Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaje u SDP-u

Jelušić: Ostajem aktivan, ali dajem ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je kako će na slijedećim lokalnim izborima u Zagrebu pobjedu odnijeti SDP-ov kandidat, a Milan Bandić je najavio mogućnost da se za gradonačelnika kandidira i u petom mandatu, dok je Ivo Jelušić najavio ostavku na dužnost zamjenika gradonačelnika.

'Za pobjedu na lokalnim izborima bitan je čovjek, ali i stranka, što se pokazalo na proteklim izborima', izjavio je Bernardić u prostorijama Stare gradske vijećnice navodeći kako je Milan Bandić izabrao svoj put i prošlost je za SDP. Zamoljen za mišljenje o tome je li potreban referendum kako bi se raspisali novi lokalni izbori u Zagrebu, Bernardić je rekao da će se ta odluka donijeti u zagrebačkom SDP-u i u koordinaciji s predsjednikom Gradske skupštine Borisom Špremom (SDP).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj Jakuševac Bernardić: Ono što se nije rješavalo 20 godina, ne može se riješiti preko noći Slika nije dostupna Prozvao gradonačelnika Bernardić: Bandić ne poštuje zakon

'Ta će odluka trasirati događanja u Gradu Zagrebu', ustvrdio je dodajući kako će SDP naći načina da riješi probleme i donese ključne odluke u interesu građana Zagreba. Na upit novinara hoće li se on kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika, Bernardić je rekao kako ne bi miješao funkciju predsjednika zagrebačkog SDP-a s gradonačelničkom. Dodao je, međutim, kako 'neambiciozni ljudi ne opstaju u politici'.

>> Bandić najavio da ide po peti mandat

Izjavio je kako SDP nije stranka koja se sveti. 'Gradonačelnik Zagreba mora surađivati sa zagrebačkom Gradskom skupštinom, a SDP pruža i pružit će ruku suradnje na zajedničkom projektu na dobrobit građana, a ne bude li tako, za to ne će biti kriv SDP', kazao je. Najavio je da će se, nakon 12. lipnja i Gradske izborne konvencije, kada će biti izabrano novo vodstvo zagrebačkog SDP-a, donijeti i odluku hoće li ili ne u skupštinske klupe.

Nije komentirao najavu ostavke Ive Jelušića na dužnost zamjenika gradonačelnika niti mogući disciplinski postupak protiv Jurice Meića. 'U SDP-u stvari rješavamo dogovorom, a ne tako da predsjednik stranke lupi šakom po stolu', rekao je Bernardić. Gradonačelnik Milan Bandić je u izjavi novinarima kazao kako čestita svom dorjučerašnjem mlađem kolegi te mu je poželio puno uspjeha. Zamoljen da komentira svoju prvu godinu u četvrtom i burnom gradonačelničkom mandatu, Bandić je odgovorio da mu je bitnije kako njegov rad ocjenjuju drugi.

>> Davor Bernardić novi je šef zagrebačkog SDP-a

'Uvjeren sam da će građani, koji su mi četiri puta dali povjerenje, dati i peti put kad za to dođe vrijeme', izjavio je i dodao kako će se o njegovim budućim političkim ambicijama skoro čuti. Nije želio odgovoriti na špekulacije da slijedeći Dan grada Zagreba neće dočekati kao gradonačelnik. Rekao je i kako su u Skupštinu Zagrebačkog holdinga dobrodošli svi koji hoće sa gradskom upravom i gradonačelnikom bolje raditi i više štedjeti što, dodaje, u recesijsko vrijeme neće biti lako.

Ivo Jelušić je pak najavio ostavku na dužnost zamjenika gradonačelnika. 'Ne povlačim se iz politike, ostajem u SDP-u, itekako aktivan, ali ću uskoro sigurno podnijeti ostavku na dužnost zamjenika gradonačelnika', kazao je najavljujući da će uskoro dati i ostavku na dužnost predsjednika Skupštine Zagrebačkog holdinga, kad se, zbog Holdinga, kako je rekao, dogovore još neke stvari, jer se prije ljeta, moraju imenovati i direktori podružnica.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem je kazao kako je sretan što je zagrebački SDP izabrao svog predsjednika i ocijenio kako će to donijeti promjene na bolje jer Davor Bernardić ima puno zanimljivih ideja koje će ukomponirati u razvoj grada. Na upit nije li Bernardić 'Bandićev čovjek' rekao je da su to govorili i njemu, da je Milanovićev čovjek, kad je izabran za skupštinskog predsjednika, no da ja on svoj čovjek, kao što je i Bernardić svoj. Ocijenio je kako zagrebačka izvršna i zakonodavna vlast funkcioniraju u uobičajenim okvirima.

>> Bernardić: Ugodno sam iznenađen

'Nemam primjedbi na Bandićev rad u obavljanju njegovih svakodnevnih aktivnosti nego ima problema u njegovom i odnosu izvršne vlasti prema materijalnoj situaciji u Gradu Zagrebu', kazao je, rekavši kako se nada što bržem rebalansu proračuna. Za najavljenu ostavku Ive Jelušića na dužnost zamjenika gradonačelnika rekao je kako se nada da je ipak neće dati. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene