Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ustavni suci počeli su raditi na 25 godina starom zahtjevu koji traži da se ispita ustavnost Zakona iz 1978. godine, koji ženama daje pravo na pobačaj.


Treba li o rođenju začetog djeteta odlučivati majka ili zakon, naša splitska ekipa razgovarala je u srijedu i s majkama u rodilištu, liječnicima i protivnicima pobačaja. U 22 hrvatska grada pred rodilištima i sličnim ustanovama ovih dana mogu se vidjeti molitvene zajednice koje se protive pobačaju.

Neki se prolaznici osvrnu, neki ne, ali oni su tu. Pred splitskim rodilištem 12 sati dnevno, a vikendom i noću mole. Kažu, nisu protiv pobačaja nego su za život. U splitskoj bolnici se ne bune na to.

"Prođemo pozdravimo se, ne smetaju nam", kaže Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split.

Pomažući natalitet Županijske ljekarne u srijedu su pokrenule akciju besplatnog doniranja paketa za sve rodilje. Nažalost, brojke kažu da je poroda sve manje. "90-tih godina imali smo 6.500 poroda godišnje, sada 4500", ističe Karelović.

Natalitet svakako treba pomagati, na sve načine, ali je li zakonska zabrana pobačaja dobro rješenje? Novopečene majke različito razmišljaju o pobačaju.

U splitskoj bolnici kažu nam kako se na godinu odradi nekoliko desetaka pobačaja, a samo jedna liječnica pristaje ih obavljati. Znači, jedna liječnica na cijelu Županiju. "Naši liječnici se većinom pozivaju na pravo prigovora savjesti", kaže Karelović.

Na splitskim ulicama žene se nisu bojale reći što misle - to je odluka koja pripada samoj ženi. U molitvenoj zajednici tvrde da samo žele pomoći ženama koje nemaju uvjete za dijete, a žele roditi, da ipak rode i imaju uvjete za život i odgoj djeteta.