Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija na Otoku

Žena oboljela od dijabetesa čekala je 16 sati hitnu pomoć: Nije ju dočekala

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Žena oboljela od dijabetesa preminula je nakon što je više od 16 sati čekala liječničku pomoć. Nazvala je hitnu, no računalni sustav stavio ju je u pogrešnu kategoriju, što je rezultiralo njezinom smrću, pišu lokalni mediji.

Sandra Finch, 44-godišnja žena oboljela od dijabetesa, umrla je nakon što je duže od 16 sati čekala hitnu pomoć West Midlandsa, područja u Engleskoj. Mrtvozornik je oštro osudio Službu za javno zdravstvo zbog oslanjanja na računalni sustav koji ju je smjestio u pogrešnu kategoriju.

Liječnici su znali da je 44-godišnjakinja izložena riziku nakon što su joj dali antibiotike poslije stomatološkog zahvata. Razina glukoze kod Finch počela je rasti te se upalio alarm na uređaju koji kontrolira njezino zdravstveno stanje.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić, novinar Nove TV Poziv Domagoja Mikića Općina ilegalno gradi terasu, turisti odlaze, ugostitelji bijesni: Načelnik dao bizarno objašnjenje - "Hrvat mora biti kornjača"

Sljedećeg dana Finch je nazvala hitnu i rekla da se osjeća pospano te da joj je glukoza visoka. Napomenula je i da je povraćala te da ne može pronaći svoj pribor za mjerenje šećera u krvi.

Pronađena je mrtva 16 sati nakon poziva hitnoj službi. Tek deset sati nakon poziva upućenog hitnoj dobila je povratni poziv, no nije se javila te je prošlo još pet sati do trenutka kad je pronađena mrtva. Umrla je od ketoacidoze.

Kad je Finch nazvala Hitnu pomoć, računalni sustav pogrešno ju je kategorizirao u grupu pacijenata čiji su simptomi hitni, ali ne i opasni po život te zahtijevaju pomoć unutar sat vremena, što je bilo pogrešno jer je njoj trebala pomoć unutar 18 minuta, piše Daily Mail.

Kako navodi mrtvozornik, da je na poziv odgovorila stvarna osoba, a ne računalni sustav, doktor bi poslao hitnu medicinsku pomoć i ona bi preživjela.

Pročitajte i ovo Kraj produženog vikenda - 1 Problemi u prometu Produženi vikend uz gužve na cestama i prometne nesreće: "Vidjela sam auto kako ide prema nama, od silnog udarca jedva sam izašla"

Uz dodatnu istragu, ispostavilo se da ambulanta West Midlandsa nema dovoljno osoblja, a ovaj slučaj podigao je svijest u zajednici da bi još ljudi moglo umrijeti ako se ništa ne promijeni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene