Obavijesti Pretražite Navigacija
Predsjednik Josipović:

'Nisam protiv istraživanja nafte i plina, ali sam za čistu i zdravu tehnologiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik je novinarima odgovorio na pitanje je li se dogodio zaokret u njegovim stajalištima o istraživanju nafte i plina u Hrvatskoj.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je u petak kako se zalaže za zelenu Hrvatsku, ali to ne znači da je protiv istraživanja nafte i plina već da se zalaže za čistu i zdravu tehnologiju.

Pročitajte i ovo Bušenje Jadrana - 1 ODGOVOR NA PAD ISPORUKE Jadran kao rudnik plina? Ina planira izbušiti 11 novih bušotina. Još jedna zemlja ima isti odgovor na energetsku krizu PR TotalEnergies donosi TotalEnergies i Inter Cars svečano otvorili prvi kobrendirani servis u Hrvatskoj

Izjavio je to novinarima u svome Uredu upitan je li se dogodio zaokret u njegovim stajalištima o istraživanju nafte i plina u Hrvatskoj, s obzirom na to da je današnji 'Globus' razgovor s njim naslovio 'Ne potrazi za naftom u Jadranu', navodeći kako će se Josipovićev ekonomsko-razvojni program koji će predstaviti u predsjedničkoj kampanji, bazirati na tzv. zelenoj politici.

Josipović naglašava da je već više puta govorio o novoj ekonomiji, energetici i ekologiji, na raznim skupovima i intervjuima u medijima, kao i u razgovorima s američkim predsjednikom Barackom Obamom te s Allom Goreom koji je, kako je rekao, na neki način vođa zelenog svijeta.

MALO BI NAFTU, MALO NE BI Josipović se pokušava domoći birača Mirele Holy?

'Ono što je sasvim jasno - ulazimo u jedno novo doba u kojemu je briga o okolišu ključna. Dakle danas nije pitanje koji je energent, nego koje su tehnologije. Ne samo kada je riječ o Jadranu - možda je tu bio neki mali iskorak iz konteksta – nego kada je riječ i o nafti u Lici i u Slavoniji ili bilo gdje drugdje, kada je riječ o bilo kojoj energiji u Hrvatskoj, mogu i trebaju biti samo čiste, zdrave tehnologije. To je budućnost svijeta, to je budućnost u kojoj će se otvoriti nova radna mjesta. Cirkularna ekonomija, zelena ekonomija, ekološki pristup, dakle, nije ono što se nekad smatralo restriktivnim u odnosu na nova radna mjesta i razvoj. Danas je to uostalom i u europskoj agendi, to je poticaj za nova zapošljavanja i nova radna mjesta', kazao je Josipović.

Naglasio je da su svi investitori dobrodošli u Hrvatsku.

'Osobno ću ih pozvati kao što sam ih već zvao u Hrvatsku. Govorit ću uskoro u Londonu na jednom eminentnom skupu o energetskoj politici i mjestu Hrvatske u europskoj ekonomskoj politici, ali ću i ovdje i svugdje istaknuti samo jedno, u Hrvatsku su dobro došli investitori, ali su dobro došle samo čiste i zdrave tehnologije', rekao je.

Na novinarsko pitanje kako onda protumačiti 'Globusov' članak, Josipović odgovara da 'naslov baš sasvim ne odgovara' i 'možda sugerira neke stvari'.

'Ali, da, ja sam za zelenu Hrvatsku. Govorio sam o tome kako je sada zapravo preuranjeno uopće govoriti o nafti. Da se orijentiramo na ono što znamo, da sigurno imamo plin, a kada istraživanja budu gotova vidjet ćemo na čemu smo. To je bila moja poruka', objašnjava.

'Napravili smo važne korake, ali posao nikada nije gotov'

Pritom, na upit znači li to da je nafta nečisti energent, odgovara kako nema energenta koji je potpuno čist pa je, u tom smislu, puno bitnije pitanje tehnologije.

'Danas je manje stvar energenta, a puno više stvar koje su tehnologije u pitanju. To imamo i kada je riječ o solarnoj energiji, kada je riječ o vjetroenergiji koje su čišće i prihvatljivije, ali i tu postoje nijanse. Prema tome ono što moramo jako paziti iz koje tehnologije biramo', istaknuo je.

Budući da su se nakon 'Globusova' članka pojavili komentari kako je napravio zaokret i to da bi dobio podršku ORaH-a na predsjedničkim izborima, Josipović na to odgovara da su se neki 'zakačili za jednu možda ne uvijek do kraja jasnu rečenicu', a da je on u tom razgovoru izložio cijeli novi koncept hrvatskog gospodarstva.

'Hrvatska mora svoju orijentaciju prilagoditi modernim tendencijama i interesima građana. Interes je građana da Hrvatska bude zdrava, ekološka država i sada kada gradimo neke nove industrije, neke nove ekonomije prilika je zaista da krenemo od dobrih, zdravih temelja. Moramo izabrati pravi, dobar put', kazao je Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene