Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajedno 'poslovali'

Joca Amsterdam zna gdje su Zagorčevi dijamanti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gdje su dijamanti vrijedni pet milijuna dolara koje je iz sefa Ministarstva obrane RH ukrao general Vladimir Zagorec, bit će jedno od ključnih pitanja koje će biti postavljeno Sretenu Jociću u pregovorima o dodjeljivanju statusa zaštićenog svjedoka.

Uvijet hrvatskih vlasti da se Jociću dodijeli status zaštićenog svjedoka je da otkrije gdje su dijamanti koje je Zagorec ukrao odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. godine.  Zagorcu je dijamante sedam godina ranije predao njemački draguljar kao osiguranje za posao kupovine oružja. 'U to su vrijeme počeli i kontakti Zagorca i Jocića, koji su zajedno kupovali oružje za Hrvatsku, odnosno srpsku vojsku, rekao je Blicov izvor. I sam je Jocić potvrdio u sudnici beogradske Palače pravde da se u to vrijeme bavio kupovinom oružja.

Pročitajte i ovo DIjamantni nakovanj Dao mu i ime Kakav sretnik: Prvi put posjetio park i pronašao dijamant Slika nije dostupna Navodno švercao drogu Na Plesu uhićen bliski suradnik Joce Amsterdama!

'U Srbiju sam se vratio 1992. godine nakon što su uvedene sankcije. Zvali su me da se vratim zbog položaja kojeg sam imao kod sigurnosno-diplomatskih organa SRJ. Vladi Srbije pomogao sam u nabavi tehničkih sredstava, energenata i humanitarane pomoći, a i lobirao sam u Bugarskoj, Rumunjskoj i Makedoniji. Zbog sukoba s Radovanom Stojčićem Badžom odselio sam se u Bugarsku.Tamo sam bio siguran, štitio me njihov obavještajni sektor. Bojo Borisov, koje je kasnije postao gradonačelnik Sofije i Nikolaj Gigov, s kojim sam bio u poslovnima vezama jer je on legalni trgovac oružjem', rekao je Jocić samo dvadeset dana prije uhićenja.

Joca i Zagorec zajedno kupovali oružje

Zagorec i Jocić navodno su zajedno kupovali oružje za hrvatsku i srpsku vojsku Izvor Blica tvrdi da hrvatska policija ima saznanja o Zagorčevim i Jocićevim kontaktima iz tog vremena i zajedničkim poslovima s tada najvećim trgovcima oružjem. Njihovi kontakti nastavljeni su nakon rata. 'Jocić se upleo u Zagorčeve poslove i nakon što je  general osuđen na sedam godina zatvora. Zagorčev odvjetnik javno je potvrdio da se sastajao s Jocićem. Pregovorali su da Jocić kupi Zagorčeve nekretnine koje su procijenjene na 100 milijuna eura. Upravo u to vrijeme rasvijetljeno je ubojstvo Ivane Hodak', rekao je Blicov sugovornik.

Hrvoje Petrač osuđen je zbog otmice Zagorčevog sina Tomislava. Na suđenju, za vrijeme svjedočenja Vladimira zagorca Petrač ga je optužio za krađu dijamanata. Priča o dijamantima tako je prvi put 2006. godine objelodanjena. Hrvatsko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv generala koji se sakrio u Austriji. 

>> 'Mom klijentu nitko nije nudio status svjedoka pokajnika'

General Zagorec uhićen je 14. ožujka 2007. i osuđen na sedam godina zatvora. Dijamanti nikada nisu pronađeni, a sudac je za vrijeme izricanja presude rekao kako ne postoje materijalni dokazi da dijamanti uopće postoje. U to vrijeme Jocić počinje pregovore o otkupu Zagorčevih nekretnina.

Ivanu Hodak, kako se ispostavlja, ubio je beskućnik koji je bio u sukobu s njezinim ocem, a hrvatskoj policiji se javlja tajni svjedok, suradnik u pripremama ubojstva Ive Pukanića koji diretno optužuje Jocića kao nalogodavca. On je policiji otkrio i ime sljedeće mete Jocićeve grupe, a to je Hrvoje Petrač piše Blic. Hrvatska policija vjeruje da je Zagorec dijamante sakrio na sigurno te da mu je u tome pomagao Sreten Jocić. Ukoliko on otkrije gdje se nalaze dragulji, mogao bi dobiti status zaštićenog svjedoka.

Zna li Jocić gdje su Zagorčevi dijamanti?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene