Skup HDZ-a, arhiva (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)
Skup HDZ-a, arhiva (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Zdravko Gavran, koji je 1989. godine bio u inicijativnom krugu za osnivanje stranke, napustio je HDZ.


HDZ je napustio jedan od osnivača strane, Zdravko Gavran. On je, kako piše Novi list, 1989. godine bio u inicijativnom krugu za osnivanje stranke.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o cijepljenju: "Ako ćemo vjerovati vašem kolegi i mojem imenjaku Andriji - meni je drago. Ako nekoliko njegovih rečenica potakne još desetak, 15 ili 20 tisuća ljudi..." Izjave premijera Plenkovića nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a i stranačkog Nacionalnog vijeća Andrej Plenković ustvrdio: "Nema ni teoretske šanse da cijepljenje bude obavezno"

U petak je zagrebačkom Gradskom odboru poslao dopis u kojem traži da ga se s današnjim danom izbriše iz članstva.

Gavran koji će do kraja današnjeg dana biti član predsjedništva Zajednice utemeljitelja HDZ-a, u dopisu je napisao da je članarinu za ovu godinu podmirio uplatom na dostavljeni račun.

O razlozima odlaska iz stranke nije pisao, a neki njemu bliski HDZ-ovci kažu da je već dulje vrijeme iskazivao uglavnom nedefinirano nezadovoljstvo strankom i da se zbog toga već i ranije htio iščlaniti.

Sam Gavran negira da su u pozadini razlaza sa strankom politički motivi.

"U zahtjevu da me se izbriše iz članstva HDZ-a nisam naveo razloge moje odluke jer mislim da to nisam bio dužan. Riječ je o mojem privatnom činu. Nije u pitanju političko neslaganje s bilo kim ili bilo čim. Da jest ja bih to napisao. Činjenica je da sam prije skoro 29 godina bio među inicijatorima HDZ-a, ali to ne znači da sam time sebe obvezao da ću do smrti biti član stranke. HDZ sam smatrao instrumentom za realizaciju određenih ideja koje smo imali krajem osamdesetih godina, ali predmet mojeg zanimanja bile su i mnoge druge stvari i za njih mi je potrebno slobodno vrijeme. Ne želim više sudjelovati u stranačkim aktivnostima. Ni kad smo osnivali HDZ nije mi ambicija bila raditi u stranci i za stranku", rekao je za Novi list.