Tjedan pred nama donosi naglu i silovitu promjenu vremena koja bi najgore mogla pogoditi meteoropate.

Galerija


Zadnji pravi ljetni vikend mnogi su proveli aktivno - u Dalmaciji se kupalo i sunčalo, na kopnu roštiljalo. Tko je iskoristio dan, dobro je učinio jer s novim tjednom stiže nagla promjena vremena, a temperature će se spustiti i za deset stupnjeva.

Vezani članci Evakuacija zametenih osoba u Gorskom kotaru Snijeg diljem zemlje, u Lici i Gorskom kotaru mećava: HGSS spasio tri osobe i psa koji su ostali zameteni Snijeg na cesti, ilustracija Za blagdane nas čeka sve samo ne dosadno vrijeme. Hoćemo li napokon dočekati bijeli Božić?

"Prvi rujanski tjedan vrijeme će biti nešto promjenjivije. Na neki način vraćamo se u pomalo jesenski režim. Bit će nešto sunca, bit će nešto kiše s tim da će oborina biti na početku te potom opet na kraju tjedna. Srijeda će biti najsunčaniji dan, a utorak najkišovitije, najvjetrovitije i najsvježije", kaže Darijo Brzoja, meteorolog Nove TV.

I dalje toplo na istoku i jugu

Temperature se spuštaju i do 10 stupnjeva, a toplo vrijeme će se zadržati u Slavoniji i Dalmaciji. 

„Vrijeme neće biti posvuda jednako svježe. Recimo, toplo će se zadržati na istoku, a osobito u Dalmaciji gdje će biti vrlo toplo i vruće. Na Jadranu će cijeli ovaj tjedan biti vrlo topao s nešto blažim padom temperature u odonosu na unutrašnjost. Najsvježije u srednjim krajevima i u gorju gdje bi sutra već moglo biti i obilnije kiše“, kaže Brzoja.

Meteoropati moraju biti na oprezu

Promjena vremena donijet će tegobe meteoropatima.

„Glavobolje, migrene, vrtoglavice, razdražljivost, poremećaji sna, oscilacije krvnog tlaka. Treba naglasiti da u tom periodu imamo povećani broj moždanih udara, infarkta miokarda“, kaže dr. Mladen Hron iz Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba.

Posebno se moraju čuvati srčano-plućni bolesnici. Liječniku se trebaju javiti kad osjete bilo kakvu promjenu u smislu nedostka zraka ili nekakvu nejasnu tegobu u prsištu ili nekakvo naglo zanašanje...

Za turiste se na jugu ne treba bojati. Imat će još vremena za uživanje u moru, ali na kopnu će jesensko vrijeme malo brže doći.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr