Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljudi s problemima

Koliko je dovoljno da vas proglase ovisnikom? U Hrvatskoj raste broj alkoholičara: "Mi smo društvo koje otvoreno tolerira konzumaciju"

U Hrvatskoj raste broj alkoholičara. Prema procjenama, više ih je od 250 tisuća, a mnogima čašica ujutro pa još dvije poslijepodne predstavljaju društveno prihvatljiv oblik ponašanja. Liječnici tvrde da je to već ovisnost.

"Ujutro treba popiti makar jedan mali konjak, čak je preporučljivo za zdravlje, a poslije ručka čaša vina sto posto dobro dođe! Za tlak? Za tlak! Svaki dan? Svaki dan!" kaže Ana iz Zagreba.

Provjereni recept narodne medicine koji, vjeruju konzumenti, tjera bolest. Ali kontinuitet je ključan.

"Svaki dan po deci-dva. To je jedan deci pravi. I čašu vode", kaže Zvonko iz Zagreba. Točno ta doza prihvatljiva je i u okviru europskih smjernica.

"To bi bilo jedno do dva standardna pića za muškarce dnevno, a za žene jedno standardno piće, dnevno ili bolje svaki drugi dan. To znači, 2,5 dl piva, 1,25 dl vina ili 0,3 dl žestokog", kaže Zrnka Kovačić Petrović, šefica Dnevne bolnice za ovisnike o alkoholu.

Jasno, najbolje je ne piti alkohol uopće, ili što manje, objašnjava doktorica Kovačić Petrović. Ali to je često preteško.

"Društva koja tako otvoreno toleriraju konzumaciju alkohola, a mi jesmo takvo društvo, istovremeno su ona koja proizvode alkoholičare", napominje doktorica.

U Hrvatskoj ih je, prema procjenama, 250 tisuća. Prekomjerna konzumacija izaziva ovisnost i cijeli niz bolesti.

"On je rizični faktor za dobivanje karcinoma jednjaka, želuca, jetre i debelog crijeva, ali i karcinoma dojke", kaže Danijela Štimac, voditeljica odjela za mentalno zdravlje HZJZ-a.

Depresija, anksioznost, uzrok je obiteljskih problema, nasilnog ponašanja, dugova... Zato u Saboru u petak - rasprava o novoj strategiji u borbi protiv svih ovisnosti, tako i alkohola.

Pročitajte i ovo Začarani krug alkoholizma - 2 POZIV DOMAGOJA MIKIĆA Začarani krug ovisnosti: Ekipa Dnevnika Nove TV kupila je alkotest i krenula u ophodnju... Pogledajte što je zabilježila

"Moramo imati ozbiljnu dobru mrežu ustanova koje će moći pomoći pacijentima iz tog područja. Sada to nemamo", kaže Renata Sabljar Dračevac, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo. 

No utješna vijest onima koji vole nazdraviti - nije svaki konzument ovisnik, kažu liječnici. Povremeno, umjereno i po mogućnosti s dobrim društvom - prihvatljivo je.

Pročitajte i ovo 33-godišnjak u Terapijskom centru u Ivanovcu HUP DONOSI Iskrena ispovijest mladog ovisnika: "Zbog alkohola sam zaboravio čitati i pisati"

"Svaki petak mi stari nogometaši, društvo s fakulteta, nađemo se i svaki pol litre po osobi maksimalno, per capita!" kaže Zdenko iz Zagreba. Dakle, povremeno i umjereno, ako već pijete.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene