Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prisegnut će krajem drugog tjedna

Što čeka novog ministra financija Marka Primorca? Recesija, inflacija, kriza, rebalans, eurozona... "Ljestvica je vrlo visoko postavljena"

Aktualno Galerija Marko Primorac - 3 Marko Primorac - 3 Foto: DNEVNIK.hr Marko Primorac - 5 Marko Primorac - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ljubo Jurčić Ljubo Jurčić Foto: DNEVNIK.hr Marko Primorac - 2 Marko Primorac - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Marko Primorac - 1 Galerija 1/6 >>
Novi ministar finacija bit će Marko Primorac. Zdravko Marić postavio mu je visoko ljestvicu. I oporba i vladini partneri strahuju hoće li se uspjeti izboriti s ekonomskim tsunamijem koji mu donosi jesen. A tko je uopće Marko Primorac doznala je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Marko Primorac sjest će u vruću fotelju ministra financija. Premijer Andrej Plenković ga je u srijedu ujutro predstavio ministima i koalicijskim partnerima. Ima koronu pa se obratio video-vezom.

"Sve će biti dobro. Vidjet ćete da je Marko Primorac sjajan, pametan, elokventan, razumije temu. Brzo će se prilagoditi, poznaje ljude iz Ministarstva financija", kazao je Plenković.

U Banske dvore dolazi s Ekonomskog fakulteta. Uža specijalnost su mu javne financije, porezni sustav, upravljanje javnim dugom. Kolege o njemu govore sve najbolje.

O tome na kakvom je glasu na fakultetu među studentima i je li strog, prof. dr. sc. Ljubo Jurčić kazao je: "Pa mislim da je više dobra dušica. Stručan znanstvenik. Nije agresivan, nego je i tolerantan. Ima u sebi pedagoško odgojni pristup".

U političkoj areni ga čeka kolega iz fakultetskih klupa, a sada na politički suprotnoj strani. Kroz prste mu, kaže saborski zastupnik Zvonimir Troskot iz Mosta, neće gledati.

"Na poziciji ćemo mu pomoć i kroz kritike i kroz rješenja. Jer će samo tako biti bolji ministar", kazao je Troskot. Na pitanje kakav je kao kolega, navodi: "Izvrstan. Marko je jako dobra osoba".

Bio za rasterećenje plaće

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt " Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Teške riječi Plenković prozvao tri stranke: "Svi su korumpirani. Žele porobiti institucije progona, to je jasno kao dan"

Na Ekonomiji je diplomirao, doktorirao, tamo i predaje posljednjih 15 godina. Školovao se diljem Europe pa čak i u Singapuru.

U životopisu stoji i da poznaje osnove kineskog jezika. Tečno govori engleski i njemački. Neće mu ovo biti prvi susret s politikom.

Obnašao je i dužnost savjetnika Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović za gospodarstvo, a tada, u siječnju 2019. godine, je o potezima ministra Marića govorio ovako: "Mislim da bi u idućim koracima porezne reforme trebalo staviti veći naglasak na rasterećenje plaće, kako bi trošak rada za poslodavce bio niži, a neto plaća za radnike veća".

Sada će kao ministar imati priliku provesti svoj naum. Čeka ga i recesija, inflacija, energetska kriza. Čeka ga rebalans, pregovori sa sindikatima i ulazak u Eurozonu.

"Bit će velike cipele za popuniti, dobra je ekipa u ministarstvu. Očekujem da se nastave makroekonomski ciljevi i da se suočimo s novim izazovima", kazao je Stjepan Čuraj, državni tajnik u Ministarstvu financija. Na pitanje novinara misli li da će novi ministar moći nastaviti tamo gdje je stao stari, odgovara da svatko ima svoje vizije.

Bivši ministar postavio je ljestvicu visoko

"Ostavlja apoteku praktički u Ministarstvu financija. Ono što tražimo od novog ministra je da ne dođe odmah nadobudno i promijeni apsolutno sve živo i dopelja sve svoje", navodi Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a.

"Jedna stvar je čitati o nogometu, a druga stvar je igrati nogomet. Nema utakmica u nogama, nema iskustva u realnom sektoru", kazao je Radimir Čačić, predsjednik Suverenista.

"Mislim da je ljestvica vrlo visoko postavljena za ovog ministra. Želim mu sve najbolje, ali okolnosti su takve da će trebati dosta sreće", rekao je Boris Lalovac, bivši ministar financija iz redova SDP-a.

Premijer ne sumnja u svoj izbor.

"Kako je Zdravko Marić stekao reputaciju svojim radom, tako će to učiniti i Marko Primorac. Ono, širem krugu ljudi, osobito onoj široj javnosti koja ga nedovoljno pozna", navodi Plenković.

A javnosti je upao u oči i jer su se on i supruga u koronakrizi cijepili preko reda. Ovaj 38-godišnjak nije član HDZ-a.

Bit će među najmlađim ministrima u Vladi, a službeno će prisegnuti krajem drugog tjedna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene