Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjet Šibeniku

Josipović dočekao norveškog kralja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svečanim dočekom u Uredu predsjednika je počeo dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj norveškog kralja Haralda V i kraljice Sonje, tijekom kojeg će se sastati sa svim najvišim hrvatskim političkim dužnosnicima i obići Šibenik.

Pročitajte i ovo Barentsburg - 3 O jednom se ne govori Ruski grad na europskom otoku zaleđen u vremenu: "Nekada je taj dan bio prijateljski, a sad se događaju čudne stvari, nisam to vidio 25 godina“ Ilustracija Zatražio azil Norveška uhitila Medvedeva: Pokušao je ilegalno prijeći granicu s Rusijom

Kraljevski par pred Uredom predsjednika dočekao je predsjednik RH Ivo Josipović u pratnji supruge Tatjane, a nakon intoniranja himni i pregleda Počasne bojne, kralj i predsjednik povukli su se sa suprugama na odvojeni sastanak. 'Velika je čast za našeg državnog poglavara da dolazi u posjet vašoj zemlji', rekao je uoči posjeta norveški veleposlanik u Hrvatskoj Henrik Ofstad. 'Oni (kraljevski par) dolaze na poziv vašeg državnog poglavara i znam da se jako raduju ovom posjetu', ustvrdio je Ofstad.

Norveški kralj, kojem je ovo 40. inozemno putovanje u 20 godina vladavine, najviše dvaput godišnje odlazi u posjet u inozemstvo, a tad je uobičajeno da s domaćinom razmijeni odličja, pa će tako predsjednik Josipović dobiti Veliki križ Kraljevskog norveškog reda svetog Olava, a kralj Harald Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom. Kraljica Sonja bit će odlikovana Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom, a Tatjana Josipović Velikim križem Kraljevskog norveškog reda zasluga.

'Mislim da je ovaj posjet prije svega dobar za norveško-hrvatske poslovne odnose i da će im dati snažan poticaj', ocijenio je norveški veleposlanik, napomenuvši da će na forumu biti 50-ak poslovnih ljudi iz Norveške, te još toliko, ali iz maritimnog sektora, u petak u Šibeniku. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene