Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Splitu je održana treća konferencija načelnika glavnih stožera država Srednje Europe, na kojoj je nazočio i predsjednik države, Ivo Josipović.


U Splitu je održana treća konferencija načelnika glavnih stožera država Srednje Europe. Konferenciju organizira Zapovjedništvo američkih snaga u Europi, a na konferenciji sudjeluju načelnici glavnih stožera iz Hrvatske, Poljske, Rumunjske, Bugarske, Slovenije, Mađarske, Češke i Slovačke.

Vezani članci Policajka na Bregani Susjedi bilježe rekordan broj zaraženih ovog ljeta: Ako se trend nastavi, iz zelene ulaze u narančastu zonu Koronavirus, ilustracija U Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj rekordni broj zaraza koronavirusom

Konferenciju je posjetio i predsjednik Ivo Josipović, a na njoj je bilo riječi o uzajamnoj suradnji, kao i aktualnim sigurnosnim izazovima, pa tako i o situaciji u Ukrajini.

Obama: Rusi bi mogli napasti jug i istok Ukrajine!

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je da je situacija u Ukrajini iznimno opasna i da bi mogla ugroziti svjetski mir.

'Događaji u Ukrajini su iznimno opasni, vidimo kako su zemlje koje nisu članice NATO saveza izloženije rizicima nego one koje jesu', rekao je Josipović odgovarajući na pitanja novinara pošto je otvorio Treću konferenciju načelnika glavnih stožera Srednje Europe u splitskom hotelu Le Meridien Lav.

Sada je najvažnije da sve političke snage budu usmjerene na mir u Ukrajini, rekao je predsjednik. 'Bilo bi najstrašnije da sadašnja situacija u Ukrajini izmakne kontroli, to je nešto što bi moglo ugroziti mir u svijetu', istaknuo je.

'Vjerujem uvijek u diplomaciju, u pregovore i mislim da je svima u interesu, doslovno svima, da se sadašnja kriza u Ukrajini zaustavi i da mir ponovno zavlada', kazao je Josipović.

Nenajavljen posjet: Ban Ki Moon ide u Moskvu i Kijev

Kazao je i da se 'možda stvari malo previše dramatiziraju' kada su u pitanju hrvatski MIG-ovi koji su ostali na remontu u Ukrajini.

'Znali smo da avioni moraju na remont, oni su otišli nakon javnog natječaja, znamo isto tako da nemamo novaca ,a možda ni potrebe za nekom velikom eskadrilom novih aviona. Mislim da su okolnosti do kojih je došlo, to jest događaji u Ukrajini, bili nepredvidivi i da ćemo iz toga na vrijeme izaći i da će naše nebo ostati pod našim nadzorom', rekao je Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook