresom (uslijed važnog događaja u životu, gubitka bliske osobe ili ljubimca itd..) te umornom i prekomjernim radom. Bitno je shvatiti kako će sve to jednom biti iza vas i kako nije vrijedno oko toga trošiti previše živaca. Ono što vas muči jednostavno trebate ostaviti iza sebe, no ako nemate izbora (morate trenutno ostati na poslu koji vas unesrećuje zbog egzistencijalnih razloga) podršku potražite u partneru. Brzo ćete se složiti kako će neke poslove kod kuće morati preuzeti on ili pak biti moralna podrška u svakom trenutku dok se od stresa barem malo ne oporavite.

3. Zajedničke aktivnosti koje će vas nasmijati i opustiti

Oporavak će teći brže uz zajedničke aktivnosti; od jednostavne šetnje ili izleta u prirodi do onih malo ambicioznijih kao što je tečaj kuhanja ili masaže, joga u parovima, blind wine tasting i slično. Uz ovakvo druženje, barem na nekoliko sati zaboravit ćete na probleme i dobro se nasmijati, a nakon toga vam se možda neće činiti sve tako sivo. U mjesecu zaljubljenih iskoristite razne ponude poput one Terma Sveti Martin, koje uz neke već navedene aktivnosti nude i opuštajuće wellness programe. S ovakvim antistres vikendom ubijanje stresa je zagarantirano!
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene