Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Jakuševac

Bernardić: Ono što se nije rješavalo 20 godina, ne može se riješiti preko noći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kamioni zagrebačke čistoće pojačano rade da Zagrepčane riješe smeća zaostalog zbog blokade. Smetlište su danas obišli laburisti i isplate naknada mještanima proglasili političkom korupcijom.

Rampa na Jakuševcu u punom je pogonu. Kamioni Čistoće od ranog jutra neprestano dovoze otpad koji se u protekla tri dana gomilao na zagrebačkim ulicama.

Pročitajte i ovo Smeće u srcu Splita - 2 miškolovke na balkonima Je li ovo moguće? Ispred kuća u centru grada imaju mali Karepovac: "Smrdi, ima štakora, ljudi ne mogu otvoriti prozor..." Odvajanje otpada - 2 "Nametanje odluke" Saga o zagrebačkom otpadu: Kakvo je stanje na terenu tri mjeseca nakon uvođenja novog sustava? "Nitko nam ne nudi rješenje"

'Problem koji se nije riješio 20 godina ne može se riješiti preko noći, vodit ćemo interesa da donesemo najbolju odluku u interesu svih 800 000 građana , rješenje treba tražiti u primarnoj reciklaži, u iskorištavanju otpada kao sirovine', Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine.

Proteklih deset godina Jakuševčani su dobivali odštetu za umanjenu vrijednost nekretnina. Milivoj Vrban na godinu je dobivao 10 000 eura. 'Nemate vi novaca da platite moje trovanje, ali vidite, ja kao mala, mizerna duša sam pristao da me za sitnu lovu potplatite, ja pristajem i 10 godina šutim', objasnio je.

>> Jakuševčani deblokirali ulaz na smetlište: Problem su isplate eko-renti ispod stola?

Slično je učinilo i 500-tinjak Jakuševčana kojima je do sada isplaćeno oko 90 milijuna kuna. Ugovori, potpisani 2002. ove su godine istekli. Na Jakuševac su danas došli i laburisti. Gradonačelnika Bandića, gradsku skupštinu, ali i Zagrebački holding optužili za političku korupciju.

Ministar Zmajlović optužni prijedlog podići će zbog ugrožavanja zdravlja ljudi. Epidemiolozi su jučer ipak ustanovili da nije bilo neposredne opasnosti.

'Što se tiče dojučerašnjeg kolege i ministra zaštite okoliša, mogu sam poručiti da sam siguran da ćemo zajednički surađivati kao što smo i surađivali dok je bio i gradonačelnik Jastrebarskog', rekao je gradonačelnik Bandić.

Jakuševčani upozoravaju kako nikad nisu vidjeli nalaze kakvoće zraka. O njihovim zahtjevima gradska skupština glasovat će u utorak. Bez pronalaženja rupa u zakonima teško da će ih moći ispuniti.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene