Zbog produženja moratorija na cijenu goriva i fiksiranih marži, 150 malih benzinskih postaja prestalo je s radom. Gost Dnevnika Nove TV bio je Armando Miljevac, predsjednik Udruge malih distributera goriva.

Galerija Ivan Čorkalo Tomislav Šestan - 2 Tomislav Šestan - 1 +2 Benzinska crpka

Kao što je i najavljivano, zbog produženja moratorija na cijenu goriva i fiksiranih marži 150 malih benzinskih postaja prestalo je s radom. U posljednjih mjesec dana imali su dnevni gubitak od 30 do 70.000 kuna, što je za njih, ističu, postalo neodrživo. Upozoravaju da je situacija na tržištu jako loša i da je pitanje vremena kada će doći do nestašice goriva.

"Onda mi je kasa izbacila kako se ne mogu izdati računi jer postotak marže mora biti veći od nule i s obzirom na to, nismo htjeli zatvoriti svoje postaje, ali morali smo, jer apsolutno ne možemo fiskalizirati naše račune", poručio je vlasnik benzinske crpke Petar Mijić.

Mali distributeri goriva zatvaraju crpke Mali distributeri goriva ogorčeni: "Mislimo da ni premijer ne dobiva sve informacije"

Ivan Čorkalo - 4 Savjeti kako uštedjeti na gorivu: Stručnjaci objašnjavaju čestu pogrešku koju vozači rade

Domagoj Puh iz Udruge malih distributera goriva istaknuo je kako se ne radi o firmama koje ne mogu opstati na tržištu.

"Ovo nisu firme koje loše posluju pa traže da ih netko subvencionira. Nas se dovelo u ovu situaciju uredbama koje nisu tržišno održive, nisu održive uopće", rekao je Puh.

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo izvijestio je kako se na jednoj od zatvorenih benzinskih crpki nalazi obavijest u kojoj stoji kako je "zbog odluke o daljnjim zamrzavanjima benzinska zatvorena dok se ne riješi problem".

Vlasnik postaje Tomislav Šestan istaknuo je za Dnevnik Nove TV da se nije moglo dalje i kako je morao zatvoriti. "Više ne mogu s gubicima raditi dok se nešto s Vladom ne dogovori. Očekivao sam i očekujem da će se problem riješiti. Svi se nadamo. Ovo je rješivo u toku jednog popodneva, ako Vlada ima imalo smisla da to riješi", poručio je Šestan.

Armando Miljavac Tomislav Šestan - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Nema goriva - nema novca", istaknuo je pak za Dnevnik Nove TV predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac.

"Potrošene su sve rezerve u ovih skoro devet mjeseci koliko su te odluke na snazi. Iscrpili smo sve naše mogućnosti. Nismo tu da protestiramo zbog nekog boljitka, zbog čistog preživljavanja. Mi smo podnijeli jako veliki dio tereta, upropastili smo naše firme. PDV je stalno bio u porastu, a mi smo bili stalno u sve većem minusu", rekao je Miljavac.

Dodao je kako trenutno nemaju dovoljne količine goriva. "Uz ove cijene i da hoćemo ići u propast, nemamo dovoljne količine goriva na tržištu", poručio je te je dodao kako sada više nemaju ni novca za naručivanje. 

Osvrnuvši se na pitanje što će biti s benzinskim crpkama nakon zatvaranja, Miljavac je za Dnevnik Nove TV rekao kako će većina njihovih članova vrlo teško moći ponovno otvoriti jer "neće imati bankovne garancije, neće imati obrtnog kapitala", to su  "tvrtke upropaštene odlukom Vlade".

Na pitanje prijeti li nam doista nestašica goriva na benzinskim postajama, Miljavac je kazao: "Vjerujem da da, ako se ne promijeni politika prema opskrbi naftnim derivatima.

"Ne možete zahtijevati neke cijene na tržištu koje nisu održive. Nemate novca, ne možete kupiti na svjetskom tržištu i sigurno će doći do problema uz ovakvu poslovnu politiku. Svakako slijede gužve na benzinskim postajama koje će imati goriva. To je jedino INA koja će imati u mogućnosti stalno zbog rafinerije i vlastite sirovine, a svi mi ostali smo u istim problemima", zaključio je Miljevac za Dnevnik Nove TV.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju