Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum dviju Vlada

Spas za hitne pacijente na sjeverozapadu Istre: Konačno mogu potražiti pomoć u sebi najbližoj bolnici

Andrej Plenković i Robert Golob - 6
Andrej Plenković i Robert Golob - 6 Damjan Tadic/Cropix
Aktualno Galerija Andrej Plenković i Robert Golob - 1 Andrej Plenković i Robert Golob - 1 Foto: Damjan Tadic/Cropix Andrej Plenković i Robert Golob - 2 Andrej Plenković i Robert Golob - 2 Foto: Damjan Tadic/Cropix Andrej Plenković i Robert Golob - 3 Andrej Plenković i Robert Golob - 3 Foto: Damjan Tadic/Cropix Andrej Plenković i Robert Golob - 4 Andrej Plenković i Robert Golob - 4 Foto: Damjan Tadic/Cropix +2 Andrej Plenković i Robert Golob - 5 Galerija 1/7 >>
Hrvatski državni vrh ugošćuje u petak slovensku delegaciju predvođenu premijerom Robertom Golobom. Tom prilikom potpisan je dugoočekivani sporazum o zbrinjavanju hitnih pacijenata iz sjeverozapadne Istre u prekograničnoj, ali puno bližoj slovenskoj bolnici u Izoli.

Slovenski premijer Robert Golob u posjetu je Zagrebu, gdje se sastaje s hrvatskim državnim vrhom.

Na susretu s premijerom Andrejem Plenkovićem potpisan je dugočekivani sporazum između slovenske i hrvatske Vlade o prekograničnoj suradnji u pružanju hitne zdravstvene zaštite, koji omogućuje hrvatskim državljanima da koriste usluge slovenske bolnice u Izoli.

Sporazum se odnosi ne samo na stanovnike sjeverozapadne Istre, kojima je ta bolnica bliža od primjerice Rijeke ili Pule kad im brza intervencija znači izravno spašavanje života, već i na sve korisnike HZZO-a, primjerice domaće turiste koji ljetuju na istarskom poluotoku.

Pročitajte i ovo Mjesna zajednica Konjević Polje Sezona otrovnica FOTO Djevojčicu ugrizao poskok, evo kako ga prepoznati: "Zmije izlaze kao nikada dosad! Pazite kuda hodate"

U sklopu projekta Emergency EuroRegion, ovaj sporazum omogućuje da se hitni pacijenti iz dijela sjeverozapadne Istre zbrinjavaju u slovenskoj bolnici u Izoli. Na samom protokolu za zbrinjavanje pacijenata radilo se nekoliko godina, a na umu su imali upravo presudno vrijeme početnog bolničkog zbrinjavanja u slučaju infarkta, moždanog udara ili teških trauma.

Prilikom potpisivanja sporazuma slovenski premijer Golob je rekao kako se na ovo čekalo godinama te da će ovaj sporazum biti od velike važnosti ne samo domaćem stanovništvu nego i brojnim turistima kojima zatreba hitna liječnička pomoć.   

Kao partneri na projektu su sudjelovali Opća bolnica Izola, Opća bolnica Pula, Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije i Zdravstveni dom Izola.

Prekogranična suradnja i migranti 

Golob se dotaknuo i teme migranata te pozvao Frontex da se još više angažira, posebice na granicama izvan Schegena. "Iza nas su ciljne destinacije migranata, Italija i Austrija i mi moramo smanjiti pritisak koji se stvara izvan šengenskih granica". Govoreći o prometnoj povezanosti, naglasio je da je Slovenija zainteresirana da se što prije makne "ova umjetna granica" te da se Slovenija cestovno poveže s Istarskim ipsilonom, od Kopra do Hrvatske granice. 

Premijer Plenković složio se s Golobom da su ilegalne migracije jedan od najvećih problema suvremene Europe te je potrebno "riješiti problem na izvoru, zatim pojačati kontrole na vanjskim granicama Europe, između Grčke i Turske, i Bugraske i Turske te snažno djelovati protiv krijumčara ljudima" rekao je Plenković i naglasio i da Srbija i BiH trebaju uskladiti svoj vizni režim s viznim režimom u EU.  

Pročitajte i ovo Pregled policije nakon dojave Četiri su dojave lažne Dojava o bombama na više mjesta u Zagrebu! Objavljeni su detalji prijetećeg maila

Osim ovog važnog sporazuma, hrvatski i slovenski ministri Davor Filipović i Bojan Kumer potpisali su sporazum o mjerama solidarnosti radi zaštite sigurnosti opskrbe plinom.

Nakon Banskih dvora, slovenski premijer uputio se i na Pantovčak na susret s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene