Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ako ne želiš riješiti problem - osnuj Povjerenstvo"

ZAJEDNIČKO SVIMA NA VLASTI Praksa koja se ne mijenja od vlade do vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ne želiš riješiti problem - osnuj Povjerenstvo. Izreka je to, koja se u Hrvatskoj pokazala kao dobro uhodana praksa - i to u svim Vladama. Već u prvih 100 radnih dana - iznimka nije ni aktualna vlada Andreja Plenkovića, kao ni njegovi prethodnici. A mi smo provjerili tko su u tom razdoblju rekorderi i ima li rad u takvim tijelima ikakvog učinka.

Svima na vlasti jedno je zajedničko - osnivanje povjerenstava. Od Vlade do Vlade ta se praksa ne mijenja! Osniva ih i Plenkovićeva. U prvih 100 dana - 9 takvih raznih tijela, koja na neki način odlučuju i o životima građana.

Ne odustaju od Povjerenstva koje treba riješiti reformu obrazovanja. Na njihovom je popisu i ono za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta. Radi se na sustavu domovinske sigurnosti. A u veljači kreće i sa - suočavanjem s prošlošću! Problemi i nakon "slučaja Orašje". Ali i za pregovore oko Ine - u rukama su posebnih Savjeta.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

"Gospodin Plenković je majstor za osnivanje ad hoc Povjerenstava koja na kraju ne riješe problem", smatra bivši SDP-ov ministar poduzetništva Gordan Maras.

No, u SDP-u brzo zaboravljaju da je i njihova Vlada radila isto.

"U prvih 100 dana nismo imali radne skupine, to je išlo kako su se razvijali projekti. Dakle, neću reći Povjerenstva, to podsjeća na one famozne komisije - kad ne znaš što ćeš osnuješ komisiju", kaže i bivši ministar regionalnog razvoja Branko Grčić.

Ipak, demantiraju ga brojke iz Banskih dvora. Jer Milanovićeva je Vlada, kažu na naš upit, u istom razdoblju imala 6 Povjerenstava.

A dva od ukupno tri Povjerenstva osnovana su u isto vrijeme u mandatu Tihomira Oreškovića - a bavila su se javnom upravom.

Kao tada ministar turizma i Anton Kliman se angažirao. Ali naknadno - oko strateških investicija.
I ne misli da su podbacile!

"Svaki tjedan smo imali sjednicu, imali smo jako puno donesenih odluka - nekoliko autokampova,
zemljišta koje smo stavili u svrhu..", kaže bivši HDZ-ov ministar turizma.

"Svaki onaj tko je preuzeo tako visoku funkciju, mora biti dobro organiziran", slaže se i bivši Mostov ministar poljoprivrede Davor Romić.

Za svoj rad u Povjerenstvima - nisu plaćeni. Priliku da se angažira u jednom od njih Romić nije dobio.

"Ona se osnivaju zbog specifičnih problema. Da ljudi koji su stručnjaci u određenim područjima riješe i daju preporuku onome koji donosi odluku", kaže Romić.

"U suprotnom nemaju smisla i koriste se kao jedna vrsta manipulacije s javnošću i izbjegavanje
donošenja odluke o pojedinom pitanju", smatra SDP-ov zastupnik Joško Klisović.

A upravo takav dojam i ostavljaju u javnosti.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene