Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Vojni analitičar o napadima na Jemen: "Ako SAD ne uvede red na Crvenom moru, slijede nam desetljeća recesije"

Amerikanci i Britanci u noći na petak napali su položaje hutista u Jemenu, koji su najavili osvetu. Novi sukob na Bliskom istoku za Dnevnik Nove TV komentirao je vojni analitičar Ivica Mandić.

Amerikanci i Britanci u noći na petak napali su položaje hutista u Jemenu. Kažu da je akcija bila ograničena i neophodna kako bi se ustabilila globalna pomorska plovidba.

Oružani pobunjenici hutisti najavljuju osvetu i nove napade na brodove u Crvenom moru. Međunarodne agencije za pomorski promet pozivaju brodare da izbjegavaju ovo područje idućih nekoliko dana.

Pročitajte i ovo Vojska - 4 Brodosplit priča ide dalje Ratna mornarica ima novog kormilara, a politika velike planove, no postoji jedan problem: ''Tko će upravljati novim plovilima?''

Novi sukob na Bliskom istoku za Dnevnik Nove TV komentirao je vojni analitičar Ivica Mandić.

Mandić je ocijenio da američko-britanska akcija trenutačno vjerojatno neće polučiti rezultate, odnosno potpuno zaustaviti nove napade hutista na brodove u Crvenom moru.

"Područje o kojem govorimo je od strateške važnosti za SAD, Kongres je još po Carterovoj doktrini tamo osnovao zapovjedništvo. Sjedište tog zapovjedništva je u SAD-u, ali i u Bahreinu i tamo su raspoređene snage, ogromno je ratište. Dakle, ako treba bukvalno, kamen na kamen, taj plovni put će biti slobodan. Nemojmo se igrati odlučnošću SAD-a da uvede red na Crvenom moru, ona će ga uspostaviti. Inače nam slijedi desetljeće recesije, posebno Europi. To je žila kucavica gdje će se uporabiti sve da ona bude plovna", zaključuje Mandić.

Ivica Mandić, vojni analitičar Ivica Mandić i voditelji Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV)

Upitan može li se očekivati osveta hutista i kakva bi ona bila, Mandić kaže da se još može dogoditi pojedinačni udar na neki brod.

"Problem otmica se rješava tako da se nadzire. Vi onuda morate ploviti sredinom kanala zbog dubine mora, i to se nadzire, Amerikanci taj dio nadziru. Da li će proći neka raketa, vjerojatno da, a ako bude još jedan udar Britanije i SAD-a, on će biti strašan. Ovo su udari koji žele upristojiti nekoga, prisiliti ga da se ponaša u skladu s međunarodnim pravom", ocjenjuje Mandić i dodaje kako bi se moglo dogoditi da SAD umjesto na Jemen počne udarati na Teheran. 

"O tome Iran jako mora voditi računa, da mu se to ne dogodi", kaže Mandić. 

Zajedničke udare Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a na Jemen osudile su Rusija, Turska, Iran i još neke zemlje za koje Mandić smatra da nemaju niti snage niti moći da djeluju protiv interesa SAD-a.

"U svijetu je nova geopolitička situacija, naprosto novi se svijet stvara, i razno razni igrači traže svoje mjesto pod suncem", kaže Mandić.

Pročitajte i ovo Kontejnerski brodski terminal, ilustracija Ozbiljno upozorenje Dijelu gospodarstva prijeti kolaps zbog sukoba u Crvenom moru: "Prva skladišta su već prazna"

Na pitanje treba li se Hrvatska o svemu bilo kako izjašnjavati, Mandić  kaže kako Hrvatska brani zapadni sustav vrijednosti.

"S time se ne možemo igrati ako sjedimo u Europskoj uniji, ako sjedimo u NATO-u. Branimo taj sustav vrijednosti kao i poruku o miru i instrumentima potrebnima da se taj mir održi, to je vrlo važna poruka", zaključuje Mandić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene