Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riskiranje na moru

Što kada zabava postane opasna po život? "Idu na vlastitu odgovornost..."

Aktualno Galerija Kad razonoda postane opasnost - 1 Kad razonoda postane opasnost - 1 Foto: DNEVNIK.hr Josip Bilaver, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Foto: DNEVNIK.hr Malcom Malcom Foto: DNEVNIK.hr Zoran Tikvica, voditelj Službe krim policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica, voditelj Službe krim policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Foto: DNEVNIK.hr +2 Kad razonoda postane opasnost - 3 Galerija 1/7 >>
Izgubljene ili nikada izgubljene kajakaše u Dubrovniku - policija više ne traži, utvrđeno je da su na sigurnom. No posla je imala riječka policija. Spašavala je Ukrajince na kajaku. Što kada razonoda postane opasna po život i treba li mijenjati zakone i pravilnike?

Drama je bila na Kvarneru - riječka pomorska policija brzom je intervencijom spasila supružnike iz Ukrajine koje je na kajaku iznenadila jaka bura - udarali su u stijene i nisu se mogli vratiti. Pronađeni su na obali Krka, a Ukrajinac je lakše ozlijeđen.

Jedna skupina Amerikanaca u Dubrovniku odlučila se na kajaking oko zidina bez vodiča. Odlaze na vlastitu odgovornost. Leon koji je inače vodič na ovakvim izletima kaže kada ide s njima onda on preuzima odgovornost - sada im je samo dao upute, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

"Objasnio sam im kuda trebaju ići, ako zapuše vjetar trebaju se držati uz zidine, idu uz obalu, do Betine špilje i nazad. Idu na vlastitu odgovornost, naravno mi im damo broj telefona ako se dogodi nešto da pozovu, mi imamo safety brod. Upisao sam jedno ime i prezime da imamo kontakt, a ostalo smo upisali po kajaku koliko ih je otišlo", pojasnio je vodič Leon Đapić.

Pročitajte i ovo Baby boom u Zagrebu - 2 Sve unutar 24 sata Baby boom u zagrebačkoj bolnici! Ali to nije sve - ovo je prava rijetkost: "Zaista smo svjedočili nečemu što se događa jednom za cijelog radnog vijeka"

I upravo zbog evidencije odnosno neevidencije putnika dva dana se tragalo za nepoznatim kajakašima u Dubrovniku. Treba li mijenjati pravila pitali smo ministarstvo. "Mi ćemo to razmotriti, svakako ne želimo da zakon ili pravlinik bude prenormiran, ne možemo svaku pojedinu mogućnost predvidjeti na nekoj plaži ili kajaku", istaknuo je državni tajnik Josip Bilaver.

A za kajake bez koncesije, za veći broj plovila nego što je dopušteno, za neodgovorne pojedince - na terenu su ovlašteni inspektori, ali i djelatnici lučke kapetanije... ili bi trebali biti - jer posla je svake godine sve više, a onih koji nadziru - uvijek nedostaje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene