Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Javno zdravstvo, ali ne za sve: Priziv savjesti i visoke cijene otežavaju pravo na siguran pobačaj u Hrvatskoj

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Priziv savjesti i visoke cijene ženama otežavaju pristup javnom zdravlju, upozorio je feministički kolektiv fAKTIV nakon što je proveo istraživanje o dostupnosti pobačaja u 2023. u Hrvatskoj.

Uoči Međunarodnog dana za siguran i legalan pobačaj feministički kolektiv fAKTIV proveo je istraživanje o dostupnosti pobačaja na zahtjev u bolnicama u Hrvatskoj u 2023. godini.

Bolnice koje je Ministarstvo zdravstva ovlastilo za obavljanje pobačaja, a prema podacima Ministarstva ima ih 30, kolektiv je tražio podatke o broju zaposlenih liječnika u sklopu ginekoloških odjela, kao i onih koji imaju priziv savjesti, obavljaju li pobačaj na zahtjev - kirurški i/ili medikamentozni te cijenu usluge.

Većina bolnica je, kažu, dostavila zatražene podatke, ali nekoliko njih, ni nakon opetovanog slanja zahtjeva za pristupom infornacijama, nije odgovorilo ili su dostavile nepotpune odgovore, iako su obvezne to učiniti.

Sedam bolnica šuti o dostupnosti pobačaja, a pobačaj nije dostupan zbog priziva savjesti, kao i cijene pobačaja, koja u 2023. godini iznosi više od polovice minimalne plaće, zaključci su istraživanja koje je proveo fAKTIV.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kontracepcijski atlas Hrvatska u crvenoj zoni, ali i dio Europe: ''Žene nemaju pristup modernoj kontracepciji''

''Općoj bolnici Dubrovnik, OB Gospić, OB Šibensko-kninske županije, OB Nova Gradiška, OB "Dr. Ivo Pedišić" Sisak, Općoj županijskoj bolnici Vinkovci te Specijalnoj bolnici Podobnik očito nije stalo do toga da žene dobiju jasne informacije na koje imaju pravo i koje su ustanove obavezne pružiti prema Zakonu o pravu na pristup informacijama (ZPPI)", upozorili su iz fAKTIVA, a riječka Specijalna bolnica Medico odgovorila je da nemaju licencu za obavljanje pobačaja, iz čega proizlazi da su na stranicama resornog Ministarstva netočni podaci.

Preostale 22 ovlaštene bolnice obavljaju pobačaj na zahtjev, dok OŽB Našice pobačaj obavlja samo u slučaju patoloških trudnoća. U 14 bolnica dostupan je medikamentozni pobačaj, što svakako predstavlja određeni napredak u odnosu na ranije stanje, napominju iz fAKTIVa.

Ističu da je u 12 bolnica od 21 koje su dostavile podatke o broju liječnika veći broj onih koji obavljaju pobačaj nego onih s prizivom savjesti.

"Svi zaposleni obavljaju pobačaje u OB Ogulin (3), OŽB Pakrac (2), Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar (6) te KBC-u Rijeka (23). U OB Našice (5) te OB Virovitica (5) vlada kolektivni priziv savjesti, iako virovitička bolnica angažira vanjskog suradnika po potrebi. Većina zaposlenih u KBC-u Osijek (17 od 22), OŽB Požega (3 od 4), KBC-u Split (26 od 32), OB Zadar (16 od 19), KBC-u Zagreb (36 od 45), KBC-u Sestre Milosrdnice (12 od 22) te KB Sveti duh (15 od 20) odbija obavljati pobačaj'', navode iz fAKTIVA-a dodajući da zaprimljene podatke treba uzimati s odmakom jer su iskustva žena često oprečna službenim informacijama.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Ljudska prava Praksa iz mračnog doba prešutno živi i danas: Žene s invaliditetom su žrtve prisilne sterilizacije

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Rušenje predrasuda Reproduktivno zdravlje žena s invaliditetom: ''Prilagođavanje i opremanje ambulanti te educiranje osoblja element je oko kojeg ne smijemo raditi kompromise''

Prosječna cijena kirurškog zahvata iznosi tristotinjak eura, dok prosječna cijena medikamentoznog pobačaja iznosi nešto manje od 300 eura.

U većini bolnica su cijene medikamentoznog i kirurškog pobačaja izjednačene. Iznimka je pulska bolnica, u kojoj medikamentozni pobačaj košta dvostruko manje.

"Premda ne možemo govoriti o trendu značajnijeg rasta cijena, vrijedi usporediti prosječnu cijenu zdravstvene usluge s minimalnom plaćom u Hrvatskoj, čiji neto u 2023. godini iznosi 560 eura. Također, i dalje možemo pratiti značajne regionalne razlike u iznosima koje bolnice naplaćuju", napominju iz fAKTIVa.

Potraga za bolnicom koja će im pružiti zakonom zajamčenu zdravstvenu skrb mnogim ženama najčešće predstavlja dodatno financijsko opterećenje - troškovi puta i smještaja, uz ionako visoku cijenu pobačaja i stoga je jasno da će biti dostupan tek kada bude dostupan svima bez obzira na njihov ekonomski status, odnosno besplatan.

U fAKTIVu ističu i slučaj zagrebačke bolnice Sveti Duh, gdje sve do 2022. žene nisu mogle ostvariti svoje zakonom zajamčeno pravo na pobačaj.

Upozoravaju i da se sve krovne organizacije u zdravstvenom sustavu (Hrvatska liječnička komora, Udruga poslodavaca u zdravstvu, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat) protive bilo kakvoj intervenciji u proces širenja priziva savjesti u bolnicama poput njegovog ukidanja ili javnog registra prizivača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene