Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AFERA U HEP-U

Šef HROTE-a otkrio tko je kupio jeftini plin. Na Odboru kaos i uvrede: "Pi*do jedna!", "Ako ste vi domoljub, ja sam vehabija!"

Aktualno Galerija Sjednica saborskog odbora Sjednica saborskog odbora Foto: DNEVNIK.hr Ministar Davor Filipović Ministar Davor Filipović Foto: DNEVNIK.hr +0 Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a Galerija 1/3 >>
Saborski Odbor za gospodarstvo održava tematsku sjednicu o "Izvješću o problematici kupnje i prodaje plina prema uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije". Ravnatelj HROTE-a Boris Abramović potvrdio je da je PPD kupio 63 posto jeftinog plina.

Sjednica Odbora za gospodarstvo privukla je brojne zastupnike opozicije zbog tematike kojom se bavi.

23:57 Ministar gospodarstva Davor Filipović poručio je nakon sedmosatne rasprave na saborskom Odboru za gospodarstvo o plinskoj aferi vezanoj uz prodaju plina kako ne bi došao pred zastupnike da je u bilo čemu pogriješio, nego bi sam otišao.

"Građani su mogli čuti od svih aktera što se događalo, meni je bilo važno doći tu, poslati poruku da je jako važno da se zna svaki detalj i sve istraži oko ove priče i da sam zajedno s predsjednikom i potpredsjednikom Vlade reagirao čim smo dobili informacije", izjavio je.

20:16 "Kada sam izašao s informacijom da je PPD preuzeo 60 posto plina koji je HEP kupio od INA-e, napadali su me kolegica Burić iz HDZ-a, Peternel je govorio da sam lagao. Koliko je plina prodano na dražbama za uravnoteženje sustava Plinarco, a koliko su viška plina preuzeli ostali i po kojoj cijeni?" pitao je Grmoja

"PPD je kupio 63 posto", potvrdio je ravnatelj HROTE-a Boris Abramović. 

18:46 Anka Mrak-Taritaš pitala je Barbarića: "Vi ste rekli da imate uobičajene hodograme, kao funkcionirate prema skupštini društva? Posljednji dopis bio je u travnju, iza njega nije išao niti jedan dopis prema Ministarstvu?"

"HEP komunicira sa skupštinom propisanom odredbom. Neslužbeno komuniciramo i telefonski i na sastancima. Ja uopće ne vidim svrhu tog pitanja. Normalno je da se društva u ingerenciji Ministarstva barem dva puta tjedno čuju", odgovorio joj je Barbarić.

18:35 "Vi ste do strane Filipovića detektirani kao glavni krivac za ovu situaciju. Gledajući vas, gledam mrtvaca, čovjeka kojem su odbrojeni dani jer ste od čelnog čovjeka detektirani kao odgovorni", rekao je Nikola Grmoja Frani Barbariću, čelniku HEP-a.

"Samo ste vi čuli da me ministar optužio, a ja sam ovako živ, nisam mrtvac pa povucite to", odgovorio je Barbarić.

18:30 Ministar Filipović Davoru Dretaru iz Domovinskog pokreta kazao je da Domovinski pokret radi sve protiv domovine. On mu je žestoko odgovorio: "Pi*do jedna!" Za to je dobio tri opomene i više nema pravo na riječ. "Bili ste mi draži kao Dreletronic", odgovorio mu je Filipović.

"Ako ste vi domoljub, ja sam vehabija!" kazao je Daniel Spajić.

18:19 "Je li HEP radio nešto suprotno vašem znanju i zašto onda Uprava nije smijenjena ako je tako?" upitala je Dalija Orešković.

"Da mislim da sam za nešto odgovoran, ne bih danas ovdje stajao i odgovarao, nego bih se pokupio istog trenutka. Da sam imao ikakvu informaciju o tome da će se plin prodavati ovako, reagirao bih onako kako sam reagirao kad sam dobio tu informaciju", odgovorio je Filipović.

18:10 "Ministar je ovdje kazao da nije na vrijeme izmijenio uredbu iako je znao da HEP nema kamo s viškovima. Prvo je tvrdio da nije imao informacije, a sada tvrdi da je htio izmijeniti uredbu kada bi znao da je HEP plin koristio za svoje potrebe", rekla je Sandra Benčić. "To je glupo izvrtanje teza", odgovorio joj je Filipović. Tušek ju je opomenuo.

17:49 "Rasprava je krenula u krivom smjeru, nismo u kafiću", upozorila je Mrak-Taritaš i zatražila pauzu u raspravi. Prije toga nekoliko saborskih zastupnika oporbe repliciralo je i pozivalo na povrede Poslovnika pa ušlo u raspravu s Tušekom.

"Teško vrijeđate i mene i hrvatsku javnost pokušavajući me ušutkati. Ministar je potvrdio da je dopustio kršenje uredbe i da ne čita izvješće HEP-a te nema pojma o poslovanju HEP-a", poručila je Mirela Ahmetović Tušeku. Filipović je odgovorio da to nije točno.

17:32 "Je li HEP kupovao plin i od drugih dobavljača? Jesu li Barbarićevi dopisi bili poslani i Plenkoviću? Kažete da vam je bilo u redu da Barbarić najavljuje da će koristiti višak plina za vlastitu proizvodnju HEP-a. Čudi me kršenje vlastite uredbe jer prema njoj oni taj plin nije smjeli koristiti za proizvodnju struje, a pored toga su imali obvezu zbog petogodišnjeg ugovora za uvoz struje", rekla je Ahmetović. Iz redova HDZ-a napali su je zbog LNG terminala.

"Više sam puta govorio u Saboru o kupovini energenata HEP-a. Ja se kao glavna skupština HEP-a ne bavim trgovanjem, zato su tu uprave društva. Uprava HEP-a prema uredbi nije smjela ići u prodaju. Međutim, informirali su me da će koristiti plin za vlastite potrebe ako im ne kažem drukčije. Da jesu, to bi ušlo u izmjene i dopune uredbe", odgovorio joj je Filipović.

17:28 "Porez u Hrvatskoj plaćaju građani koji zarađuju 500-600 eura, a iz toga se plaća plin. A on se u bescjenje prodavao Plenkovićevu tajkunu Vujnovcu kako bi on zarađivao. U Austriji na moguću zlouporabu cijela je vlada pala u nekoliko dana. Vujnovcu je vlada pak pogodovala u slučaju Petrokemije, a u slučaju preuzimanja dalekovoda vlada štiti Vujnovca koji krši nekoliko zakona. Ovo je razgradnja države", rekla je Karolina Vidović Krišto. "Sramotno je kako vodite sjednicu, količinom želite ugasiti sadržaj", prozvala je predsjednika Odbora Žarka Tušeka.

"Molio bih vas da ne idete s tim etiketama na račun premijera Plenkovića, da on ima svog tajkuna ili da je pogodovao, to nije korektno. Odbacujem bilo kakvu tezu o pogodovanju", rekao je Filipović. Tušek je je u par navrata upozorio Vidović Krišto na način govora i da se drži teme, a onda joj je uzeo pravo na daljnji govor.

17:15 Nino Raspudić pitao je ministra kada je trebalo ukinuti uredbu da HEP kupuje sam plin od Ine i je li višak umjetno bio stvoren, s obzirom na informaciju da postoji slobodno skladište u Mađarskoj.

"Mislim da se trebalo ukinuti kad je došlo do zapunjavanja skladišta u Okoli, ako se već nije koristio za vlastitu potrošnju kao što sam ja informiran. Mi imamo uredbu od EU da skladište mora biti zapunjeno na 93 posto. Mislim da nije bilo problema da se razgovara s drugima i moglo se pogledati ima li drugdje kapaciteta", rekao je Filipović.

16:56 Sandra Benčić je pitala Filipovića je li ga Barbarić obavijestio o viškovima i smanjenju cijena koje će uslijediti.

Ministar joj je odgovorio da je od HEP-a dobio obavijest kako će plin koristiti za vlastitu potrošnju, proizvodnju struje i prodaju. "Mislio sam da će HEP koristiti plin za sebe, ako im ne kažem drugačije. Da će doći do ovog - da će plin ostajati u cijevima i formirat se ovakve cijene - nitko me nikada nije obavijestio", dodao je.

16:52 Nikola Grmoja pitao je Filipovića zašto se išlo s povećanjem cijena u vrijeme kad su trendovi bili suprotni i cijena je padala. Filipović mu je odgovorio da je HERA odlučila promijeniti metodologiju.

"Da je stara metodologija ostala na snazi, svi hrvatski građani bi plaćali cijenu veću za 156 posto. Gledali su formiranje cijene u budućnosti i to je bila cijena za građane", dodao je i istaknuo da su se držali najniže cijene. Cijena plina ograničena je u prosincu, dodaje i tada se snizila potražnja za tim energentom.

16:50 Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović pitao je podsjeća li ova afera na neke druge priče koje su se dogodile. Ministar Filipović mu je odgovorio da je moguće, kad se nešto radi, dođe do pogrešaka.

"Hrvatski plin ostaje u Hrvatskoj. Ina prodaje HEP-u plin, 120.000 kućanstava, hrvatske škole i bolnice imale su plin zbog dobre odluke Vlade", rekao je Filipović.

16:20 Željko Vrban iz HERA-e navodi da je uloga agencije nadzor cjelovitog tržišta, ne pojedinog subjekta. "U tom kontekstu prikupljamo izvješća, radimo analizu cjelovitog funkcioniranja tržišta, ne na razini pojedinog subjekta", istaknuo je.

"Promjena u potrošnji kupaca je normalna stvar, dolazi do viškova. Plinacro provodi uravnoteženje preko platforme HROTE-a. HERA gleda kako tržište funkcionira. Uočene su niske cijene, kretale su se od 0,44 eura, ovisno o potražnji", kazao je Vrban i dodala da su krajem prošle godine cijene bile oko eura. "To pratimo i pokušavamo pronaći racionalnosti u tim cijenama", dodaje.

"Na tržištu viškova uobičajene su velike volatilnosti u cijenama. Promjena potrošnje najčešće dolazi zbog promjene temperature. Početkom šestog mjeseca se pojavljuju nelogičnosti jer su bili viškovi plina i trgovci su se pozicionirali", rekao je Vrban.

16:16 Boris Abramović, ravnatelj HROTE-a kazao je da postoje temeljni akti koji uređuju pozicije svih odgovornih sudionika. "Operator tržišta ne prodaje niti kupuje plin. On uspostavlja tržišnu platformu, digitalizirani sustav koji predstavlja prijevod svih zakonskih akata kojim se tržišnim sudionicima omogućuje da obavljaju svoje aktivnosti. HROTE ne prodaje nešto što nije njegovo", rekao je i dodao da je za robu odgovoran prodavatelj, u ovom slučaju HEP i Ina.

Upozorio je Arara koji je rekao kako Plinacro ne trguje, što nije točno, kako je istaknuo. "Vi ste subjekt koji trguje, mi smo svojevrsna burza koja omogućuje obavljanje trgovinskih transakcija", objasnio je Abramović. "Pokušava se ispod žita provući teza da je HROTE prodavao. Ma HROTE ne prodaje, pružio je uslugu svojevrsne burze", istaknuo je.

Kaže kako su u HROTE-a vidjeli da trend popunjenosti skladišta prati trend pada cijena. "Mi smo reagirali i dali tu informaciju. Iz govora Barbarića, jasno je kao dan da su i drugi imali informaciju o trendovima. Ako su znali u HROTE-u i Plinacrou, znali su i u HERA-i", navodi i dodaje da su iz Plinacroa dobivali informaciju da je stvar riješena. 

"Siguran sam da je za trendove povećanja znao HROTE, morao je znati Plinacro i sigurno je znao, Plinacro odgovorno radi posao, i isto tako i HERA na temelju izvješća koja je dobila. HROTE je bio tu na rubu komunikacijskog kanala. Neformalni razgovori kolega iz HROTE-a i Plinacroa upućivali su da je stvar riješena, to vam iskreno tvrdim", kazao je.

"Mjesec se bližio kraju, 29. upozoravamo ministra Filipovića jer nitko ništa nije činio. To je bio povod jer se nešto moralo učiniti. Nakon toga slijedi ekspresna reakcija, Vlada u roku dva dana donosi odluku o izmjeni", rekao je Abramović.

16:04 Predsjednik Uprave tvrtke Plinacro Ivica Arar kazao je da su sve aktivnosti te tvrtke regulirane propisima EU-a i Hrvatske. Navodi da su u transportnom sustavu zaduženi za uravoteženje, no ne vide imena ponuditelja. Naglasio je da Plinacro ne vrši trgovačke transakcije, već pruža uslugu transporta plina korisnicima transportnog sustava.

"Niska prodajna ili kupovna cijena rezultat je odnosa ponude i potražnje, ni u kojem se slučaju ne smije ograničiti jer bi rezultiralo poremećajem cijena na tržištu plina", poručio je.

"Koristimo i pozitivnu i negativnu energiju uravnoteženja. Obračune za aktivnu energiju uravnoteženja utvrđuje HROTE. Obračun naknade za dnevno odstupanje, bez obzira je li Plinacro poduzimao aktivnosti uravnoteženja, provodi HROTE", navodi. 

Kazao je da voditeljima poduzeća dvaput tijekom dana dostavljaju podatke o protocima plina te da na mrežnim stranicama objavljuju podatke o odstupanjima.

"Stvarne fizičke viškove plina, kao ni manjkove, nitko ne bi htio preuzeti", istaknuo je Arar. "Zapunjenost skladišta dovodi do izuzetno niskih cijena, spomenut ću Dansku koja ima predviđenu negativnu cijenu, odnosno - plaćaju nekome da preuzme višak plina, ako do njega dođe", rekao je Arar objašnjavajući kako djeluje uravnoteženje cijena.

15:45 Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a, kazao je kako je ta tvrtka u svakoj krizi pokazala da ima razumijevanja prema građanima. "Ako netko zna što je kriza, znamo mi u HEP-u. Znamo što u kriznim okolnostima znači zaštititi građane", istaknuo je.

Podsjetio je na poslovanje HEP-a tijekom krize s koronom i energetske krize povezane s ratom u Ukrajini te da se cijene nisu povećavale. "Kao ključna hrvatska energetska tvrtka, plinsko skladište u Okolima popunili smo u planiram roku prema odluci vlade i nacionalnog kriznog tima za plin te tako spriječili krizu", rekao je Barbarić. Podsjetio je na krizu u kojoj se našla Zagrebačka plinara. 

"Uredbom je propisano kako je Ina dužna cijeli proizvedeni plin prodati HEP-u po cijeni od 47 eura. Uredbom je propisano da je plin preuzet od Ine HEP dužan isporučivati jasno propisanih kupaca", navodi.

"Tako je omogućen nastavak opskrbe za 120 tisuća kućanstava kojima su isticali ugovori o opskrbi plinom. Regulirana cijena od 41 euro tada je bila pet puta niža od regularne cijene. Ova je odluka donesena retroaktivno i HEP veći dio listopada nije raspolagao informacijom o količina plina koje je potrebno isporučiti i o cijenama isporuke", rekao je.

"Kada se te cijene usporede s cijenama plina na TTF burzi na dan stupanja uredbe, može se izračunati da su korisnici plina, građani i ustanove, u konačnici platili 370 milijuna eura manje za plin", dodao je Barbarić.

"5. lipnja svi kapaciteti su bili napunjeni", dodao je govoreći o popunjenosti plinom. "Bez obzira na to što HEP nema utjecaj na prodaju viškova plina, moramo ipak nešto reći. Budimo realni, ovo nije rijedak događaj na energetskim tržištima diljem svijeta. Gubici se ne događaju samo u Hrvatskoj ili samo na plinskom tržištu", navodi.

"HEP je dobio plin koji mora preuzeti, potražnja je bila mala. To se rješava u propisanom i transparentnom procesu na koji HEP nema utjecaj, ali se radi o čestom događaju u svijetu. Nitko od ovog događaja ne bi radio problem, a kamoli aferu", istaknuo je.

"HEP je redovito izvještavao o popunjenosti. Paralelno smo sami pokušali naći rješenje, razmatrali smo korištenje skladište u Mađarskoj, no dobili smo odgovor da nemaju kapaciteta jer su sve zemlje popunjavale svoja skladišta. Razmatrane su mogućnosti prodaje plina, ali i korištenje plina za vlastite potrebe", navodi Barbarić.

15:35 Ministar Davor Filipović podsjetio je na početak rata u Ukrajini i energetsku krizu nakon čega su europske zemlje dobile zadatak da napune svoje skladišne kapacitete.

"HEP je kod nas preuzeo tu obvezu, a Vlada je financirala. Naši građani plaćaju najjeftiniju cijenu, kao i naftne derivati", dodao je i podsjetio kako je Vlada mjerama spriječila veći nedostatak plina u Hrvatskoj. 

Ističe da hrvatsko gospodarstvo ima drugi najveći gospodarski rast u EU. "To je samo dokaz da je Vlada radila dobro i donijela mjere s kojima naše gospodarstvo neometano funkcionira, a građani ne ostanu bez plina", dodao je.

"Što se tiče dopisa koje navode mediji, u dopisu od 21. siječnja ove godine HEP traži dodatna sredstva kako bi Ini plaćali plin. Radi se o siječnju, postoji višak plina, Vlada osigurava sredstva HEP-u kojemu se daje dionički zajam", rekao je Filipović.

"Vlada je HEP-u dala dozvolu za zaduženje od 1,24 milijardi eura kako bi izdržao cijelu ovu krizu. Mi smo stali iza HEP-a financijski i kroz podršku za zaduženja", navodi.

"13. veljače dobivam dopis prema kojem HEP traži od ministarstva produljenje korištenja skladišnog prostora. Podzemno skladište Ine ima takva pravila da, ako se ne traži produljenje, sve što je u skladištu odlazi na aukciju", dodaje Filipović i ističe da nitko od aktera nije htio puniti sporno skladište dok se nije stabilizirala kriza.

"27. ožujka dobivam dopis od HEP-a o viškovima plina. Zapunjavamo skladište u situaciji velike krize. Što bi se dogodilo da u nekom trenutku nismo imali plina? Nismo mogli reći da nećemo plin. U dopisu su tablice s viškovima i manjkovima, no nigdje se ne govori da će plin otići u cijevi", navodi.

"Šaljem dopis povjerenici EK-a da dajemo 400 milijuna eura HEP-u kako bi mogao neometano funkcionirati. 4. travnja dobivam dopis od HEP-a u kojem se navodi da će višak plina koristiti za vlastite potrebe - proizvodnju struje ili će prodati", rekao je.

"Meni je njihov prijedlog bio logičan. Nakon toga, ne dobivam nikakvu obavijest da će se raditi nešto drugačije. Oni su skladište zapunili 5. lipnja. Nakon toga ne dobivam više nikakve dopise od HEP-a", kazao je Filipović.

"29. lipnja dobijam dopis od HROTE-a koji mi javlja da se višak plina HEP-a ostavlja u sustavu i prodaju ga po cijenama koje su spominjane u medijima. 30. lipnja obavještavam o tome ministra Butkovića", navodi.

Kako je rekao, naknadno je dobio dopis prema kojemu višak plina ide u prodaju, a o tome je obavijestio predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te se onda sljedeći tjedan ukinula uredba po kojoj HEP preuzima plin od Ine.

"Nitko mene ni premijera nije obavijestio da plin ide u sustav ovakve prodaje, čim smo za to doznali - promptno smo reagirali", zaključio je Filipović.

15:10 Arsen Bauk (SDP) upozorio je da se Vlada počela ponašati satirično, a premijera i članove Vlade usporedio je s TNT grupom iz stripa Alan Ford.

15:05 Potpredsjednika odbora Anka Mrak-Taritaš (GLAS) u uvodu je rekla da je tematska zatražena prije tjedan dana zbog kupnje plina. "Tema nije što je sve Vlada napravila tijekom rata u Ukrajini ili tijekom korone. Da je plin problem, o tome nije bilo dvojbe", navela je.

"Kao što u Hrvatskoj uvijek biva, tako je i sad. Sve što krene dobro, tako ne završi. Zvonimir Troskot upozorio je da HEP kupuje plin po 47 eura, a prodaje po jedan cent", dodala je i istaknula kako se radi o novcima hrvatskih građana. Osvrnula se i na štrajk u pravosuđu za koji resorni ministar navodi da nema novca, a plin se prodaje na takav način.

"Na upite o plinu smo dobili odgovore za koje je bolje da ih nismo dobili. Neke poslove bi bolje obavila umjetna inteligencija", rekla je Mrak-Taritaš. "Ključne odgovore nismo dobili", istaknula je.

"Situacija će se rasvijetliti"

Situacija s HEP-ovom prodajom viškova plina do kraja će se rasvijetliti i ako treba, donijet će se neke odluke, poručio je premijer Andrej Plenković, koji je ustvrdio da cijela ta situacija nema nikakav efekt na građane.

"Mi ćemo do kraja na temelju izvješća koja su nam dostavila Plinacro, HERA, HROTE i HEP analizirati situaciju, održat će se i saborska rasprava gdje će biti ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić te čelni ljudi Plinacroa, HERA-e i HROTE-a'', najavio je Plenković na sjednici Vlade.

Možda nakon sjednice budu jasnije i dvije kontradiktorne informacije: HEP, naime, tvrdi da je upozoravao Vladu i Ministarstvo da se viškovi stvaraju, dok je druga, doduše, neslužbena, da je Ministarstvo od HEP-a primilo informaciju da oni viškove koriste za proizvodnju struje i prodaju po tržišnoj cijeni.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Međimurju 30-ak intervencija FOTO/VIDEO Nevrijeme poharalo Međimurje: Padala jaka tuča, vjetar rušio stabla

Pročitajte i ovo Ilustracija policija traži počinitelja Prijavila se za kredit od 2000 eura, a onda su je tražili pozamašne uplate: Zbog lažnog oglasa ostala bez nekoliko stotina eura

Dnevnik Nove TV doznao je da je HEP, osim što je poslao dopise Ministarstvu, održao i sastanak kriznog stožera na kojem je član Uprave HEP-a Petar Sprčić upozorio i pred ostalima na sastanku na taj problem, a ministar mu je odgovorio da to nije tema.

Izgubili 10 milijuna eura

Informacije po kojima je HEP samo u lipnju na viškovima plina izgubio 10 milijuna eura u Saboru su u oporbenim redovima dale novog materijala za prozivanje Plenkovića i vladajuće većine.

Oporba stoga, ali i zbog VSOA-e i štrajka u pravosuđu, oporba očekuje da predsjednik Republike Zoran Milanović sazove izvanrednu sjednicu Sabora.

On je poručio da ta mogućnost postoji, ali se nada kako do toga neće doći: ''Plin je kupovan i prodavan po nikakvoj cijeni jer ga se nije moglo skladištiti. Očito su neki ljudi koji odgovaraju za to znali i za to netko politički mora odgovarati. Je li tu bilo kaznenog djela, ima li odgovor na najvažnije pitanje - tko ima koristi, to neka istražuje DORH.''

"Ali, štogod DORH istražio to ne može biti razlog za šutnju premijera i ljudi koji za to odgovaraju. Ako ti odgovori i reakcije budu zadovoljavajući, ja ću to smatrati dovoljnim. Ako ne, ni na čiji pritisak - jer se ja ni do sada nisam ni s kim iz opozicije konzultirao i ne mogu primati ljude na tu vrstu konzultacija - odluku ću donijeti sam", poručio je predsjednik Republike.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene