Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navali narode, još malo pa nestalo!

Kada država jamu kopa, građani u nju padaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo komentar Ivane Dominković Cecelja, odvjetnice s dugogodišnjim iskustvom na području energetike o uvođenju trošarina na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Obično se kaže da smo mi žene u stanju na rasprodaji kupiti nešto što nam ne treba zato jer je bilo na dobrom sniženju. Mi žene možemo se vaditi jedino na izvrsne trgovce. No nisu ni do koljena našoj Vladi koja je najbolji trgovac, jer će nam za popust od stotinjak kuna na godišnju cijenu električne energije uvaliti plaćanje multimilijunskih iznosa po tužbama investitora.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Naime, bili mi ljubitelji obnovljivih izvora ili ne, radi se o investitorima koji su u projekte ušli pod određenim premisama vezanim za povrat investicije. Njihove računice su provjerile banke koje su pod tim uvjetima financirale razvoj tih projekata. Za napomenuti je da je HROTE kao operater tržišta, sukladno primjenjivim propisima, s ovim investitorima sklopio dvostrano obvezne ugovore kojima im se garantira otkupna cijena električne energije. Dakle, investitori moraju prodavati proizvedenu struju HROTE-u po točno određenoj cijeni, a njima će država nametnuti trošarine od 10-15% koja će direktno umanjivati njihove prihode i oni tu ne mogu ništa napraviti?!?! Bez ulaženja u pravnu logiku, jasno je da ovdje nešto ne štima.

Investitori (pogotovo oni strani kojima su prava zajamčena i međunarodnim ugovorima) nisu ovce koje će iz svojih drugih poslovanja pokriti gubitke iz postrojenja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, neće se pokriti se po ušima i čekati neke bolje dane. S pravom će pokrenuti tužbe pod domaćim sudovima i međunarodnim arbitražama, ali koga briga – to će za nekoliko godina biti tuđi problem. Nažalost, mi građani nemamo mandat kroz koji moramo izgurati pa nas poslije baš briga. Mi ćemo tijekom mandata plaćati manje račune za električnu energiju, ali uz izgubljenu zaradu investitora platit ćemo i kamate i odvjetničke troškove.

Neću dalje govoriti o narušenoj investicijskoj klimi, iskreno, ako zajamčeni povrat bude dobar, oni najuporniji strani investitori će opet doći. Jedini koje ćemo „zeznuti“ su hrvatski građani i hrvatski investitori. Inozemni investitori će se moći zadužiti u stranim bankama, a hrvatski će pod znatno nepovoljnijim uvjetima dobiti financiranje od banaka koje su aktivne u Hrvatskoj - ako ih uopće dobiju. Dakle, hrvatski investitori neće biti u prilici razvijati projekte, ali ćemo iz naših hrvatskih plaća plaćati nečije pogrešne odluke.

Da sumiramo, posljedicu lošeg planiranja sredstava koja su potrebna HROTE-u za podmirenje poticajne cijene investitorima, loš plan, zamijenit ćemo još lošijim planom. Nitko se pritom neće sjetiti kako je 2010. godine kada je HROTE imao veći priljev od odljeva, HEP koji je za njega prikupljao ta sredstva, zadržao za sebe 200 milijuna kuna. Nema veze, hrvatski građani će opet platiti za zločeste investitore koji samo žele zaraditi na nama. No možda su ti investitori jedini koji mogu natjerati naše zakonodavce da uvide da ni oni nisu iznad zakona.

Navali narode, još malo pa nestalo!

Ivana Dominković Cecelja, odvjetnica s dugogodišnjim iskustvom na području energetike i obnovljivih izvora energije.

Stavovi i mišljenja autora osobni su i ne odražavaju nužno stavove redakcije portala DNEVNIK.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene