Tvrtka Janaf početkom je godine objavila Kodeks poslovnog ponašanja. Veliki dio posvećen je borbi protiv korupcije.

Galerija Uhićen šef Janafa Dragan Kovačević Privođenje predsjednika Uprave JANAF-a Dragana Kovačevića - 2 Privođenje predsjednika Uprave JANAF-a Dragana Kovačevića - 4 +1 Privođenje predsjednika Uprave JANAF-a Dragana Kovačevića - 1

Predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević trenutačno je u pritvoru u Remetincu. Sumnjiče ga da je za namještanje posla od poduzetnika Kreše Peteka primio mito u iznosu 1,96 milijuna kuna.

Vezani članci Dragan Kovačević Sporni ugovori i projekti koji su tvrtku oštetili za čak 10 milijuna kuna: Dnevnik Nove TV doznaje nove detalje u aferi Janaf Privođenje predsjednika Uprave JANAF-a Dragana Kovačevića - 1 Kako su se za Kovačevićeve partnere organizirale zabave s mlađim damama: "Ove četiri, kud ćemo s njima?... Ima jedna nova"

Tvrtka Janaf početkom godine objavila je Kodeks poslovnog ponašanja, a u njemu je čak 41 točka posvećena borbi protiv korupcije.

U opsežnom dokumentu korupcija je opisana kao izravno ili neizravno traženje, nuđenje, davanje ili primanje mita ili bilo koje druge nezakonite koristi.

"Radnici Društva dužni su odbaciti svaku ponudu za sudjelovanje u korupciji. Uspješna borba protiv korupcije traži aktivno sudjelovanje i blisku suradnju svih radnika s rukovodećim kadrom i tijelima javne vlasti. Članovi Uprave ili NO Društva ne smiju donositi odluke temeljene na osobnim interesima ili interesima s njima povezanih osoba i ne smiju sudjelovati u odlukama u vezi s kojima su u sukobu interesa", stoji između ostaloga u Kodeksu.

Strogo se zabranjuje svaki oblik mita ili korupcije.

"Nitko ne smije izravno ili neizravno ponuditi, davati ili prihvatiti bilo kakvu neovlaštenu novčanu ili drugu korist u svrhu dobivanja, održavanja ili osiguravanja bilo kakve protupravne poslovne prednosti.

Također, nitko ne smije primati nikakve povlastice, usluge, bonuse, darove i druge oblike prihvaćanja kao poticaj za provođenje nekih službenih radnji ili odluka vezanih za poslovanje društva", navodi se u Kodeksu koji potpisuje osumnjičenik u aferi Janaf. 

Uz Kovačevića, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek, koji je šefu Janafa i gradonačelnicima Velike Gorice i Nove Gradiške navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Jednomjesečni istražni zatvor određen je Vladi Zoriću, Damiru Vrbancu, Vatroslavu Sabliću, Vinku Grgiću, Zvonku Marasu, Tomislavu Jelisavcu, Mirjani Prodan, Katarini Gašparac i Ljubomiru Perušiću, dok je Iva Šuler puštena da se brani sa slobode.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju