Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uspješnost mojih prvih sto dana kao predsjednika Republike ocijenit će građani, a u tom sam se razdoblju zalagao za zakonito funkcioniranje svih javnih funkcija, razvijanje dijaloga i dobrosusjedskih odnose, a Vlada je imala moju punu podršku za dosljednu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, ustvrdio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.


'Javnost, mediji, građani će procijeniti koliko je to uspješno. Glas naroda je uvijek na kraju onaj koji je najbolji kriterij', kazao je Josipović na konferenciji za novinare na Pantovčaku u povodu prvih sto dana svog mandata. Nastojao sam provoditi ono što sam obećao u predizbornom razdoblju, a prvih sto dana je 'početak izvršavanja onoga što je obećano', dodao je.

Vezani članci Slika nije dostupna HOĆE LI DOČEKATI KRAJ MANDATA? Evo što građani misle o Vladi Slika nije dostupna Udruga gradova tražit će ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o financiranju lokalne samouprave

Zalagao sam se za unaprjeđivanje položaja Hrvatske u inozemstvu, posebno kad je riječ o međunarodnim odnosima u jugoistočnoj Europi, ostvarivanje prava građana pred domaćim i međunarodnim institucijama, održivi razvoj Hrvatske, uključujući gospodarska i socijalna prava građana, nastojao sam potaknuti brzinu hrvatskog ulaska u EU, te promicati pozitivne vrijednosti civilnog društva, istaknuo je.

U pogledu unutarnje politike nastojao sam i mislim da je to važno, imati dobru suradnju s Vladom, kazao je. 'Bilo je i određenih nesporazuma, ali ne mislim da su oni ti koji obilježavaju tih sto dana. Oni su možda bili atraktivni za medije, međutim te rasprave o 'trubama, klavirima' i sličnim stvarima zasigurno nisu najvažnije', ustvrdio je. Posjetio sam sedam županija i brojne gradove i susretao se s lokalnim čelnicima 'bez obzira kojoj stranci pripadaju', razmatrao sam poziciju i probleme nacionalnih manjina, a u okviru svojih ovlasti nastojao sam potaknuti funkcioniranje državnih tijela na svim područjima, dodao je.

>> Josipovićevih sto dana: Nastojao sam provesti obećano

Posebnu sam pozornost posvetio braniteljskoj populaciji i afirmirati one koji su nas zadužili sudjelovanjem u Domovinskom ratu, naveo je i podsjetio da prvi put hrvatski Predsjednik ima savjetnika i Savjet za ratne veterane. 'Znate da se, zasad neuspješno, zalažem za objavu Registra branitelja i mislim da bi to bio dobar korak afirmaciji branitelja i onoga što su za nas dali', ustvrdio je Josipović.

Posebno je pritom naglasio da se zalaže za prepoznavanje zasluga vukovarskih branitelja. 'Oni dosad nažalost nisu imali priznanje koje zaslužuju i nadam se da ćete u skorom razdoblju vidjeti da će i oni dobiti i državno priznanje za ono što su za nas učinili', rekao je. Osvrnuo se i na aktivnosti vezano uz gospodarstvo koje, kako je rekao, ne spada u njegove izvorne nadležnosti. 'Ističem da ne želim raditi paralelnu vladu, ali želim potaknuti i pomoći pozitivne procese', rekao je i dodao da se zalaže za da se Vladin gospodarski program, koji podržava, provede 'brže no što je sadašnji tempo'.

Ništa mu nije 'teško palo'

Ponovio je da se zalaže za 'socijalnu komponentu', odnosno za uvažavanje načela da bogatiji moraju više participirati u troškovima krize. Vladin program ima i ozbiljne društvene konotacije i 'proizvest će promjene na društvenom planu' koje, naglasio je, kroz angažman i ostalih stručnjaka, ne samo ekonomista, treba predvidjeti. 'Mislim da je i Vlada toga svjesna i da će biti spremna na to da se u hodu neke pogreške ili efekti otklone', kazao je. Podsjetio je da je njegov Gospodarski savjet dosad održao tri sjednice i najavio da će iduća biti posvećena 'zapošljavanju i otvaranju novih radnih mjesta'.

Nije na pitanje novinara htio svojih prvih sto dana na mjestu predsjednika Republike ocijeniti brojčanom ocjenom, kao ni izbor novog čelnika zagrebačkog SDP-a rekavši kako je to unutarstranačka stvar. Kazao je kako mu u u obnašanju predsjedničke dužnosti ništa nije posebno teško palo, ali da mu se koji put ujutro teško bilo rano ustati. 'Ali to je dio posla, a zasad još imam puni entuzijazam za obavljanje svoje funkcije i nadam se da će ostati do kraja mandata', rekao je. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju