Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čačić predstavio koncept oporavka

'Kad ova zemlja dobije kompetentnu vladu kamate će pasti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarski rast će biti najmanje šest posto, ako na predstojećim parlamentarnim izborima pobijedi oporbena koalicija, rekao je Radimir Čačić.

To bi značilo otvaranje na desetke tisuća novih radnih mjesta i lakšu otplatu državnoga duga, dodao je Čačić na predstavljanju mjera gospodarskog oporavka zemlje u Zadru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva od zemalja u regiji Uskoro sporazum sa Srbijom o izručenju Slika nije dostupna Radimir Čačić 'Sanader to ništa ne razumije'

>> Predvidjeli nam dobru ekonomsku 2011.

>> Izvoz porastao, no BDP na razini 2004.

'Hrvatska trenutačno Svjetskoj banci i EU fondovima može ponuditi poslove na četiri područja, u energetici, turizmu, infrastrukturi, s naglaskom na željeznice, te u vodnom gospodarstvu i ekologiji', kazao je Čačić. Energetika i turizam su komercijalni projekti i za njih ne bi trebao biti problem pronaći investitore, dok su, istaknuo je, željeznička infrastruktura i vodno gospodarstvo veliki fondovski projekti za koje je potrebno znanje, sposobnost i vizija.

'Ukupna vrijednost projekata u ovim područjima je oko 15 milijardi eura. Drago mi je da je ovaj koncept, koji sam inače objavio prije godinu dana, prihvatila i Vlada, ali sada predstoji jedan detalj, sve to treba znati realizirati, a to ova Vlada ne zna', ustvrdio je Čačić.

Hrvatskoj je potreban gospodarski rast od 6 do 7 posto i to samo da bi mogli vraćati kamate. Trenutačno naša država diže kredite po kamati od oko 6,75 posto, dok se primjerice susjednoj Sloveniji, kada njihova Vlada diže kredit, naplaćuje kamata od 2,5 posto. Kada ova zemlja dobije 'kompetentnu vladu', u koju će svjetski financijski krugovi imati povjerenja, i kamate će pasti, a samim time i cijena vraćanja duga će se sniziti, kazao je Čačić.

Da smo imali neovisno sudstvo, ne bi imali ovu situaciju s bivšim premijerom, jednim potpredsjednikom Vlade i jednim ministrom te direktorima javnih tvrtki u zatvorima

'Za razliku od HDZ-ovaca nikad ne govorim o čemu se nadam'

Istaknuo je da u mandatu sljedeće vlade, od 2012. do 2016., koja god politička opcija osvoji vlast, godišnji rast BDP-a mora iznositi najmanje oko četiri posto. Na novinarsko pitanje, nada li se upravo tome, predsjednik HNS-a je rekao da 'za razliku od HDZ-ovaca' nikada ne govori da se nečemu nada, već da zna ili ne zna.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Čačić je ustvrdio da je jedan od gorućih problema Hrvatske korumpirano sudstvo. Zbog takva pravosuđa, smatra Čačić, u USKOK-u treba osnovati poseban odjel za borbu protiv korupcije u sudstvu.

'Da smo imali neovisno sudstvo ne bi imali situaciju s bivšim premijerom'

'Bilo je korupcije i bit će korupcije u politici i gospodarstvu. Problem je u tome što nemamo neovisno pravosuđe i sudstvo. Da smo imali neovisno sudstvo, ne bi imali ovu situaciju s bivšim premijerom, jednim potpredsjednikom Vlade i jednim ministrom te direktorima javnih tvrtki u zatvorima. Upravo zato je najveći problem ove zemlje duboko korumpirano sudstvo, što novcem što političkom ucjenom', izjavio je Čačić.

'Sudstvo je upravo onakvo kakvim ga je htio HDZ, niti je neovisno niti je samostalno', rekao je, uz ostalo, predsjednik HNS-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene