Nastavlja se istraga vezana za isplovljavanje jahte Irina Vu iz Hrvatske u listopadu 2022. iako se nalazila pod međunarodnim sankcijama. Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon ispitivanja, pustilo osumnjičenike da se brane sa slobode jer nije bilo zakonskih razloga za predlaganje istražnog zatvora.

Galerija Jahta: Ilustracija - 4 Šime Pavić Jahta: Ilustracija - 1 +3 Jahta Irina Vu: Ilustracija - 4

Šibenska i splitska policija u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvero hrvatskih državljana zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo vezano uz međunarodne mjere ograničavanja.

U Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku su, po primitku kaznene prijave nakon privođenja, ispitana trojica hrvatskih državljana (1964., 1987., 1972.) i jedna hrvatska državljanka (1988.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja.

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici počinili navedeno kazneno djelo pri čemu je prvoosumnjičenik (1964.) koji bio kapetan jahte, unatoč uručenoj Obavijesti o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja raspolaganja imovinom, u vremenu od 20. srpnja 2022. do 6. listopada 2022., organizirao i angažirao stalnu posadu tog broda, osumnjičene (1987., 1972. i 1988.) koji su znali za mjere ograničavanja, kao i još dvije osobe koje nisu znale za mjere ograničavanja, za odvoženje jahte izvan teritorijalnog mora Republike Hrvatske.

Nikola Grmoja Oporba na nogama zbog slučaja ruske jahte: "To nije moglo proći bez znanja nekoga u sustavu"

Osnovano se sumnja da su potom troje osumnjičenika (1987., 1972. i 1988.) koji su znali za mjere ograničavanja, s navedene još dvije osobe koje nisu znale za mjere ograničavanja, 6. listopada 2022. po nalogu prvoosumnjičenika (1964.) isplovili jahtom pod zastavom Republike Hrvatske iz marine Betina na Murteru, izvan teritorijalnog mora Republike Hrvatske iako to nisu smjeli jer je bila obuhvaćena međunarodnom mjerom ograničavanja raspolaganja imovinom.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon ispitivanja, pustilo osumnjičenike da se brane sa slobode jer nije bilo zakonskih razloga za predlaganje istražnog zatvora.

Marina i brodogradilište u Betini - 20 Odrađena uhićenja, no tko je financirao cijelu operaciju nestanka jahte? Sindikat brani pomorce: "Ne vidim zbog čega bi posada bila odgovorna"

Nisu svi znali za zabranu?

Jahta: Ilustracija - 4 Šime Pavić Foto: DNEVNIK.hr

Navedena posada je u listopadu 2022. godine isplovila jahtom Irina Vu sa zastavom Republike Hrvatske izvan teritorijalnog mora RH, iako je predmetna jahta bila obuhvaćena međunarodnom mjerom ograničavanja raspolaganja imovinom po kojoj nije smjela isploviti iz Brodogradilišta i marine Betina na Murteru gdje je bila čuvana.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policajci su uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku osumnjičenu četvorku predali pritvorskom nadzorniku PU šibensko-kninske, kazao je ranije danas glasnogovornik šibenske policije Šime Pavić u izjavi za medije.

Istražitelji pak žele otkriti tko je financirao cijelu operaciju
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju