Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prioritet je bila obrana'

VIDEO: Vekićev govor na sudu rasplakao Merčepa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar unutarnjih poslova svjedočio je na suđenju Tomislavu Merčepu optuženom za nezakonita uhićenja, mučenja i ubojstva civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

U listopadu 1991. godine unutar MUP-a formiran je odjel za ratne zločine nakon što su shvatili da se i u ratu događaju zločini. Ivan Jarnjak je na suđenju Tomislavu Merčepu izjavio da su, dok je bio ministar unutarnjih poslova, dobivali informacije o zločinima te da je MUP obradio sve što je znao. 'Bilo je problema oko izvida jer su se na tom području vodile borbe, a teren je bio pod neprijateljskom okupacijom', rekao je Jarnjak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASTAVAK SUĐENJA Fimi media: Ivan Jarnjak nije došao svjedočiti u procesu protiv Sanadera Slika nije dostupna Fimi media HDZ: Nismo krivi, a USKOK je optužnicom odlučio o pobjedniku izbora!

Jarnjak kaže da mu je Tomislav Merčep bio savjetnik zadužen za probleme branitelja iz Domovinskog rata. Da se događaju zločini u Pakračkoj poljani MUP je doznao dok je radio krim obradu slučaja Zec.

Odgovarajući na pitanja je li znao za logore u Pakračkoj poljani i odvođenje civila, Jaranjak je kazao da mu to nije bilo poznato, a rekao je i da Merčep kao savjetnik ministra policije nije imao izvršne funkcije. Govorio je i o tome kako on nije imao saznanja je li Merčep zapovijedao postrojbom u Pakračkoj poljani te je kazao da ga je tih godina u nekoliko navrata vidio na televiziji.

Tvrdio je isto tako da kod njega nitko nije intervenrao zbog onog što se događalo u Pakračkoj poljani.Jarnjak je kazao i da je u listopadu 1991. godine unutar MUP-a formiran odjel za ratne zločine i posao je bio prikupljanje informacija i istraživanje zločina bez obzira tko ih je počinio, a taj odjel formiran je nakon što su u MUP-u shvatili da se i u ratu događaju zločini.

Iako je tvrdio da ne zna ništa o Merčepovoj zapovjednoj ulozi kazao je da je susretao neke vojnike koji su se zvali merčepovci. Pojasnio je da na početku Domovinskog rata nije bilo činova te da su se vojnici na terenu poistovjećivali s onim osobama koje bi im se nametnule kroz borbu te kako su se ljudi u Osijeku zvali Glavaševi, u Gospiću Norčevi, a u Virovitici Dečakovi.

>> Gregurić: Ne znam ništa o Merčepovim 'zločinima'

Jarnjak je rekao da su često dobivali dojave o nestalim osobama ali su to uzimali s rezervom jer se često događalo da se ta osoba naknadno negdje pojavi. Dodao je da je MUP-u bio prioritet obrana od agresora i da nisu mogli reagirati na svaku dojavu.

Na suđenju je nakon Jarnjaka svjedočio i Ivan Vekić, također bivši ministar policije.

'Ja sam jedan od utemeljitelja HDZ-a, a Merčep je puno napravio za stranku na području Istočne Slavonije. Kod mene u MUP ga je doveo ili preporučio Josip Manolić. Rekao sam Manoliću da mi ne treba građevinar, a Manolić mi je kazao da je Merčep koristan i da ga uzmem kao savjetnika. Neki savjetnici sudjelovali su u oružanim borbama, pa i Merčep, koji je zaslužan za obranu Gospića. Bio je ranjen u Zapadnoj Slavoniji, a ne postoji zapovijed kojom je on imenovan zapovjednikom postrojbe', rekao je Ivan Vekić.

'Osobno izvijestio predsjednika Franju Tuđmana o ubojstvu obitelji Zec, a on je zaplakao kada je čuo da je ubijeno dijete. Kada su uhićeni osumnjičeni, Merčep se ni na koji način nije povezivao s tim jer bi inače i on bio uhićen. Merčep je za mene bio jedan od boraca koji je odlučio poginuti za Hrvatsku, bez čina i položaja. Jedina ovlast koju je Merčep kao savjetnik ministra imao jest da nosi oružje, da se bori i da pogine. Ostali nisu imali obveze podnositi mu izvješća ni slušati njegove naredbe', rekao je na suđenju', rekao je Vekić (D.B./VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene