Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor Vlade s poduzećima

Javna poduzeća neće dizati cijene zbog rasta PDV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da je s predstavnicima javnih poduzeća u Hrvatskoj dogovoreno da neće podizati cijene zbog rasta PDV-a za jedan postotni bod, sa 22 na 23 posto.

Dogovorili smo da ni HEP, ni Hrvatske pošte, ni Jadrolinija, Narodne novine, Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste, HŽ, Plinacro, Hrvatske vode, niti Zagrebački Holding neće podizati cijene zbog rasta PDV-a za jedan postotni bod, kazala je Kosor nakon jednosatnog sastanka s predstavnicima tih desetak tvrtki u pretežitom državnom vlasništvu. Napomenula je da su predstavnici Zagrebačkog Holdinga izvijestili da neće dizati cijene ni ove niti iduće godine. To je dobra poruka prema građanima Hrvatske, naglasila je Kosor najavljujući za sutra sastanak s tvrtkama koje kontroliraju cijene hrane, a sa željom da ni one, u cilju zaštite standarda građana, podizanje stope PDV-a ne koristi za podizanje cijena. ‘Očekujem takve rezultate i sutra, jamstvo da se cijene neće podizati’, kazala je premijerka napominjući da će se, ako bude trebalo, sastati i s predstavnicima velikih trgovačkih kuća i lanaca.

Pročitajte i ovo Novac - 2 promjene na računu Počele isplate plaća prema pravilima nove porezne reforme: "Tugo moja tužna, moglo je i bolje" Ukida se prirez, rastu plaće ukidanje prireza Nova godina, nove plaće: Provjerite što možete očekivati od prvog siječnja

Uštede u javnim poduzećima

Unatoč povećanju PDV-a na 23 posto Vlada je s javnim poduzećima dogovorila da se ne podižu cijene njihovih usluga. Predsjednica Vlade izvijestila je da se na današnjem sastanku razgovaralo i o mogućnostima daljnjih ušteda u javnim poduzećima. Podsjetila je da su nakon sastanka prije nekoliko mjeseci ta javna poduzeća poslala svoje antirecesijske planove. ‘Ti se planovi ostvaruju. Dapače, razmišljamo i o novim mogućim uštedama’, istaknula je, napominjući kako je sve to temelj na kojem će se graditi planovi za iduću godinu. Naglasila je kako je odluka Vlade s preporukom da javna poduzeća razgovaraju sa socijalnim partnerima o smanjenju plaća na snazi i da su ti razgovori započeli ili će uskoro započeti.

>> 'Rezovi su bolni, ali su temelj za budućnost'

HEP neće dizati cijene

Razgovori sa sindikatima, socijalnim partnerima započinju i vjerujem da će i to uspjeti. Vjerujem da će se i tu ‘pronaći zajednički jezik’, rekla je Kosor, napominjući kako sindikati tu najavu nisu primili sa zadovoljstvom. Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivan Mravak najavio je kako će HEP u potpunosti ispoštovati današnji dogovor i neće dizati cijene. ‘To je za HEP trošak za koji ćemo morati naći uštede u poslovanju’, kazao je Mravak. Po podacima koje je iznio, povećanje stope PDV-a za jedan postotni bod za HEP na godišnjoj razini znači obvezu od oko 110 milijuna kuna, do kraja ove godine oko 40 milijuna.

U plusu 240 milijuna kuna

Ta će se sredstva tražiti na uštedama na svim pozicijama gospodarskog i plana investicija, rekao je Mravak, napominjući kako je HEP u prvoj polovici ove godine ostvario pozitivan financijski rezultat od 240 milijuna kuna. Na upit što je s poduzetnicima kojima su početkom srpnja poslani aneksi ugovora s novim, višim cijenama, predsjednik Uprave HEP-a je objasnio da će se i na njih odnositi današnji dogovor da se cijene neće dizati. S njima će se, ako im je poslano povećanje cijena, dogovoriti da im se za to povećanje da popust. Po podacima koje je iznio, prošlogodišnje povećanje cijene struje od 1. srpnja za 20 posto HEP-u, čiji je ukupni prihod 9 milijardi kuna, donijelo je efekt od 1,6 milijardi kuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene