Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REDOVITA SJEDNICA VLADE

Plenković: ''Hvala, Zdravko, na doprinosu i svemu''; Marić: ''Hvala na lijepim riječima i željama''

Premijer Andrej Plenković i njegov uskoro bivši ministar financija te potpredsjednik Vlade Zdravko Marić razmijenili su međusobno zahvalu i dobre želje u sklopu redovite tjedne sjednice Vlade četvrtkom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu. Na sjednici Vlade o svojem bivšem ministru Tomislavu Tolušiću premijer nije kazao ni riječ.

Zdravko Marić bit će vrlo brzo ministrima i ministricama Andreja Plenkovića još jedan bivši kolega, a umjesto njega od idućega tjedna društvo bi im kao ministar financija trebao praviti Marko Primorac.

Zašto odlazi iz premijerova tima, javnosti bi Marić kao uskoro bivši ministar financija i potpredsjednik Vlade trebao objasniti nakon današnje redovite tjedne sjednice Vlade.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić o odlasku iz Vlade Emotivan oproštaj Zdravko Marić otkrio hoće li uzeti 6 + 6, objasnio razloge odlaska: "Osjećaj mi govori da je ovo pravi trenutak"

Plenković je na početku sjednice u svojem tjednom pregledu zahvalio Mariću: ''Zahvaljujem potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na radu u našoj Vladi.''

''Zdravko je u našoj Vladi gotovo šest godina - hvala mu na doprinosu, na svemu što je učinio za ukupno funkcioniranje Vlade, osobito na dio koji se odnosi na javne financije, porezne reforme, na napredak koji smo ostvarili po pitanju smanjivanja javnoga duga, izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža, vraćanje Hrvatske na razinu investicijskog kreditnog rejtinga, doprinos oko članstva u europodručju. Idući tjedan će biti na ECOFIN-u, gdje će se donositi odluka o uvođenju eura. Želim mu uspjeh u daljnjoj karijeri'', poručio je Plenković.



''Hvala lijepa na lijepim riječima i željama'', odvratio je nešto kasnije Marić prije obrazlaganja pojedinih točaka na dnevnom redu Vlade i poručio da on želi uspjeh u daljnjem radu Vlade.

Plenković je opetovao da će Marića naslijediti Marko Primorac, koji bi novim ministrom trebao postati idući tjedan: ''On je također stručnjak za javne financije, poreznu politiku, fiskalnu decentralizaciju. Nakon što smo prošli sva tijela koja su bitna, mi ćemo ga idućega tjedna predstaviti Saboru te sljedećega tjedna dobiti potporu za njegov rad.''



Premijer se opet osvrnuo i na pravorijek u arbitražnom postupku koji je MOL pokrenuo protiv Hrvatske 2013. pred ICSID-om. Podsjetio je na cijeli postupak i ponovio da će sagledati tekst pravorijeka te da zadržavaju pravo mogućeg poduzimanja daljnjih koraka.

Plenković je zahvalio i ministricama regionalnog razvoja Nataši Tramišak i poljoprivrede Mariji Vučković te ministru gospodarstva i održivog razvoja Davoru Filipoviću zbog rada na važnim projektima koji se tiču suradnje sa županijama. Ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici zahvalio je za projekt gruntovnice u Zagrebu.

''Ona je bila u ovoj zgradi gdje smo sada. Kada smo ovu zgradu preuredili za presjedanje Vijećem Europske unije, zemljišno-knjižni odjel je privremeno bio premješten na drugu lokaciju. Ovaj projekt je sufinanciran sredstvima državnog proračuna i kroz projekt Svjetske banke, a radi se o projektu od sto milijuna kuna. Na sjajan način je pronađen 'novi dom' na Trgu pravde. Imali smo 2004. čak 141.000 neriješenih zemljišno-knjižnih predmeta, a sada ih je tek nešto više od 8000'', istaknuo je premijer.

Opetovao je i da će Vlada nastaviti pratiti situaciju na tržištu derivata: ''Reagirali smo na cijene na telefonskoj sjednici u ponedjeljak, ograničili cijene, napravili iskorak i prema malim distributerima. Pratit ćemo situaciju i donositi odluke. Važno je da u ovoj krizi svi damo doprinos da građani i gospodarstvo što lakše prođu kroz situacije u kojima se sada nalazimo.''

Pročitajte i ovo Armando Miljavac crne prognoze Male benzinske postaje zatvaraju svoja vrata. Prijeti li nam nestašica goriva? "Ne možete zahtijevati neke cijene na tržištu koje nisu održive"

O jednome, međutim, premijer nije rekao niti riječi, barem ne na sjednici Vlade.

Naime, istražitelji se nastavljaju baviti nekim drugim bivšim Plenkovićevim ministrima, naime, rano jutros policija je upala u kuću bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u Virovitici, a ubrzo je iz Ureda europskog istražitelja priopćeno da su uhićene dvije osobe.

Prije dolaska na sjednicu Vlade Plenković, koji je sudjelovao na sjednici Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske, rekao je samo da se ''iznenadio'' i da ''ne zna ništa o uhićenju''.

Na ranije zakazano ispitivanje u USKOK-u stigao je bivši potpredsjednik Plenkovićeve Vlade Boris Milošević, koji će kao posljednji osumnjičeni dati iskaz u aferi zbog koje je još jedan bivši Plenkovićev ministar Darko Horvat neko vrijeme proveo u istražnom zatvoru.

Samo mijena stalna jest

Svoj postav Banskih dvora u kojima prebiva kao najdugovječniji hrvatski premijer Plenković je relativno nedavno rekonstruirao, a nije mu to bilo prvi niti će, kako se vjeruje, biti zadnji put.

Dan ranije u Saboru je branio ministra zdravstva Vilija Beroša, a uskoro će njegova kolegu - čelnog čovjeka resora vanjskih i europskih poslova.

Pročitajte i ovo Marko Primorac - 3 Prisegnut će krajem drugog tjedna Što čeka novog ministra financija Marka Primorca? Recesija, inflacija, kriza, rebalans, eurozona... "Ljestvica je vrlo visoko postavljena"

Naime, na današnjoj redovitoj tjednoj sjednici Vlada se očitovala na prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja šefu diplomacije Gordanu Grliću Radmanu, kojem su predlagatelji 32 oporbena zastupnika i zastupnica u Saboru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene