Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Uloga ravnatelja ključna'

Jovanović: Vladi je obrazovanje na prvom mjestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović rekao je u Puli sudionicima stručnog skupa za ravnatelje osnovnih škola da je u programu hrvatske vlade obrazovanje na prvome mjestu te da svakom djetetu treba ponajprije osigurati najkvalitetnije obrazovanje bez obzira na mjesto rođenja i uvjete života.

U Hrvatskoj trenutačno u osnovnim školama ima 333.664 učenika, naveo je ministar Jovanović, dodajući kako je to u usporedbi s 2006. godinom čak 40 tisuća manje. S tim u vezi upitao je kako je moguće da se u tom razdoblju broj učenika smanjilo za 40 tisuća, a broj učitelja povaćao se za deset posto.

'Uloga ravnatelja ključna je u stvaranju pretpostavki da se u hrvatskim školama radi kvalitetnije i da svatko bude plaćen prema radu. Tu ministarstvo u razdoblju koje nam predstoji očekuje ključnu pomoć i potporu ravnatelja jer će se neke stvari morati promijeniti', poručio je ministar Jovanović i dodao kako je u proteklih godinu i pol ministarstvo radilo u dva smjera - na izmjeni zakona te na izradi nove strategije razvoja odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije koja treba donijeti potpuno nov pristup odgoju i obrazovanju u Hrvatskoj.

>> Od sljedeće godine upisi u srednje škole putem interneta

Govoreći o zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, najavio je da će od iduće godine u Hrvatskoj obavezno obrazovanje trajati devet godina, čime će, kako je rekao, 'Hrvatska prestati biti na začelju europskih zemalja'.

'To je prvi preduvjet da osiguramo da u Hrvatskoj znanje dođe na prvo mjesto', rekao je Jovanović. Govoreći o zakonu o odgoju i obrazovanju, istaknuo je kako je u tom segmentu uvedena novost te da sada svi učenici koji su završili trogodišnje škole više ne moraju plaćati četvrti razred da bi stekli uvjete za polaganje državne mature kako bi se upisali na fakultet, nego je to obveza države.

'Time stvaramo preduvjete u povećanju postotka visoko obrazovanoga radno aktivnog stanovništva koji u Hrvatskoj trenutačno iznosi 24 posto, a minimalan cilj EU-a je 30 posto', naglasio je Jovanović. Uz to, dodao je, vlada je omogućila da svi studenti i brucoši besplatno upišu prvu godinu te je donijela odluku po kojoj ni svi redoviti studenti ne moraju plaćati studij.

'To sve skupa košta milijardu kuna. Ako to nije dokaz da je obrazovanje za ovu vladu na prvome mjestu, ne znam što jest', zaključio je Jovanović. Na stručnom skupu za ravnatelje osnovnih škola u Hrvatskoj oko 500 sudionika raspravljat će u iduća dva dana o profesionalnom razvoju ravnatelja, a među ostalim bit će riječi i o uvođenju zdravstvenog odgoja u osnovne škole. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija nedostatak liječnika ''Pa kako je to moguće?!'': Rekli mu da nema dežurnog liječnika na hitnoj, imamo odgovor bolnice Učionica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kako će se realizirati? Izazovi jednosmjenske nastave: Polovica škola treba nadogradnje, nema kapaciteta ni infrastrukture, svima fale učionice...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene