Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska vlada neće provoditi reviziju invalidskih mirovina dodijeljenih pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane jer one nisu sporne, ali sporne su osobne i obiteljske invalidnine, izjavio je hrvatski ministar branitelja Fred Matić.


Ministar Matić je istaknuo kako će u rješavanju problema nastalog velikim priljevom zahtjeva bivših pripadnika HVO-a za isplatu odštete zbog neisplaćenih invalidnina hrvatske vlasti donositi rješenja utemeljena na važećim zakonima, a to uključuje i zahtjeve za povrat prouzakonito isplaćenih sredstava.

Podsjetio je kako su na temelju ugovora o suradnji na području prava stradalnika rata kojega su Hrvatska i BiH potpisale 2006. godine regulirana mirovinska prava i zdravstvena zaštita stradalnika HVO-a i članova njihovih obitelji. 'Konkretnije, stradali pripadnici HVO-a i članovi njihovih obitelji u Hrvatskoj imaju pravo na invalidsku odnosno obiteljsku mirovinu i zdravstvenu zaštitu dok ostala prava poput stambenog zbrinjavanja, osobnu ili obiteljsku invalidnisnu ostvaruju u BiH', pojasnio je Matić za nedjeljno izdanje sarajevskog 'Oslobođenja'.

>> Matić: Nadam se stvarnoj, a ne simboličnoj kazni Hadžiću

Podsjetio je i na činjenicu da su sada sporna rješenja o priznavanju statusa ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata za stradale pripadnike HVO-a i članove njihovih obitelji donesena u razdoblju od 1997. do 2000. godine temeljem političke odluke tadašnjih vlasti.

'Revizija mirovina neće biti potrebna s obzirom na to da nisu sporne mirovine stradalih pripadnika HVO i članova njihovih obitelji, sporne su osobne i obiteljske invalidnine', kazao je hrvatski ministar branitelja no pri tom je istaknuo kako će hrvatske vlasti inzistirati na povratu nezakonito isplaćenih sredstava i zateznih kamata u svakom slučaju u kojemu se utvrdi da je imovinska korist pribavljena protuzakonito.

Matić je iznio i podatke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje po kojima je registrirano 6.373 bivših pripadnika HVO-a koji su korisnici invalidske mirovine prosječnog iznosa nešto većeg od 2.700 kuna, dok 440 korisnika obiteljske mirovine mjesečno prima prosječno oko 3.400 kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Što čeka Šuicu na ključnom saslušanju? "Bit će teških pitanja i izazovno. Imamo zastupnike koji su poput aktivista" Slika nije dostupna Osuđeni ratni zločinac i direktor javne tvrtke u BiH: "Preko mene se pokušao potaknuti sukob Armije BiH i HVO-a"