Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva od zemalja u regiji

Uskoro sporazum sa Srbijom o izručenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na sjednici pokrenula postupak za sklapanje ugovora o izručenju sa Srbijom, na temelju kojega će dvije zemlje jedna drugoj moći izručivati svoje državljane radi kaznenog progona ili izvršenja kazne zatvora za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović objasnio je da je riječ o prvom u nizu sporazuma sa zemljama jugoistočne Europe, o sklapanju kojih se sa zemljama u regiji pregovara više od godine i pol. Ministar je podsjetio da je Hrvatska nedavno izmijenila Ustav i, među ostalim, izbrisala odredbe o neizručivanju svojih državljana.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Slika nije dostupna Odgovor na SDP-ove mjere Kosor: Dobro jutro Milanoviću, dobro da se probudio

'Sada kad su te prepreke u slučaju Hrvatske otklonjene, možemo očekivati sklapanje takvih sporazuma sa svim državama regije, koje će također otkloniti prepreke u svojim internim pravosudnim sustavima', rekao je.

Prvi takav sporazum Hrvatska će potpisati sa Srbijom 29. lipnja, a on će se privremeno primjenjivati odmah po potpisivanju. Privremena primjena trajat će do ratifikacije sporazuma u Saboru, najavio je Šimonović. Istaknuo je i da je postupak izručenja po tom sporazumu hitne naravi i da će u Hrvatskoj trajati između jedan i četiri mjeseca.

'Jedan mjesec će trajati ako netko nema ništa protiv da bude izručen, a najviše četiri mjeseca ako se netko 'drži zubima i noktima' i ima dobre odvjetnike', rekao je ministar, koji očekuje da će takvi sporazumi vrlo brzo dati konkretne rezultate i pomoći razrješenju nekih od najtežih kaznenih djela u državama jugoistočne Europe.

Hrvatska će se time, dodaje, zaštititi od regionalnog organiziranog kriminala i sprege organiziranog kriminala i korupcije, koja nanosi velike ekonomske i socijalne štete i destabilizira države.

27 mjera gospodarskog oporavka

Vlada je i na današnjoj sjednici donijela više odluka vezanih za provedbu programa gospodarskog oporavka, među njima i zaključak o prihvaćanju kataloga javnih investicijskih programa i objedinjavanju s projektima u drugim ministarstvima i nekim institucijama, kao i program mjera za pojednostavljenje poslovanja subjekata malog gospodarstva.

Program sadrži 27 mjera, a usmjerene su primjerice poticanju ulaska u poduzetništvo kao i olakšavanju poslovanja već postojećim poduzetnicima, kazao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač koji očekuje da će se do kraja godine učiniti niz ozbiljnih pomaka, primjerice u samozapošljavanju i slično.

Među mjerama predviđenim programom su primjerice i uvođenje u Zakon o trgovačkim društvima novog društva, tzv. 'jednostavni d.o.o.', donošenje novog zakona o zakupu i prodaji poslovnih prostora, novog zakona o zadrugama, osiguravanje da poduzetnici koji su bankrotirali brzo dobiju novu priliku uz obvezu prilaganja izjave o nepostojanju poreznog duga kod nove registracije tvrtke, te objedinjavanje podataka o svim potporama malom gospodarstvu, itd. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene