Tjedan pred nama donosi naglu i silovitu promjenu vremena koja bi najgore mogla pogoditi meteoropate.

Galerija


Zadnji pravi ljetni vikend mnogi su proveli aktivno - u Dalmaciji se kupalo i sunčalo, na kopnu roštiljalo. Tko je iskoristio dan, dobro je učinio jer s novim tjednom stiže nagla promjena vremena, a temperature će se spustiti i za deset stupnjeva.

Vezani članci Poplavljene ceste i kuće u Zagorju (Foto: Zagorje.com) - 3 Poteškoće zbog padalina: U Lici proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, u Zagorju voda ulazi u kuće Ilustracija, srušeno stablo (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) U Zagrebu jak vjetar rušio stabla i dizao krovove, tuča poharala okolicu Lepoglave: Meteoalarm izdao upozorenje za cijelu zemlju

"Prvi rujanski tjedan vrijeme će biti nešto promjenjivije. Na neki način vraćamo se u pomalo jesenski režim. Bit će nešto sunca, bit će nešto kiše s tim da će oborina biti na početku te potom opet na kraju tjedna. Srijeda će biti najsunčaniji dan, a utorak najkišovitije, najvjetrovitije i najsvježije", kaže Darijo Brzoja, meteorolog Nove TV.

I dalje toplo na istoku i jugu

Temperature se spuštaju i do 10 stupnjeva, a toplo vrijeme će se zadržati u Slavoniji i Dalmaciji. 

„Vrijeme neće biti posvuda jednako svježe. Recimo, toplo će se zadržati na istoku, a osobito u Dalmaciji gdje će biti vrlo toplo i vruće. Na Jadranu će cijeli ovaj tjedan biti vrlo topao s nešto blažim padom temperature u odonosu na unutrašnjost. Najsvježije u srednjim krajevima i u gorju gdje bi sutra već moglo biti i obilnije kiše“, kaže Brzoja.

Meteoropati moraju biti na oprezu

Promjena vremena donijet će tegobe meteoropatima.

„Glavobolje, migrene, vrtoglavice, razdražljivost, poremećaji sna, oscilacije krvnog tlaka. Treba naglasiti da u tom periodu imamo povećani broj moždanih udara, infarkta miokarda“, kaže dr. Mladen Hron iz Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba.

Posebno se moraju čuvati srčano-plućni bolesnici. Liječniku se trebaju javiti kad osjete bilo kakvu promjenu u smislu nedostka zraka ili nekakvu nejasnu tegobu u prsištu ili nekakvo naglo zanašanje...

Za turiste se na jugu ne treba bojati. Imat će još vremena za uživanje u moru, ali na kopnu će jesensko vrijeme malo brže doći.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr