Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor predstavila rebalans

'Rezovi su bolni, ali su temelj za budućnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je donijela teške, ali neizbježne odluke, odluke koje će biti temelj za budućnost Hrvatske, poručila je danas predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predstavljajući u Hrvatskom saboru prijedlog trećeg rebalansa državnog proračuna u ovoj godini.

'Razloga za strah nema, učinit ćemo sve da sutra bude bolje, da bude stabilnije. Napori koje činimo duboki su i teški, bolni rezovi, ali oni će biti temelj za budućnost', kazala je Kosor. 'Sigurni smo da ćemo se oporaviti', dodala je, ocijenivši da bi Hrvatska trpila veliku štetu da se Vlada nije odlučila na teške odluke. Istaknula je da se Hrvatska nalazi u teškoj gospodarskoj i financijskoj situaciji, ali i naglasila da stanje nije kritično. 'Nalazimo se u složenoj situaciji, ali ta situacija sasvim sigurno nije kritična. Vlada sve ono što mora i što su joj ovlasti drži pod kontrolom', poručila je premijerka.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić Ukupno 1,84 mlrd. kuna Marić najavio najavio isplatu veledrogerijama: "Moramo osvijestiti da zdravstvo ima svoju cijenu" Zdravko Marić Nakon sastanka vladajuće koalicije Ministar Marić o rebalansu i proračunu: "Podrška partnera je tu, tema lockdowna uopće nije na stolu"

>> Sabor uvodi porez na plaće i veći PDV

Ustvrdila je da je predloženi rebalans dobra pretpostavka za izradu proračuna za 2010., 'u kojemu će se vidjeti i osjetiti prave reforme', najavivši da Vlada u posao izrade novog, stabilnog proračuna za iduću godinu kreće odmah. Sve je zastupnike pozvala da u današnjoj raspravi, za koju očekuje da će biti konstruktivna, iznose sugestije i primjedbe koje će Vlada, kazala je, uzeti u obzir pri izradi novoga proračuna, 'koji će biti jamstvo za budućnost Hrvatske'. 'Bilo je puno napada na Vladu, ali mi smo tu da bi to podnijeli i ništa nismo primili za zlo', kazala je Kosor.

Osim rebalansa, premijerka je zastupnicima predstavila i više zakona kojima se planiraju uštede, poput tzv. kriznog poreza kojim će se oporezivati sve plaće i mirovine veće od 3000 kuna - po stopi od 2 posto one do 6000 kuna, a one iznad tog iznosa po stopi od 4 posto. Na taj način, naglasila je, štiti se gotovo 900 tisuća umirovljenika i oko 600 tisuća zaposlenih koji taj porez neće plaćati.

Premijerka je naglasila i da je Vlada uspjela rebalansom neće 'kresati' socijalne izdatke, poput rodiljnih naknada i doplataka za djecu, već da su četiri milijarde kuna namijenjenih za te izdatke ostale u proračunu. Potvrdila je da Vlada odgađa neke investicije te traži nove načine kreditiranja i financiranja, pa tako i gradnju Pelješkog mosta - uzeta je polovica od ukupno 200 milijuna kuna za gradnju mosta te je gradnja odgođena do 2015.

'Ništa nije nedodirljivo, sve je na stolu, razgovarat ćemo o svemu, od potpora nadalje', kazala je Jadranka Kosor, ponovivši kako je Vlada stava da sve što je nužno napraviti u vrijeme krize može napraviti sama, bez ičije pomoći izvana, pa ni MMF-a.

Kosor se nada da će istraga o željezničkoj nesreći biti gotova danas ili sutra

Kako je za današnju raspravu o rebalansu prijavljeno sedam klubova i 52 zastupnika, predsjednik Sabora Luka Bebić procijenio je da to znači 14 do 16 sati rasprave. Zastupnici su na početku izvanredne sjednice minutom šutnje odali počast poginulima u nesreći vlaka kod Kaštela, a premijerka Kosor još je jednom u ime Vlade izrazila duboku sućut obiteljima poginulih. Izrazila je nadu da će istraga o okolnostima nesreće, u kojoj je poginulo šest osoba, a više od 50 ih je ozlijeđeno, biti okončana već danas ili sutra, kako bi se svi odgovorni mogli procesuirati.

Ministar Šuker se obrušio na Račanovu Vladu

Ministar financija Ivan Šuker danas je u Hrvatskom saboru izjavio da rebalans državnog proračuna nije uvođenje 'harača', kako to tvrdi oporba, već se radi o kratkoročnoj mjeri za uspješan završetak ove godine. 'Predloženi rebalans kratkoročna je mjera za uspješan završetak ove godine i ispunjavanje svih financijskih obveza', poručio je Šuker. Rebalansom koji danas predlažemo želimo isfinancirati sve obveze do kraja godine i osigurati gospodarstvu dodatna sredstva, pojasnio je.

Naglasio je da je u sadašnjem trenutku svjetske gospodarske i financijske krize teško doći do sredstava na financijskom tržištu, te da je izvorni državni proračun za ovu godinu stoga smanjen za 9 milijardi kuna. 'Nitko ne želi reći da je deficit državnog proračuna u prošloj godini bio 0,8 posto, te da bi ovogodišnji proračun bio uravnotežen da nije bilo financijske krize', rekao je Šuker.

Negirao je da se tzv. kriznim porezom i povećanim PDV-om uvodi 'harač', a protivi se i dolasku MMF-a u Hrvatsku. "To ste napravili 2000. i dogodilo se da ste skresali sva prava građana i bacili ih na koljena', poručio je oporbi. Tadašnja je vlada uvođenje naknade za izgradnju cesta nazivala 'razvojnim porezom', a neisplata božićnica opravdavala se, kako je rekao, višim ciljevima.

'Nemojte zaboraviti što ste radili dok je svijetsko gospodarstvo bilo u ekspanziji', poručio je ministar ponovivši da je danas situacija drukčija i da je teško dobiti sredstva na financijskom tržištu. O vladinom prijedlogu rebalansa državnog proračuna, trećem u ovoj godini, raspravljaju saborsi klubovi.

Hoće li nas spasiti ove predložene mjere?

  • Hoće
  • Neće
  • Uništit će nas
  • Ništa ne vrijedi dok se ne sreže državna uprava

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene