Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za hitna stanja

Lijek koji spašava život HZZO skinuo s osnovne liste lijekova: Cijena će mu biti poprilična

Lijek Baqsimi je na osnovnoj listi HZZO-a godinu dana, a uvršten je na nju nakon uspješne zdravstvene kampanje tijekom koje je peticiju za to potpisalo gotovo 50.000 ljudi. Sada su odlučili uvesti doplatu.

HZZO je donio odluku da će sva djeca iznad 15 godina i svi odrasli, uključujući i trudnice od ponedjeljka morati doplaćivati glukagon na inhaliranje Baqsimi. Ovaj lijek je do sada bio na osnovnoj listi lijekova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prava ljubav Zajedno i u smrti: Nakon 50 godina provedenih u braku umrli na isti dan

"Dok su sve oči uprte u turističku sezonu i požare, HZZO je odlučio uvesti ogromnu doplatu od 327 kuna, odnosno 43,44 eura za djecu iznad 15 godina i odrasle! Očekuju čak i od trudnica sa tip 1 dijabetesom da doplaćuju ovaj lijek", rekao je Davor Skeledžija, glavni urednik portala Na inzulinu te dodao kako neslužbeno doznaje da prije donošenja ove odluke iz HZZO-a nisu konzultirali dijabetologe.

Iz jedne od stručnih udruga za probleme dijabetesa kazali su nam kako "nitko normalan neće reći da je dobro da se taj lijek makne s liste osnovnih lijekova jer spašava živote, a rok trajanja mu je dvije godine, pa se ne mora tako često izdavati". No, iako šokirani ovom odlukom, ne žele istupati u javnost jer su zadovoljni odnosom HZZO-a prema dijabetičarima, koji sve što im je potrebno mogu besplatno dobiti.

Pročitajte i ovo PR Oglas Istinski ponos Zlatne Slavonije - Graševina blago u čaši

Glukagon Baqsimi se koristi za hitna stanja opasna po život, u slučajevima teške hipoglikemije. Daje se jednostavno i brzo kroz nos te gotovo trenutačno može spasiti život dijabetičaru. Zahvaljujući brzom djelovanju, nema potrebe za izlaskom hitne pomoći.

"Ako spadate u ove skupine bolesnika, hitno nazovite svog obiteljskog liječnika opće medicine i tražite eRecept za Baqsimi!", dodao je Skeledžija. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Robert Golob - 6 Sporazum dviju Vlada Spas za hitne pacijente na sjeverozapadu Istre: Konačno mogu potražiti pomoć u sebi najbližoj bolnici

Lijek je na listi HZZO-a godinu dana, i to nakon što je više od godinu dana trajala kampanja koju je pokrenula Udruga Cukrići da se Baqsil uvrsti na osnovnu listu lijekova. Peticiju je potpisalo gotovo 50.000 ljudi, a tijekom kampanje je proizvođač spustio cijenu lijeka za 50 posto.

Odgovor HZZO-a

Odgovarajući na upit DNEVNIK.hr-a, iz HZZO-a su ustvrdili da glukagon, djelatna tvar Baqsimija, postoji i u lijeku GlucaGen Hypokit, koji ostaje dostupan osiguranim pacijentima.

Odgovor HZZO-a u cjelosti možete pročitati ispod:

"Lijek zaštićenog imena Baqsimi, s djelatnom tvari glukagon, za primjenu na nos, stavljen je na Osnovnu listu lijekova HZZO-a dana 1. prosinca 2022. godine temeljem prijedloga i dokumentacije koju je podnositelj prijedloga, nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet, dostavio HZZO-u, a koja je osim stručnog dijela dokumentacije sadržavala i financijski dio dokumentacije propisane Pravilnikom o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kao i načinu utvrđivanja cijena lijekova koje će plaćati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te načinu izvještavanja o njima (Narodne novine, broj 33/19).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Deset sekundi Talijani se pipaju u znak prosvjeda zbog šokantne odluke suda: "To nije bila šala!"

Dok je lijek na listi lijekova, HZZO ima obvezu praćenja potrošnje tog lijeka u odnosu na procjenu potencijalnog novog troška, koja je bila sastavni dio dokumentacije temeljem koje je Povjerenstvo za lijekove predložilo Upravnom vijeću stavljanje lijeka na listu lijekova.

S obzirom na značajno odstupanje predviđenog troška od stvarnog troška po osnovi potrošnje lijeka, Povjerenstvo za lijekove HZZO-a, sukladno odredbi članka 14.st.3, revidiralo je status lijeka na listi lijekova HZZO-a.

Povjerenstvo za lijekove HZZO-a je stručno tijelo koje ne čine zaposlenici HZZO-a, već eminentni medicinski stručnjaci, većinom profesori u Kliničkim bolničkim centrima i Kliničkim bolnicama, koji donose svoje mišljenje o lijekovima koji se stavljaju na liste lijekova HZZO-a, kao i o izmjenama vezano za lijekove koji se već nalaze na listama lijekova.

Uvažavajući potrebe bolesnika te činjenicu da na Osnovnoj listi lijekova od ranije postoji lijek s istom djelatnom tvari glukagon, zaštićenog imena GlucaGen Hypokit za supkutanu primjenu, za primjenu u istoj indikaciji kao i lijek Baqsimi, Povjerenstvo za lijekove je donijelo mišljenje, a Upravno vijeće HZZO-a konačnu odluku. Liste lijekova s navedenim promjenama (izmjene kriterija za primjenu lijeka na teret obveznog zdravstvenog osiguranja) su u primjeni od 16. srpnja 2023. godine i javno su dostupne na mrežnim stranicama HZZO-a od 5. srpnja 2023. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na korak do tužbe EK upozorila Hrvatsku: Imate rok od dva mjeseca!

Lijek GlucaGen Hypokit je i dalje u cijelosti dostupan osiguranim osobama HZZO-a. Radi olakšane primjene lijeka, iako je cijena lijeka Baqsimi bitno viša od cijene usporednog lijeka, Povjerenstvo je zaključilo da i dalje taj lijek treba ostati na Osnovnoj listi lijekova za djecu do 15 godina. Ostali bolesnici i dalje imaju dostupni besplatan glukagon na listi lijekova za supkutanu primjenu, a ako žele lijek primijeniti nazalnim putem, tada lijek mogu dobiti propisan na recept uz uvjet da kod podizanja lijeka u ljekarni plate sudjelovanje u cijeni lijeka. Iznos sudjelovanja utvrđen je sukladno pravilima, po kojima se isti određuje u odnosu na usporedni lijek s Osnovne liste lijekova. Iznos sudjelovanja predstavlja razliku između ukupne cijene lijeka i iznosa koji za usporedni lijek s Osnovne liste lijekova plaća HZZO, te iznosi 43,44 eura (bez PDV-a)."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene